跳至
[2004年或之前] bb將來大計

男爵府

bb將來大計

All moms,
有無稔過第日俾bb學乜o野~~培養咩興趣,或者考邊間幼稚園?

禁止訪問

Re: bb將來大計

男爵府

想佢學樂器、學美術、學外語、學跳舞……仲有無時間淨呢?
考九龍塘幼稚園,搭校車又唔放心,又唔想佢同人競爭……
想保持中庸之道,但你知道唔通唔做咩~~~

禁止訪問

大宅

我想佢學日文, 可以帶我去日本自由行 :mrgreen:

tlai, 妳識打中文啦!

禁止訪問

複式洋房

學mud野都無所謂,最緊要佢鍾意而唔係有壓力咁學。你地有無諗過幾時比佢入學?因為我地bb12月出世係細仔,我就想遲一年入學比佢做大仔,等佢好好咁享受童年!
Elleray

大宅

Hi elleray,

好耐冇見, "小曾" 好嗎 ?

我囡囡 31/12 出世, 做細女驚佢最細唔係咁好, 我都未知掂好 !!

大宅

calcal,

セ你住得好遠嫁咩?
我屋企去九龍塘要坐成個鐘校車, 好似會太辛苦
你呢? 唸住点呀?

複式洋房

WSWM,

真係好耐無浮番出嚟,因為我99入左醫院,所以每次只係睇而無回應。
小曾o.k.啦!琴日打左針,姑娘話要訓練下佢坐,因為佢仲未坐得好穩,我相信好多bb都已經坐得好好喇!Ambrose要加把勁喇!

WSWM 寫道:
Hi elleray,

好耐冇見, "小曾" 好嗎 ?

我囡囡 31/12 出世, 做細女驚佢最細唔係咁好, 我都未知掂好 !! [/quote]
Elleray

子爵府

Dear tlai,

我都想傑傑開心健康咁成長,之後娶過好老婆,當然如果可以的話就服侍下我哩個未來奶奶。

Josephing

[email protected] 寫道:
我想佢健康﹐開心﹐同埋。。。 嫁個好老公 。
:-)  :-)  :-)  :-)

子爵府

Dear elleray,
妳講得好對,最緊要係傑傑鍾意而唔係有壓力咁學,如果唔係咁早比壓力佢,佢分分鐘第時唔鬼中意返學我咪仲煩。
Josephing

elleray 寫道:
學mud野都無所謂,最緊要佢鍾意而唔係有壓力咁學。你地有無諗過幾時比佢入學?因為我地bb12月出世係細仔,我就想遲一年入學比佢做大仔,等佢好好咁享受童年!
:-)  :-)  :-)  :-)

大宅

elleray, calcal, WSWM, Josephine, siuman, teresa,

我都未唸掂呀 - 覺得宜家同佢決定好似早過頭! 我想睇下佢既性格先develop佢.

我仲未決定俾佢讀主流school定international school - 主流school又覺得hk教育制度時時改,唔多好. International school 又驚教到Annabel太open,太百厭.......

你地點睇?

男爵府

幼稚園我本來稔住樓下果間算o架啦,都係外國人教英文,但俾我上司感染o左~~稔稔下都係九龍塘果d好d咁~~

別墅

Hi :我囡囡都係31/12出世,仲有差不多晚上11時,做細女驚佢係最細,讀多一年或者遲一年入學,都吾知掂好,太早讀書怕佢辛苦,但又想佢早些過群體生活!

男爵府

HI~~cookieng
小朋友差一年差好遠~~不過俾著我,幼稚園收o既咪去讀囉~~只要第時唔好為功課、考試而逼或鬧小朋友,咁做功課對佢o地o黎講都係新奇事,無話壓力o既~~

大宅

princesshk2,

我同意你話要睇下bb性格.我起初(即bb出世後,坐月未返工時),成日諗埋一邊,甚至諗bb無好學校收點算?跟住買了那些什麼"幼稚園天書",又上bk"談幼稚園"睇下.那時bb才3個月大!!!!
但現在我看得開一點,因為不想給她及自己太大壓力.

而且,仲要睇bb性格,是否適合傳統式教育,我有無時間教/$$$去補習班(聽說那些傳統名校只教60%,其餘的要家教)

alice

princesshk2 寫道:
elleray, calcal, WSWM, Josephine, siuman, teresa,

我都未唸掂呀 - 覺得宜家同佢決定好似早過頭! 我想睇下佢既性格先develop佢.

我仲未決定俾佢讀主流school定international school - 主流school又覺得hk教育制度時時改,唔多好. International school 又驚教到Annabel太open,太百厭.......

你地點睇?

複式洋房

我都諗過下比唔比佢讀國際學校,一來學費真的好貴, 二來讀完國際學校除非去外國讀書, 如果唔係我怕佢追唔上傳統學校, 所以真係要有well planning 至得, 最緊要當然係$$$.
Elleray

大宅

或者問近一點,有沒有想過給bb讀nursery?最快1歲8個月便可,即明年summer就返學,不用工人姐姐陪.

我有同事的兒子將會在8月返維多利亞(他是0311出世的),我想遲些兒問她的意見, 及留意下屋企附近的幼稚園有沒有nursery.

alice

子爵府

畀面勳章

But as far as I know, kids can only go to nursery when they are 2 years old and go to kindergarten when they are as young as 2 years 8 months old.

am i right?

I have phoned to many kindergartens and the answers are the same.
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

跳至