懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

讓坐????

以前都有好多準媽媽 講過了 但真係覺得香港人好醜陋囉! 我每天必須坐mtr 好彩在青衣站 可以等到吉車才上 因費時要人讓 亦費事人地以為要他/她讓

點降而家大肚都有另類壓力 我真係見好多準媽咪 企在門口一邊 費事行入車箱中間 實在主動讓坐的人不多 好采的會有一個 唔同您爭位坐的已經好好啦! 最多係即時合埋眼 低下頭 當自己係盲的...其實好好笑及人生百態!!!

點解以前讀都有教讓坐係美德 而家都無哂囉 我見過一個女人在MTR 暈左 但都無人比位佢坐 佢企翻起身都係企係度靠住條柱咋!! 點解香港人甘黑人憎

其實準媽咪想坐只係想保護個啤啤 費時有什麼突發事反應不了 一條生命好寶貴 2條生命更要小心 每個人都係媽媽生的 懷胎十月 好辛苦架!!!

大宅

Re: 讓坐????

我肚大大(七個月), 試過有新移民 (大陸人) 同我爭座位.

複式洋房

係好多人同過我爭 西裝友啦!! 後生女!! 但都係佢地坐因其實係佢地爭 試過一位阿叔 比番我坐

水晶宮

算吧! 可能他們返工返學都好辛苦好疲勞, 需要坐一下啦!
我不苛求別人讓坐, 只要他們不迫我或推我已很好了!
我們唯有等人少時才上車,

自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

前排系深圳次次坐車無坐位都有人讓坐位比我 宜家返到香港就覺得奇怪 無試過有人讓位 想下系車上面有一大半都年紀大過我 無所謂啦 尊老愛幼嘛 

大宅

我陀bb時,有一次好激氣的經驗,真係諗起就嬲!
我搭的士返工,個的士佬竟然唔理我乜野身細,就佢方便想放低我,o個度要我橫過四五條行車線o既馬路,我o個陣時已經見肚,我好嬲,要佢駛到我公司樓下,因為我見過有其他車都有咁做,但個的士佬竟然話:你又唔係七老八十,駛唔駛咁呀?嘩!嬲到我!

複式洋房

唉, 香港有些人文化水準不低, 但連老人家都唔會讓位, 試過有幾次都係D 阿"路"(男人), 不懂讓位,還要同老幼及大肚婆爭位, 唔知佢地有無老婆有無仔女,係香港我都唔係好期望有人讓位比我坐, 多數都係D太太好人, 可能香港在這方面的教育唔多好啦.

水晶宮

可能香港人生活辛苦, 天天勞勞碌碌, 要爭取休息時間,
或許是社會的錯! 大家體諒吧!!

別墅

最乞人憎係同你爭完位坐低後, 由頭bear到你落腳, 好似贏左kam!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我4,5個月度已經有人讓座比我喇...
之前老公要番part time,成凌晨3點先番到屋企,所以我時時都會從屋企(葵涌)搭38號bus出去彩雲既娘家...果架bus成日都好多人...但係通常我都冇示意人地讓座比我架...因為我覺得唔係幾好意思~但係呢...通常d人都會讓座比我,而且係男人多...可能佢地有老婆仔女掛...知道大肚婆既野...
有d師奶會眼啤啤咁望住你...好似話:大肚婆大晒呀?我唔會讓座比你架!!咁樣~
有一次有個師奶無端端o係度講...佢話:好心啦,d人個肚咁大就唔去走去搭bus啦,阻住晒!!!
嘩...我聽到即刻慶過火屎...因為佢係望住我而且架車得我一個大肚婆~~
我平時係d好沉默"掛"言既人...但係我果次真係忍唔到佢...咪即刻話:師奶,你無野下嘛??我踩親你條尾牙??我又冇叫你讓座比我,你係咪上腦呀??唔好以為我地d大肚婆會驚左你地呢d咁既肥師奶呀!!我地唔會理虧架..你失驚無神咁講野做乜姐??我又唔識你..你都痴痴地既..
之後車上面d人都話佢唔岩...佢先至冇出聲喳...
唉...反而一d同我地一樣生過/陀過bb既女人可能重唔會讓座比我地呀...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

MrsBunBun 寫道:
我搭的士返工,個的士佬竟然唔理我乜野身細,就佢方便想放低我,o個度要我橫過四五條行車線o既馬路,我o個陣時已經見肚,我好嬲,要佢駛到我公司樓下,因為我見過有其他車都有咁做,但個的士佬竟然話:你又唔係七老八十,駛唔駛咁呀?嘩!嬲到我!

