論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

各位好,

我是新登記用戶.來這裡只想同各位網友帶出一個事實及找一個解決方法.
我於上年5月租了一個唐二樓單位,入住後發現有問題...
一到星期日早上9點前就傳來重底音音樂聲卡拉ok聲同用咪大叫聲...直到晚上9點半左右.我地容忍了兩個月.找了區議員但一個月都未改善及冇回應.結果報警處理. 警方回覆聲音係地舖閣樓發出的,該單位有商業登記.負責人亦表明星期六日係租比外傭聚會的.但警方不能採取任何禁止行動.只可嚾喻.總結我的行動是...

聯絡區議員-冇回應冇行動.
警方 - 有調查不能行動.
環保處 -不過法律分貝上限.有調查不能行動.
牌照科 - 業務性質不符.有調查就算有行動都不會通知我地.

每個星期日都會早上9點被迫起身...一直滋擾到晚上..
我地租約仲有半年.要搬都要忍多半年.

請問大家有冇好方法? 政府真係對商業活動做唔到野??幫唔到小市民??

洋房

好彩都係租樓唶..........
忍多半年啦........

大宅

通常如果你一報警, 佢地一定會跟進, 如果好嘈, 唯有報警煩下佢地.如果有業主立案法團, 可以收集下簽名投訴.

民房

THANKS各位.
依度唐樓冇業主立案法團.
次次報警警察上去就收5~10分鐘..之後就又嘈過..比之前更大聲...

禁止訪問

民房

原帖由 sophielau 於 10-12-12 19:45 發表
試下去找環保處要求度佢分背

已度左, 唔過法例分貝65. 但長時間重底音好滋擾...

民房

今早又嘈啦...聖誕歌!:evil:

民房

我唔係作架....
昨日避左佢好夜返.但今日又嘈過!10點45分拍左依段片.
http://www.fotop.net/ninedone/ninedone/VIDEO0023

首頁

尾頁

跳至