嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

頭泥?

大宅

Re: 頭泥?

頭泥係啡啡地色,黏實頭皮到,唔洗刻意整甩佢,大個d就會慢慢冇。
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

大宅

hi yoki-yoki ~~
似係呀~ 你可能同佢洗頭時輕輕同佢按摩幾次洗幾次,洗得乾淨些就沒問題了,因是分泌 ,慢慢到3個月後會冇既,我就用
chicco 洗頭水,用左會滑d架,用pampers 咭同1個熊仔印花會平好些 $30 (around)
有d人會太多頭泥想整走佢可以用 欖x油 或 baby oil 搽去頭泥處,慢慢便會退去~
歡迎光臨參觀 ¤朗朗小部屋®¤ hihi~朗朗boy來了~ 8月26日出世 ~ 同我玩啦 ~ 我好man架!嘻嘻!

複式洋房

沖涼前,用 橄欖油 或 baby oil 搽頭泥處,等幾分鐘,用BB軟毛梳輕梳,再如常沖涼洗頭!慢慢會退(可能要幾星期,不用急。)

禁止訪問

公爵府

如輕微的, 我見我陪月用baby oil 沾濕頭仔有頭泥位置, 用沾有baby oil cotton ball 去慢慢輕力"卒", 再好似平時洗頭就得架喇。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

要慢慢洗甩佢架~ 如果唔係會越積越多~ 到時...... 嘿嘿 ..
係好少會自然脫落,要是自己脫落都會連埋你bb 果d 頭髮一齊冇左~ 有左必 ... 嘿嘿~
歡迎光臨參觀 ¤朗朗小部屋®¤ hihi~朗朗boy來了~ 8月26日出世 ~ 同我玩啦 ~ 我好man架!嘻嘻!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔使煩呀! 只要去買 MUSTELA (FOAM SHAMPOO FOR NEWBORN BABY)... 一洗只無呀!! $60/支, 我仔仔而家無晒頭泥啦, 不過, 仲用緊.

你可以去 BEBE DREAM, 永安, HONEY B買呀!!

複式洋房

一般的育嬰書都會叫你在沖涼前先用baby oil在有頭泥的地方打圈, d 油會將頭泥溶解, 等一陣, 再用洗頭水將油和污垢洗去. 一般洗幾次會處理好.

複式洋房

yes, agree that mustela shampoo for new born is very good for removing head flakes.

NHO

首頁

尾頁

跳至