跳至

首頁

尾頁

男爵府

有鼻敏感、濕疹、哮喘的小朋友入來傾吓!

我所知呢三樣嘢係鐵三角,有其中一樣好容易有埋其他.......
Isaac 呢幾日就有了鼻敏感(流鼻水)同濕疹(頸紅晒不停抓).
今日同佢去屈X氏藥部到買咗支抗敏藥水!!一日食一次,試吓很唔得!!
:cry:

大宅

Re: 有鼻敏感、濕疹、哮喘的小朋友入來傾

For reference only:

如果係長期慢性哮喘/氣管問題,而家都幾流行食一隻藥叫(Singulair 善古寧),2-5歲每日食一粒(4 mg cherry flavor chewable tablet),好似糖咁,不過都幾貴,要$10-$11/粒,當然係經醫生診斷後有真正需要先食,同埋係由醫生處方

男爵府

好彩 ... 大女得鼻敏感一樣

男爵府

我大仔都係得鼻敏感一樣,但就係一年裏有三份二時間係流鼻水囉!!
不過就唔需要食藥!!

男爵府

我女就一起身就打噴嚏or流鼻水 .... 食飯就鼻痕 (我估佢唔想食飯) .... 臨訓就狂捽個鼻 ...... 如果情況持續, 我都會俾 d 藥佢食 !!

大宅

朗朗都係鼻敏感,一起身就打噴嚏or流鼻水。

佢間中手腕位同腳胶位有濕疹,apply QV cream 會好d。

男爵府

Astrid

我都有鼻敏感,搬左入黎,加上休息時間多左,已經好左好多,但一開冷氣黎

男爵府

曦食咗藥,呢兩日都好好!鼻水好少,一日都抺唔到三次,濕疹直情無晒,不過頭先隻眼又紅..................比佢食埋明天藥睇睇可以停藥未!!

複式洋房

我個大仔都有鼻敏感,每日一早都好辛苦,起碼要到中午先好D,有時夜晚又會係咁,眼紅紅,每次帶佢去睇醫生,醫生就比D收鼻水藥佢食,但過幾日又係咁,請問有冇其它辦法呀!
其實你o地覺唔覺得粉嶺好大塵,連我自己都開始有鼻敏感!
:evil:

男爵府

訓覺要開o架 ... 因為佢同妹妹同房 .... 兩隻野又怕熱 ... 佢係岩岩開時會痕 .... 開耐左就會無咩樹

[quote]
Jac 寫道:
Astrid

我都有鼻敏感,搬左入黎,加上休息時間多左,已經好左好多,但一開冷氣黎

子爵府

唉, 我個仔都晚晚張大個口訓.... 好可憐, 個鼻全是鼻水, 又"申"唔到出來...... :cry: 後晚又要同佢去看耳鼻喉專科了.
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

男爵府

我同個仔去睇親醫生都係開抗敏藥.所以谷鬼氣走去屈臣自己買囉,還點佢有藥劑師,都信得過~~~
一日食一次好過一日食四次藥呀!好慘架!!

男爵府

Hinhei, Joy

我睇開個中醫院黎緊會有天灸,即係係身體穴位貼藥,話可以增強抵抗力,改善哮喘、鼻敏感,無咁易患感冒,夏天要做四次為一個療程,冬天又係做四次,連續完成四至六個療程會有顯著效果wor!

不過b象舊年冬天先做左一個療程,唔知效果有幾好,舊年去做時就見b象學校有幾個高年級同學去做,黎緊七月十五日會夏天ge第一次,我都會繼續帶b象去做。

唔知你有無興趣試喇!

大宅

Jac,

增強抵抗力....我有興趣wor!
請問有無詳細d ge資料呀?

男爵府

俾個貓箱黎,等我 scan左d資料貓俾你啦! :wink:

Hinhin都幾健康

大宅

Jac,

PM左貓箱比你啦,thx!

子爵府

Jac,
我都有興趣, 請email俾我呀.

男爵府

貓左出黎喇!

子爵府

JAC,
收到了, thanks!!!!! :-P

大宅

Jac,

唔好意思,想再問多少少野tim :mrgreen:

(1) 係咪由何醫師親自貼藥
(2) 每次要貼幾耐
(3) 有無痛/唔舒服ge感覺
(4) 小朋友會唔會控制唔到自己撕走個貼...前功盡廢
(5) 要戒口幾耐,因為好多野都唔食得wor
(6) 之前使唔使見一次醫師睇下係咪適合做呢個療程
(7) 成年人/老人係咪都可以做架

sorry....too many questions thx

首頁

尾頁

跳至