懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

見紅

我昨天下午見紅, 去左睇醫生, 醫生叫我回家食埋飯搞好晒所有嘢叫我夜晚入院, 但係我到夜晚都係乜事都冇,所以我冇入到, 打算等到有陣痛先入, 但係都過左見紅24小時,都仲係冇反應.
有冇人有咁既經驗呀?

大宅

Re: 見紅

我諗妳最好都係入醫院啦,因為醫生建議"見紅"/"穿水"同埋"肚痛"都要立即入醫院架~~take care la

大宅

Hi EasonMa :

我之前生仔仔又係咁 , 第一胎唔識呀 , 我一見紅就即刻入院 , 咁姑娘又叫我留院 , 醫院成晚都無陣痛 , 完全唔覺有事 , 第二日我要求出院 , 因為好悶 , 屋企又唔係離醫院好遠 , 醫生都比 , 離院後我在家過了二日 ,先開始有陣痛 ,約半個鐘痛一次 ,之後再入院 , 由開始陣痛到生得足足要 18 個鐘呀 , 即差唔多由第一日見紅到生到個仔要成四日時間呀 。
妳係唔係第一胎呀 , 第一胎通常都會耐 D  , 但妳自已小心啦 , 睇情況呀 !

複式洋房

多謝妳地既意見.

我係第一胎呀.今早都同醫生通過電話, 佢叫我小心d,如果痛就入院囉.
係咪見左紅之後兩日先陣痛會痛耐d架?因為我有個朋友又係見完紅過兩日先生, 都痛左20個鐘呀.

大宅

我有個朋友第一胎係穿水 , 唔駛五個鐘就生得 ,

我都唔知係咪見紅先陣痛會痛耐D ,不過我痛咁耐先生得 , 我寧願好似我個朋友咁五個鐘就生得 ,

我半個鐘痛一次時 ( 少少痛 )就入院 , 入到醫院姑娘話我個子宮口開到二度 , 到我超痛時 ,五分鐘痛一次 , 姑娘仲話開到六度咋 ,仲未生得 , 當時想死呀 !!

複式洋房

開到幾多度先會打止痛針架? 我依家最擔心就係陣痛, 我都驚自己頂唔順....好想bb快d平安出世, 但又怕痛...

大宅

我就係開到五,六度時已經痛到頂唔順 , 不過我在公立醫院生 , D 姑娘比氣我聞咋 , 聞完暈陀陀 , 但我都覺得仲好痛 !

大宅

我有個朋友做無痛分娩 ,
佢話到生時下身真係無感覺 ,
但就拮到個背脊好痛 ~
妳有無同醫生講或醫生有無同妳講用咩方法生呀 !
不過到生完那刻 , 見到自已個 BB , 乜痛都唔記得啦

複式洋房

我會順產咁生, 醫生話我應該會生到,冇問題喎. 而且我個bb應該會6磅幾左右,唔係太大,佢話好易生喎.

大宅

我個仔出世都係六磅幾 2.96 KG ,
都開到十度時真係好快就"咇"個 BB 出來 ,
妳都要努力啊 , 祝妳這幾天可以榮升做媽媽 ,
係呢 , 妳肚入面係 B 仔 定 B 女啊 ??

OR [size=medium]??

大宅

仲有呀 ,
有無買定個水泡仔呀 ,
順產完下面個傷口會痛 ,
坐住個水泡仔就會舒服好多啦 .

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我已經38週多, 昨日今日都有少少見紅, 但無陣痛,好似平常咁,但我星期四睇醫生時,醫生同我講,BB未落到盆骨, 無咁快生, 我都唸住睇定D先,有陣痛先入院, 因我在私家生,日日都係$$$$, 有無媽咪好似我咁醫生話BB未落到盆骨?

複式洋房

我都係見紅,晨早打個乞嗤去完厠所抺o個陣有少少紅色,
醫生即刻建議入院做催生,
當時我好唔想,因為又係冇痛冇任何其他蹟象,
最邪到仲係第一日產假開始,
bb得36週,我本來好想等bb養肥d先出世.
(同房有個女人又係咁,佢係時擇日開刀,卒之佢都入院等到第二日先開刀)

當時醫生話見紅可能係反映胎盘功能/運作等,
肚痛、穿水、見紅都係一d唔尋常o既訊號,
加上之前檢查醫生認為bb生長成熟,體重都ok,
所以覺得早生冇大問題,
但係催生能夠順產o既機會細dd(我本來係想順產o架)
我老公覺得博唔過,都勸我跟醫生意思,
當時我下午二點入院,足足考慮到夜晚十點先催生呀,
不過最後陣痛左六、七個鐘一度都開唔到,(仲係十五分鐘痛一次,講真,唔算好痛o個隻囉!)
咁先決定開刀咋!
bb未足月出世係輕d,但係都好健康好好湊,

不過當時我係私家生,第一胎,情況唔知會唔會有分别,
醫生有冇建議你做d檢查,例如超聲波睇下bb情況呀?
Honeybaby Yan Yan

複式洋房

我係第一胎,38週時,夜晚去洗手間發現內褲有血,但當時係冇痛冇其他蹟象,就即刻同老公講,然後沖涼洗頭攞媽媽老佬袋,零晨一點幾入院,醫生險查完一度都冇,又冇痛,個晚都係醫院觀察,我係入屯門醫院,因為我朋友係屯門醫院產房做護士長!
到朝早去洗手間發現孕婦衛生巾小小濕濕地,自己又唔sure係穿羊水,因為我以為穿羊水係好多水,但自己得小小,所以冇理佢,到左夜晚我一位做護士長既朋友on duty就過左黎睇我,我就講俾佢聽我而家既情況,佢就話我應該係穿羊水,佢即係叫醫生幫我check,check完就送我上產房,上到產房我就好安心,因為我位護士朋友一路都睇住我,上到產房就開始有小小痛,我有咩唔明就問佢~!!
佢幫我落左兩滴催生藥之後一陣我就越痛越密,痛加埋生用左三個鐘半就生左囡囡出黎啦,生就用左4個字,囡囡好合作唔駛媽媽痛咁耐~~

首頁

尾頁

跳至