婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你們都知啦, 我同99住了15年, 其實我會覺得99真會影响夫婦感情, 我99最鍾意我吔成日陪住佢, 我吔同佢講夫婦都要增感情, 例如出街拍吓拖, 過吓2人世界或3人世界(我, 老公及囡囡) , 但我吔只有星期六晚下才可有這個機會, 但99成日希望我吔不要出去, 出去都要帶埋佢去, 佢又講, 你吔晚上同佢吃完飯後, 夜晚黑關門時便是2人世界, 我真係唔夠佢講! 有時夫婦都有自己的私人嘢要傾, 但我99永遠希望在你吔中間, 那又如何同老公溝通? 你吔話, 是否真係影响夫婦感情?

禁止發言

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

同你99講, 尊重下你地人生自由

你&老公星期六下午洗唔洗返工先?

你地可以借d意plan小朋友d興趣班係朝早, 如果要返工, 係返工前帶佢去上堂, 放工後去接, 當然最好就近你or c6 office既地方啦. 如果唔洗返工, 都可以plan d興趣班係朝早, 仲要去遠小小, 咁等佢上完堂夠鐘去接既話, 你地咪可以enjoy你地2人/3人世界囉.

係個小朋友上緊興趣班嗰時, 2公婆去拍下拖仔先

相信你99唔會話跟埋去咁大鑊個話

題外話, 講樣經典野你聽, 我以前同99住, 阿大6嫂住99樓下個單位.

大6嫂見我地星期六off, 話我地唔同佢個女去參加學校嗰d乜乜活動, 佢就可以去街街, 講出黎笑死人:;pppp:

珍珠宮

畀面勳章

惡性循環,越係痴住你地,越無自己朋友,更加痴住你地

珍珠宮

2023年兔年勳章

原帖由 pomanlife 於 10-12-8 15:14 發表
大6見我地星期六off, 話我地唔同佢個女去參加學校嗰d乜乜活動, 佢就可以去街街, 講出黎笑死人:;pppp:
大6嫂正一痴!!!
講番樓主先:你都好叻,肯同99住15年!比我同99一齊住一年都想死!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 1# louisa_inhk 的文章

有冇可能搬出去住呀?定係...妳c6 又係愚孝男... ??

你99 好似有其他囝囡ga wo 我記得...

你99 又有冇friend 呢?若果佢成個世界就只有你"c6", 咁你有難la.... (所以說, 老來真係要 自己搵d 節目~~ 玩下股票, 養下pets, 學幾門手藝 乜都好...不然就變成 唔通氣的痴身老人...)

妳c6 點睇先?
若c6 都覺得帶埋老母去拍拖 無所謂
咁無計...
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

男爵府

育兒性格勳章

回覆 5# 日月水火 的文章

agree.....同住左15年.....
人生有幾多個10年...

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

複式洋房

你已經好勁!可以一齊住15年。我同99住咗年幾,我已經痛不欲生!! 99永遠覺得我搶佢個仔,我有時覺得自己係二奶...

大宅

畀面勳章

我好同意同99住一定會有影響
我同老公一家人一齊住左5年差唔多6年
初初就冇乜野..到一齊耐左..多左說話聽
1個禮拜一定會有2日同老公炒鑊勁既...
到生左個仔冇耐..就再嚴重d..隔日就嘈1次..
次次都係為錢為湊仔問題..成日要我就晒佢屋企人果套
如果自己係出面自己鍾意點都得..
但係試問我湊住個仔又有幾可可以係出面??
我出去佢地成家又好話我成日出街係度叫我老公
話下我叫我唔好出街...根本佢地講晒....
上幾個禮拜同佢屋企人炒左..依家同老公+個仔
搬左出黎...到依家都未鬧過交...
所以,,,,影響一定有,,爭在問題大定小..

男爵府

育兒性格勳章

回覆 9# emma_luk 的文章

agree, 若同6299 住......就真係 好似 "嫁左比佢, 就係佢地既人"....被迫要跟住佢地果套行,成年人 連出街都要受人管....

但無計wo, 寄人籬下, "道理" 一定在6299 那邊...

so....可以的話, 今時今日, 結婚後一定搬出去....