哈哈,咁你咪同佢講:
你都未車到我去我既目的地,咁我唔駛比車錢你啦~

水晶宮

kawai928 寫道:
之前老公要番part time,成凌晨3點先番到屋企,所以我時時都會從屋企(葵涌)搭38號bus出去彩雲既娘家...果架bus成日都好多人...但係通常我都冇示意人地讓座比我架...因為我覺得唔係幾好意思~但係呢...通常d人都會讓座比我,而且係男人多...可能佢地有老婆仔女掛...知道大肚婆既野...
有d師奶會眼啤啤咁望住你...好似話:大肚婆大晒呀?我唔會讓座比你架!!咁樣~
有一次有個師奶無端端o係度講...佢話:好心啦,d人個肚咁大就唔去走去搭bus啦,阻住晒!!!
嘩...我聽到即刻慶過火屎...因為佢係望住我而且架車得我一個大肚婆~~
我平時係d好沉默"掛"言既人...但係我果次真係忍唔到佢...咪即刻話:師奶,你無野下嘛??我踩親你條尾牙??我又冇叫你讓座比我,你係咪上腦呀??唔好以為我地d大肚婆會驚左你地呢d咁既肥師奶呀!!我地唔會理虧架..你失驚無神咁講野做乜姐??我又唔識你..你都痴痴地既..
唉...反而一d同我地一樣生過/陀過bb既女人可能重唔會讓座比我地呀...

鬧得好!!! 唔讓坐不緊要(好閑事), 不好話人阻住晒, 正死肥婆!!!!

珍珠宮

MrsBunBun 寫道:

的士e個就真係過份, 畀足$$佢都咁多'阿之阿左'

子爵府

依家d 人係咁架啦..我試過俾個阿嬸搶左個位添啦..d 人仲有兩個站落車都要坐唔讓個位..最慘就係連d 小朋友(我諗讀小四左右)..門一打開就攝位衝上去搵位坐..我差d 俾佢撞親添呀..唉..真係....~"~
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

我都試過係mtr讓位俾一個大肚婆, 佢當時仲拎住好多家用品, 點知我一起身咋, 唔知邊度攝個阿伯出黎, 搶左個位, 話就話係阿伯, 但佢好鬼壯健架, 我即刻話:我係讓俾佢架(指住個大肚婆), 個阿伯望都唔望下我, 仲當我透明, 激到我屎呀果次

結果個大肚婆無得坐呀, 企左好多個站呀 :-(

男爵府

關於讓坐 ......

當時 我同阿囡約6, 7 個月大撘地鐵 , 因為從我媽咪手湊返阿囡時 , 佢唔記得攞咩帶 , 齋抱都幾係野 .... 事關阿囡當時未修身 ( 7 個月都有成 ~ 20 磅 ) 過左兩個站無人讓位比我啦 !前面對男女朋友坐係度 , 仲撩阿囡 ... bb ! bb ! 好得意呀 ! 都有d 唔想採佢地呀 ! 似乎係完全無意識好似有讓坐既觀念 , 唔緊要 ! 點知架車 dum , 真係差d 扶唔住 , 企好又差d撞到阿囡 , 好彩 ! 跟住後面有人落車 , 無人爭位 , 都好ga la !

我而家有左第二胎 ( 7.5 mths ) 平時好少撘mtr , 前幾日放假出街啦 ! 竟然來回程都有人讓位比我 ... 係一個中年女人 / 後生仔 , 好好彩 ! o係手袋取出一張上期開左未對既六合彩飛 , 真係真係中左 ....... $ 20.0 呀 !

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今日我去飲茶等位既時候, 有一個女人見到我大肚都無意起身讓俾我, 跟住坐喺佢隔離個婆婆(已經陀晒背)同我講:我讓俾你坐丫~ 我即刻話唔使~ 都唔啲後生既人咩心態!!!

大宅

d人同我爭位就有~讓位就小之有小囉,....佢地唔讓我都唔嬲~~最嬲係d人鍾意bear住您個肚~都唔知bear咩~~~可能我個樣細掛~~有一次真係火鬼滾~~有個女人日日見到我都bear住我個肚...結果我忍唔住咪開口鬧鬼佢囉~~~哼~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

鬧得好!!! 俾我都會咁做。今日出街都比我後面個肥婆搶入地鐵坐咗個位, 佢仲望住我, 想點, 我即刻望番住佢, 佢好彩冇講野, 如果唔係我一定反擊。
mickeywinnie3 寫道:
[quote]
kawai928 寫道:

鬧得好!!! 唔讓坐不緊要(好閑事), 不好話人阻住晒, 正死肥婆!!!!
[/quote]
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至