論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家菲傭兩個月唔夠, 煮餸清潔幾好, 雖然挍唔店我個女起身返學, 我諗住用佢十年八載, 剛同我預支$2,000比阿女交學費(佢老公拿左錢洗了), 週末我全家人不在香港, 佢無返黎瞓, 四次突然話要出街一陣, 我係full time mum, 佢覺得我睇住咪ok, 今曰又係咁, 11:30am話12:15pm要出去, 我開心見誠表達我的不滿, 她說要趕緊滙錢返屋企, 我話點解星期日唔滙, 佢話好唔開心, 覺得有壓力, 要走(返菲律賓), 天啊, 是我不仁嗎?

大宅

叫工人俾辭職信,叫佢親手寫...

個工人食住你,唔好留,你都唔夠佢玩,仲借埋錢俾佢...

同我第一個印勁似,這種人留不得...

大宅

Just found out that she was granted to go to work in Canada! No wonder everytime she asked to go out, it's always during weekdays - to process her paperwork!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢似乎無咩心想幫你打工,想博你炒多d...
如果你係full time mama,就可以比一個月通知佢,但日日都要睇實佢,以防佢玩野...咁就可以慳番一個月代通知金...

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

現在唔炒,想等到佢同你講要去加拿大先同你講拜拜呀?

別墅

maybe she fake your reference letter to apply to canada if you did not even know that, meaning u hae not signed any reference letter for her?
Call and expose her!!

大宅

simb,
Can you explain? I didn't give her any reference letter. Would it be possible that she used the letter from her last job? She just started working for me for less than 2 months. She probably applied to work in Canada before she started working for me! Who can I call?

Tonight I broke the news to my little girl. She said my maid has told her that she would leave since a few days ago!!!! Fortunately my girl said I didn't do anything wrong.

別墅

from someone else posting:

they only need to give the "copy" of contract, and the copy of the 'visa' (the one came to HK, from HK immigration dept).
Once confrimed have someone hire her from Canada, she need to fill a form, employer's reference letter... to get a Canada's working visa.

大宅

As I mentioned in other topics, they need to finish 2 years' contract before they submit the application. Therefore they will either renew contract or change employer for processing the documents. It happened to me and many other employers in BK.

男爵府

畀面勳章

我個工人又係一樣,又係黎左都無2個月,又話要走去加拿大工作......佢地真係黎香港玩多過做野,找香港僱主做踏腳石...

原帖由 Jsmami 於 10-12-7 13:54 發表
我家菲傭兩個月唔夠, 煮餸清潔幾好, 雖然挍唔店我個女起身返學, 我諗住用佢十年八載, 剛同我預支$2,000比阿女交學費(佢老公拿左錢洗了), 週末我全家人不在香港, 佢無返黎瞓, 四次突然話要出街一陣, 我係full time mu ...

珍珠宮

減齡達人勳章

其實好多工人做滿一年就會經agent帮佢地申請去加拿大打工。我知加拿大官方網站係寫明要做滿2年先可申請。
其實由佢地初黎步到,已經收到咭片,啲agent已經講明做滿一年後,就可以,當佢地搵到僱主,就會同新僱主講等工人一滿2年,就超快帮僱主/工人申請,所以一般工人續約後一至兩個月就收到新僱主合約。
以上係我舊工人話比我知,佢2008年2月24日到香港,從未到過香港打工,2010年3月9日收到一份新合約,7月16離我家去加拿大。
我地仲保持聯絡。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 FennieMan 於 11-1-20 22:31 發表
佢2008年2月24日到香港,從未到過香港打工,2010年3月9日收到一份新合約,7月16離我家去加拿大。

我唔明點解無在港工作經驗,都可以申請去加拿大
我都知我個工人申請緊去加拿大,佢之前同前顧主做了13個月,然後來我家做了3個幾月,應該無咁快走到呀?都無一張finished contract?!

珍珠宮

減齡達人勳章

點解冇在港工作經驗都可以申請去加拿大?我真係唔識答你。其實佢地係唔需要一張finished contract 架。我工人申請時都係剛做滿一年,咪一樣走到,只要有僱主肯請冇話唔得!
至於你工人,既然你都知佢申請咗,你最好有心理準備,我自己就開心見誠同我舊姐姐講,你要走我唔會阻你,但亦希望你一收到合約即通知我,等我有時間搵人。亦因為我知道佢想走我都冇炒佢,佢真係越做越好,到真係收到合約,佢第一時間通知我,所以係佢出visa前,我新工人visa已出咗。

男爵府

我同工人琴晚傾開計,佢話港紙貶值,所以佢地既人工變相低左,咁我話不如去加拿大啦,人工高d又可以入籍,但佢話七除八扣其實個net profit 同hk一樣,最重要係去就無問題,但無錢買機票返祖國。又話在hk要返菲律賓好容易

首頁

尾頁

跳至