論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發現工人買印尼兒歌比我個女聽

我個女一歲,當然唔知唱乜(我都唔知!)
只係聽到d細路聲,音樂呯呯嘭嘭咁,
我個女聽到咪扭下扭下跳舞咁囉,
印印一番心意(!!)盒帶唔平,加上印印平時算慳,

其實我買左廣東話兒歌同好多純音樂cd,
有一次我見印印偷偷寫低「洗白白」廣東話拼音學唱(我個女最鍾意呢首歌)
見佢咁錫個女,唔忍心打沉佢,
但係又擔心個女聽埋咁多「外語」影响學講話,
事實上個女響廣東話(我+老公)、唔咸唔淡國語(工人)下,
已經有d混亂.依家識發好多音但係有意義o既好少

各位媽咪點睇?
Honeybaby Yan Yan

男爵府

好媽媽勳章

Re: 發現工人買印尼兒歌比我個女聽

Hi, I don't know anything about language training. But if she loves your daughter, and takes care of her with her heart, then you are lucky! You can trust her to look after her well when you are away.
該用戶已被刪除

洋房

I think it is okay to listen or sing songs in whatever language. It is only a game to children and they won't look into the real meaning of these songs. But for daily oral language, it's better to talk more in Cantonese to your kid.

珍珠宮

我覺得冇問題喎, 我個賓賓有時都會唱佢d菲律賓民謠氹囝仔訓覺架, 反正都係歌, 冇所謂囉!

民房

你個工人對你的囡囡好好呀,個人而言,我就覺得冇所謂,咪比佢聽下其他唔同語言.,比我就會隔一兩日先比佢聽一聽,你是全職定係在職媽咪,全職的話,你咪可以留意多少少囡囡喜不喜歡聽

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

真係好好的工人呀 ! 我想您平日對她也很好呢 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

男爵府

小茹 寫道:
我個女一歲,當然唔知唱乜(我都唔知!)
只係聽到d細路聲,音樂呯呯嘭嘭咁,
我個女聽到咪扭下扭下跳舞咁囉,
印印一番心意(!!)盒帶唔平,加上印印平時算慳,

其實我買左廣東話兒歌同好多純音樂cd,
有一次我見印印偷偷寫低「洗白白」廣東話拼音學唱(我個女最鍾意呢首歌)
見佢咁錫個女,唔忍心打沉佢,
但係又擔心個女聽埋咁多「外語」影响學講話,
事實上個女響廣東話(我+老公)、唔咸唔淡國語(工人)下,
已經有d混亂.依家識發好多音但係有意義o既好少

各位媽咪點睇?
小茹, your helper is very sweet!

洋房

你工人對你個女咁好, 你放心交俾佢湊啦!

複式洋房

睇見各位媽咪回應咁positive,我都放心d,
的確印印「錫我個女」可以cover好多缺點.

但係好多問題都係由「錫我個女」衍生出o黎....
#個女仲未戒到夜奶(雖然我自己親自湊bb幾晚成功戒o左,但係印印一湊番就前功盡癈,講左好多次,印印依然話bb扭計喊會咳....)
#個女好多應該呢個階段要學o既o野印印代勞,個女好依賴,好識「蝦人」,覺得一唔鐘意扭計大人就會就範,eg.出街唔坐bb車扭人抱、坐車唔坐car seat要人抱,食奶鐘意啜兩啖唔鍾意扭落地玩....
#印印好多時偷偷地同bb o訓、私自換左我同老公揀比個女去生日會件衫、同個女搽一d佢認為好o既皮膚藥膏、私自同個女修剪頭髮....
#個女流鼻水,千叮萬囑叫佢唔好同個女咁close,但係o係cam見到佢依然成日錫個女同埋一齊o訓,攪到傳染o黎傳染去,個女好番佢病,佢好番個女病....卒之鼻水長流兩星期,仲開始咳!!
我有一個同事,佢話個仔升小學,去完便便仲會「洞」高pat pat等工人抺、個仔畢業禮表演得兩張入場券,個工人堅持要出席,攪到要開家庭會議解決....同事話個工人勁錫自己個仔,又忠心,做O野又好,但係因為見到好多呢D問題,卒之個工人做左四年冇再同佢續約.

有時在職媽咪好矛盾 :-|
Honeybaby Yan Yan

首頁

尾頁

跳至