母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

奶泵點清洗?

如一日會泵幾次奶, 係咪每次泵完奶之後, 都清清洗奶泵再烚, 如係公司泵咁又點洗?

大宅

Re: 奶泵點清洗?

請問你用邊隻奶泵, 我用 Chu Chu 電奶泵, 但睇落 Chu Chu 奶泵 d 配件好似唔多烚得咁, 我都唔知點樣可以去消毒, 請問有冇人可以幫下我....

子爵府

我都想知,我係用avent手pump的

洋房

如在公司要消毒,可以將D配件放入微波爐袋然後加水再放入微波爐叮就可以了,如公司沒有微波爐,咁就要用藥片。

大宅

咁一日會泵幾次奶, 係咪每次泵完奶之後再烚???

洋房

其實最好係定時泵奶,等身體收到訊息係需要大量奶,而我自己係兩小時泵一次,而我每次泵完都會清洗及消毒。

侯爵府

藥片係邊隻? 係咪用奶樽果d藥片都一樣? 定係有專for奶泵嘅.
我個係avent手泵.
thanks
pikyan 寫道:
如在公司要消毒,可以將D配件放入微波爐袋然後加水再放入微波爐叮就可以了,如公司沒有微波爐,咁就要用藥片。

禁止訪問

男爵府

LLeung 寫道:
咁一日會泵幾次奶, 係咪每次泵完奶之後再烚???
yes correct

男爵府

kittypo 寫道:
我都想知,我係用avent手pump的
just disassemble the pump and put it in the steamer

洋房

如果在家中泵完奶係唔係每次都要消毒,其實在泵完奶後將D配件清洗完後再用熱水浸一浸,然後再放入膠盒確保不會受感染,有D媽媽會將膠盒放在雪櫃,用時記得洗咗手先好安装奶泵呀!

別墅

I have 2 avent manual pumps, which I bring with me to work every day. If I don't have any appointment after work, I'll use 2 pumps at the same time over lunch (I usually only pump once at work). But if I do have somewhere to go to after work, I'll only use one during lunchtime and save the other for use later.

I just rinse the pump under tap water after use and don't do any sterilising until I get back home.

That has been a convenient enough arrangement for me.

prettywife,

Congratulations! I didn't know you were expecting!

複式洋房

過客,

請問你用"Chu Chu"奶泵泵完奶之後, 用手仲可唔可以擠得出奶. It is because I am using "Chu Chu" also, 用pump泵到無奶出後,用手仲可以擠得出好多奶.

各位,
I would like to know if the same situation happen to Advent or Medala 奶泵. Thank you.

禁止訪問

男爵府

oldelephant 寫道:
prettywife,

Congratulations! I didn't know you were expecting!

thank you! i plan to breastfeed my bb as long as i could - hopefully 2 yrs... :mrgreen: :mrgreen:

子爵府

2019勳章

每次用前都會用水煲滾

大宅

HelloMary,

用"Chu Chu" 泵完奶後, 都覺得重有 d 奶咁, 咪再用 "Chu Chu" 繼續泵, 泵到冇為止.......不過有時好難, 需要時間太長, 我冇咩耐性

複式洋房

過客,

問題就係在於此 - 用"Chu Chu" 就再泵唔到出奶, 但用手就仲有好多!

I am thinking if the other pump is better!

大宅

HelloMary,

其實我而家都覺得 "Chu Chu" 唔係咁好用, 但因為問朋友借, 所以冇咩所謂.....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