興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Canon S2 IS

我一向時用開一般普通的dc, 但現在想找一部好少少的幫仔仔影些有動感些和背景可以蒙蒙地但個人好清的相, 但我又怕買了唔識用(我好蠢, 只識按製, 唔識較什麼光圈, 快門......)和機身太重, 唔知Canon S2 IS好唔好呢? 可否俾d意見我呀? thanks!

複式洋房

Re: Canon S2 IS

由於 DC 仔在高 ISO (如 400) 時較多 noise 和對焦較慢, 拍攝活動中的人物是有一定難度。 另外因 DC 仔的真實焦長很細, 就是最長焦 (10x) 時都只是幾十 mm, 在營造淺景深方面並不理想。

Canon 的 S2IS 會比一般 3X 的 DC 仔好些, 但不要抱太大期望。

你想拍的效果起碼要一部用 APS size CCD 的數碼機才易拍出。使用方面不是問題因大多有全自動模式, 有些更有不少預設的場景。 機身重則是無可避免的了。 鏡頭就更重啦。
[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

男爵府

咁那個model好呀, 價錢又抵用呢?
該用戶已被刪除

洋房

S2 IS都ok喎﹗我公司都用緊。
雖然公司唔係用o黎影人,不過一般場合都有保證。
12 X zoom 真係好正,你只要在較近距離再zoom盡對焦,就好容易做到你講既 '前清後濛' 的影像。(記住呢d叫 '淺景深' 呀﹗)
我用呢部機試過,都ok架﹗當然無用dslr咁好啦﹗

民房

侯爵府

我都好想買部同囡囡映呀. 但係canon 350d好似大部左少少, 有冇其他choice呀? 350d價錢又如何呢?

男爵府

gingindaddy,
咁S2 IS快門快唔快呀? 我想影仔仔跳下跳下咁呀!
咁佢的movie係唔係可以影好耐都得及smooth呀?
易唔易用呢? 知唔知買多少錢呀? 係唔係用sd ram呀?
有時在家中影相(都算日光白白), 如果用auto, 會有閃光燈, 影出來會背景好黑而且好唔自然, 但如果唔用,又會好蒙唔清, 但景物色彩就好自然, 點解呢?
唔好意思, 咁多野問.

侯爵府

vkzone 寫道:
有時在家中影相(都算日光白白), 如果用auto, 會有閃光燈, 影出來會背景好黑而且好唔自然, 但如果唔用,又會好蒙唔清, 但景物色彩就好自然

我都有呢個問題呀~~ :-(
該用戶已被刪除

洋房

嘩﹗一次過咁多問題,我盡力答啦﹗

咁S2 IS快門快唔快呀?
絕對快﹗最快去到1/3200﹗影水珠都得,不過唔夠光就乜都假。

咁佢的movie係唔係可以影好耐都得及smooth呀?
可以影滿1GB,不過一個檔案未達1GB,短片到60分鐘便會停止。用640*480拍攝已經可以有VCD質素。

易唔易用呢?
好難講喎﹗想易用咪全程轉去Auto或P囉﹗

知唔知買多少錢呀?
行$4000樓下。

係唔係用sd ram呀?
Yes﹗﹗

有時在家中影相.........點解呢?
呢個問題.......要答真係好花時間,首先你用auto,閃光燈會自己閃,但因快門太快,光只可射在主體,背景吸唔到自然光,所以變成前清後暗唔自然。
而setting到唔用閃光燈,快門會變慢,手震或主體郁動就會出現好蒙同唔清。而背景吸到足夠既自然光,所以會比較自然。

解決方法
1. 有放手震功能就一定要開左先,再用高ISO,不過noise會增加.......dc仔極盡ISO400好喇﹗
2. 用夜景模式,部機會set去開閃光燈加慢快門。不過手震機會大增,建議加腳架。
3. 用外置閃光燈.......不過一般dc無hotshot。
4. 買dslr加大光圈鏡頭再加外置閃光燈......$$$$$$$

呢度可以參考下人地既意見

dcfever User Reviews: Canon PowerShot S2 IS

男爵府

gingindaddy
唔該晒呀, 多謝你.
睇落好似都唔錯啊! $4k都ok啦.
等我去豐澤八下先, 試影下仔仔走來走去咁o唔ok.
:lol:

男爵府

我問過教協賣$3908, 是否咁上下價錢?

洋房

差唔多啦﹗再睇下有乜送囉﹗
下面真人個案可作參考
決定買S2IS

男爵府

好奇怪, 唔知點解行了好多間舖, 都唔見有display, 但問價就有價無貨, 間間都係$4280送256mb ram, 點掂下部機睇下都無機會啊, 點解賣得咁神秘?
不過看來都好似一致好評, 我仲想問下影相時是否必須以下三大動作:
1. on 機
2. 打開鏡頭蓋
3. 打開閃光燈
唔該晒!

洋房

想試機可以去Canon Showroom玩下先﹗
我諗用電子機,全部都要先on機,再鏡頭打開架啦﹗
閃光燈就自己決定啦﹗不過S2 IS想用時就真係要手動拉開喇﹗

男爵府

Canon showROOM係邊呀, 或者有無打電話可以打去問呢?

男爵府

今天去了showroom睇, 因為佢地7:00收工, 好趕, 而之前又有個男人睇了好耐都唔放. 所以只有5分鐘時間試.
原來跟機包16mb ram, 我話落去教協買抵d, 就算無ram送自己出去買張512都係$310, 加埋都唔洗$4280. 抵過其他舖頭.

大宅

今天看了sony 有部dsch1, $3990 送128mb, 唔知比較起canon s2那個好, 各的長短在那裡? sony好似影快動作相好似清d, 我試過canon影快動作相都係蒙唔夠清呀? 點都影唔到佢本小册紙那些demo的玩激流相個object咁清?

洋房

vkzone 寫道:
今天去了showroom睇, 因為佢地7:00收工, 好趕, 而之前又有個男人睇了好耐都唔放. 所以只有5分鐘時間試.
原來跟機包16mb ram, 我話落去教協買抵d, 就算無ram送自己出去買張512都係$310, 加埋都唔洗$4280. 抵過其他舖頭.

不過記住仲有"差電"未計喎﹗
S2用4粒2A電,加埋後備連快差,要比多$300幾呀﹗ :wink:

首頁

尾頁

跳至