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

少少拉
老公同6299感情麻麻
佢哋知老公聽我ge
大家都客客氣氣

大宅

畀面勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-12-8 19:52 發表
agree, 若同6299 住......就真係 好似 "嫁左比佢, 就係佢地既人"....被迫要跟住佢地果套行,成年人 連出街都要受人管....

但無計wo, 寄人籬下, "道理" 一定在6299 那邊...

so....可以的話, 今 ...

但好得意嫁..我以前住果度係就係有我99名
不過間屋係我老公個亞麻..
交租係我老公交...不過我99做到好似佢先係
話事果個...0.o

複式洋房

一定有啦, 我之前都試過同99一齊住, 不過只係2個幾月, 因為新屋未裝修好, 都有好多問題啦, 一陣又話你唔做野, 但我幫佢拖地又話驚我sin親(因為我有左bb), 總之好多說話聽啦, 同老公出街又話我地成日出街, 唉~總之一句到尾, 有能力既話都唔好一齊住, 盞傷感情!!

男爵府

同99住一定會有影響,我以前都有同99住過,真係好煩好煩,我話咁佢實話咁咁咁好,攪到大家成日都黑面,講真o個句我係嫁比我c6我又唔係嫁比佢,我做咩要睇佢面色呀!好彩我而家無再同99住,如果唔係一定有排煩

伯爵府

我奶奶都算好通氣窩~ 唔會經常癡住我地~ 大家都需要空間喇!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我唸樓主99 都係少朋友者, 屋企附近有無D 老人中心 ? 果D 有時有好多短途 / 1日遊. 或者同 99 參加下屋苑D 旅行, 等佢識多D 朋友, 到時自然唔駛你地陪啦

複式洋房

冇用架, d99覺得個仔娶左你, 自己就冇左個仔, 所以成日都想個仔痴住自己, 就好似我個pk99咁, 佢都一日打好多次電話俾我c6啦, 有時c6嫌煩唔聽佢電話, 佢可以連續係咁打俾佢, 打成6-7次, 唉~真係咩人都有, 煩到嘔!!!

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都叫同6299一齊住(兩個相連單位)
但無呢個問題
因為佢兩老好識打發時間
根本唔會癡住我地
反而係我地有時怕好似唔理佢地咁
想搵下機會陪下佢地
但...佢地仲忙過我地
成日去街...去旅行...返鄉下
好識享受人生GA

同埋老人家真係要識通氣LAW
知我係屋企匿埋左...
就唔會搞我
我62仲搞笑...自從我嫁左入黎之後..
我係屋度的話...佢唔會入黎GA

大宅

一齊住就一定會有婆媳問題ga風險,但唔一齊住都絕對會出現問題,要睇下自己彩數,對正邊一種99,仲要睇下自己c6撐唔撐自己,如果c6唔撐自己再加上99係麻煩友,咁相信就算你住到無雷公咁遠,都必定有事發生,仲要睇下件事ga嚴重程度去到邊,輕微ga就可以哽左佢,有d 99好鍾意攪到個仔同新抱吵大鑊,吵完大鑊之後99就會化身親善大使,務求令個仔明白,佢e個做媽咪ga,有幾關心佢,有幾心痛個新抱唔鍾意佢,最後當然係99 win la ,一唔一齊住都好,遇著唔好ga 99,就要長期進入作戰狀態,一唔留神就踏屎

複式洋房

99是係客家人, 冇friend, 只係得幾個晨運友! 我有2個姑仔, 全部嫁了, 大姑你都同99住, 但佢99成日唔係屋企, 所以等於冇99, 細姑仔有工人同住, 我99在裝修時去過佢屋企住, 我99極唔鐘意去細姑仔屋企住, 因冇得話事! 而且對佢女婿極之不滿, 你話死未!

原帖由 jesuslovesyou 於 10-12-8 16:08 發表
有冇可能搬出去住呀?定係...妳c6 又係愚孝男... ??

你99 好似有其他囝囡ga wo 我記得...

你99 又有冇friend 呢?若果佢成個世界就只有你"c6", 咁你有難la.... (所以說, 老來真係要 自己搵d 節目~~ ...

首頁

尾頁

跳至