嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

我bb條"舌"有好厚既奶積, 點樣洗呀? 我已經用溫水同紗布洗, 但都唔退呀? help ?

如題?? :-( :-(

大宅

Re: 我bb條"舌"有好厚既奶積, 點樣洗呀? 我已經用溫水同紗布洗, 但都唔退呀? hel

你BB 應該是感染了鵝口瘡,最好都係睇醫生,我個女三個月時都試過,要食藥同埋用好淡的鹽水洗.

請參考:
鵝口瘡(口腔念珠菌症)
症 狀:
嬰兒口中的黏膜長出像奶渣一樣的白色斑點,看起來好像地圖一般。吃東西或喝水時會有痛疼感;有時那些白膜用紗布就可以擦乾淨,可是表面上仍會顯得紅而粗糙、食物也會沾在上面。平常嬰兒的口腔內就有念珠菌,但是身體抵抗力差時、就會增殖,以出生三個月內大的嬰兒較易罹患。有時,母親乳頭或奶嘴奶瓶不潔亦引發此症。
預防與治療:
1. 注意奶嘴奶瓶的消毒。
2. 保持口內清潔。
3. 補充營養,以增強身體的抵抗力。

男爵府

2021勳章

Re: 我bb條"舌"有好厚既奶積, 點樣洗呀? 我已經用溫水同紗布洗, 但都唔退呀? hel

悠悠媽 :

但我阿b岩一個月咋喎, 係條"利" 有奶積, 但唔敢用力抹? 唔會係鵝口瘡掛, 甘嚴重 ??

大宅

你BB食奶時有無食兩啖就吐出來,同埋有無鵝口瘡D病症,是不是白色一點點的,因為生鵝口瘡會唔想食奶的.

男爵府

2021勳章

悠悠媽 :

甘又冇喎, 不過佢有時食好多, 有時食好少, 餐餐唔同, 佢係"條利"中間果到係有一達奶積, 我都唔知, 係唔係鵝口瘡喎?

悠悠媽 寫道:
你BB食奶時有無食兩啖就吐出來,同埋有無鵝口瘡D病症,是不是白色一點點的,因為生鵝口瘡會唔想食奶的.

公爵府

畀面勳章

christy_siu 寫道:
悠悠媽 :

但我阿b岩一個月咋喎, 係條"利" 有奶積, 但唔敢用力抹? 唔會係鵝口瘡掛, 甘嚴重 ??

我個囝出世第7日就生鵝口瘡, 一定要盡快睇醫生食足一個療程(約7日), 因為可能不止口腔生,甚至伸延至食道或胃部

大宅

Will your baby drink water after taking milk? For my baby, her tongue was also white for the 1st month after she is born.

The reason is simply that she took too little water. In the 1st month, she took milk every 3 hours. During the interval, I should feed water to her. However, I usually forgot to feed water because I have many housework to do.

I have the same worry as yours and also used 紗巾 to clean the tongue. But, the effect is not so good. After I kept the schedule to feed her water and she drank more and more water, the tongue turned normal.

Hope this experience helps you. :lol:

別墅

我阿媽話溫水不易除去舌上奶積, 教我用肥仔水 (可去藥房買: 傳統藍色o個隻), 用紗布包住食指沾肥仔水, 然後用適中o既力抺走bb"舌"上既奶積, 奶積便很易除去. 你可以試下. 希望幫到你.

男爵府

2021勳章

happybaby1 :

請問bb可以飲"肥仔水"嗎? 會唔會用左有副作用架?對bb 會唔會有影響?? Thanks !

別墅

唔係俾佢飲, 只係抺走舌上奶積, 由於份量不多, 所以對bb沒有影響. :-P

別墅

我bb2個月時都係, 我看過醫書, 真係好似鵝口瘡, 問過醫生, 又話唔係.
後來我用涷滾水湿紗巾, 或棉塊,輕輕抺, 有時bb會唔中意, 我就捲住手指, 放入口, bb自然會咬你手指,咁的奶漬就會拈係紗巾到, 每日2次,過幾日就乾淨了.
如果你試過, 但奶漬無少到, 就最好看醫生啦.

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

肥仔水 (英國吳德敏次腸痛水), 係初生 BB 都可以飲呀! 由其事, 好易有腸絞痛既 BB (即係好易嘔奶, 同埋成日喊既 BB - 醫生會建議加幾滴在奶中).

我仔仔滿月後, 我就在最後果餐奶都加 "5ml 肥仔水" 開奶比仔仔飲, 飲到3個月大, 先再沒有加在奶中, 而加在水中比仔仔飲.

我仔仔以前條"舌"都係有好厚既奶積, 所以, 我餐與餐之間, 比幾啖水佢飲, 幾天之後, 無左!!! (不過, 我唔知係飲水定係轉左奶粉既關係!!! 因為仔仔滿月後, 由愛他美轉食其他奶粉呀!)

別墅

My baby also experience very thick milk tongue on her 2nd month....

So, my anutie told me to use cotton ball with TEA to clean everyday. Within 2 weeks, this milk tongue have finall disppear and it did not affect my girl eating milk or her health.

In fact, she love to do this action since she seems love tasting tea!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

男爵府

2021勳章

jessie_lam :

用棉花球加茶抹真係work 嗎 ? 等我試下

jessie_lam 寫道:
My baby also experience very thick milk tongue on her 2nd month....

So, my anutie told me to use cotton ball with TEA to clean everyday. Within 2 weeks, this milk tongue have finall disppear and it did not affect my girl eating milk or her health.

In fact, she love to do this action since she seems love tasting tea!

別墅

christy_siu,

of course, 茶要暖but唔要太濕, 輕輕刷幾吓, 而bb都會自己"嗒嗒"吓!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

男爵府

2021勳章

jessie_lam :

Thanks ! your baby so cute and pretty

jessie_lam 寫道:
christy_siu,

of course, 茶要暖but唔要太濕, 輕輕刷幾吓, 而bb都會自己"嗒嗒"吓!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你可以用幾朶杭菊,兩、三朶夠
用熱水焗幾個字,用黎洗利,
好有效。

男爵府

ginny66lee,
朶杭菊係乜東東, 可以係邊度買?

[/url]

大宅

我個小b初頭個三個月,因食人奶關係,所以冇俾水佢飲,個脷都有好厚既奶積,我問過e生,e生叫我用暖水同紗巾同小b洗下條脷,咁我就每天早上及沖完涼後都同小b洗脷,我覺得都有d效果,因為我見小bd奶積淡咗小小,到咗3個月,小b再冇飲人奶,我就係餐與餐之間俾水佢飲,突然間有一日小b成塊奶積起咗一半出來,跟住就冇咗奶積,條脷乾淨哂

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

杭菊係杭州嫁菊花,你可以到藥房買十元,
其實杭菊仲可以同bb或小朋友仲涼洗面,
我兩個女都係一出世就用黎沖涼洗面,
可以去胎毒,我大女仲用到成歲添,
而家我細女7個月,如果佢起粒粒,
我就同佢用杭菊沖涼,咁BB就唔使
經常飲開奶茶。

首頁

尾頁

跳至