母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔一定,我BB細個好肥,生長線係95%,1歲之後就好細粒啦
感激遇上你~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我隻人奶b,
4mth 16磅幾
6mth 18磅幾~
佢表姐仔 (爭兩個星期, 半人奶) 6mth 13磅幾~ 足足爭5磅呀!

複式洋房

係睇BB吸唔吸收ga,人奶易吸收又無咁易令bb過肥,,我bb全人奶兩個月己經14.2磅,出世時只有6.3磅,健康院姑娘話食人奶肥都會肥得健康d,唔同食奶粉果隻肥,唔洗咁快擔心佢過肥,

男爵府

觀念上要更正

究竟大隻同肥是否=健康

我見過有不少 bb 大隻+肥
外強中虛, 實情是藥煲

飲人奶的嬰兒亦可以很有肉同大隻

道理同 "求學不是求分數" 一樣

男爵府

我覺得唔關事,奶粉b都可以細細粒,人奶b都可以好好肉地

男爵府

同我個仔差唔多喎, 我個仔出世6.6磅, 人奶B兩個月14.5磅, 4個月去打針巳17.5磅, 生長線係90%, 佢兩隻大脾仔, 肥嘟嘟想咬一啖架, 哈哈...

原帖由 yuribaby1112 於 10-12-14 00:27 發表
係睇BB吸唔吸收ga,人奶易吸收又無咁易令bb過肥,,我bb全人奶兩個月己經14.2磅,出世時只有6.3磅,健康院姑娘話食人奶肥都會肥得健康d,唔同食奶粉果隻肥,唔洗咁快擔心佢過肥, ...

大宅

我個仔望落去細粒,但重架!!!
d人話飲奶粉bb的肉會鬆d,飲人奶會實淨d喎

複式洋房

原帖由 fishcowcow 於 10-12-14 11:28 發表
同我個仔差唔多喎, 我個仔出世6.6磅, 人奶B兩個月14.5磅, 4個月去打針巳17.5磅, 生長線係90%, 佢兩隻大脾仔, 肥嘟嘟想咬一啖架, 哈哈...

hha~~我bb都係咁r~~生長線係最高果條線,依家3個月我諗都有成16磅,,抱都抱到手軟,,,

大宅

畀面勳章

原帖由 yuribaby1112 於 11-1-6 17:31 發表

hha~~我bb都係咁r~~生長線係最高果條線,依家3個月我諗都有成16磅,,抱都抱到手軟,,,

我仔都係全人奶,出世時7.8lbs,滿月有11lbs,兩個月有14lbs,都好好肉地。

珍珠宮

畀面勳章

我呀B生長線50%,面仔肥嘟嘟

別墅

係呀....我個仔都係咁...
出世時8.3lbs, 75%生長線...到依家6個月...都係keep住75%...18.4lbs
原帖由 奀奀豬 於 10-12-14 11:50 發表
d人話飲奶粉bb的肉會鬆d,飲人奶會實淨d喎

伯爵府

環保接龍勳章

我個女都好月巴... d肉好實, 佢出世係10%以下, 四個月已經係90%. 仲有好多其他人奶BB都係好肥, 所以標題的答案: 否

大宅

我個5個月全人奶都廿磅有多, 抱到手痛!
腳仔手仔都好有力

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好睇先天因素,我大細仔都係全人奶B,大仔高度長期97線,體重由50去到97又回落到75,不過兩歲戒奶後就開始瘦。

細仔,6個月時隻手仲粗過我隻手﹗不過佢活動量大,好快就開始瘦。同埋細仔唔高。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

我b出世時3.42kg, 14日大去健康院3.40kg, 有無人知即你成長線幾多???

老公開始比奶粉動搖, 好唔開心

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 奀奀豬 於 10-12-14 11:50 發表
d人話飲奶粉bb的肉會鬆d,飲人奶會實淨d

我阿媽抱過我表弟表妹d bb, 佢都係咁講, 人奶b d 肉實淨d.

我好少抱人地d bb, 兩個仔都係人奶b, 冇得比較係咪真.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 jediz 於 10-12-12 18:36 發表
如題?

個個bb 都唔同. 我知有人既bb 食人奶食到要控制體重.

我個陪月睇書都話人奶b 係冇咁大隻, 之但係佢地抵抗力好d, 咁奶粉b 病多少少又會瘦左, 咁最後人奶b 同奶粉b 係一樣咁大隻.

伯爵府

我都俾喱個問題都煩0左一段日子, 曾經覺得自己好似餵唔肥個女.

但係餵到今日9個幾月, 見到0的朋友0既奶粉b病好多日都未好返, 自己個女成日出街, 就算有鼻水咳咳都唔駛睇醫生食藥, 自己會好返, 就知道自己冇錯.

就算真係瘦0的, 但身體健健康康, 又活潑聰明, 加埋又夠奶, 我真係諗唔到點解要食奶粉.

FYI, 我個女6個月之前係25%生長線上下左右, 但係一食固體就重得好快. 個個bb都唔同. 最緊要係佢健康啦, 唔好俾0的奶粉廣告動搖你

男爵府

人奶b一向會比奶粉b精瘦一d.
不過咁樣唔代表唔健康.

我個仔早產出世得5磅9. 全人奶兩個星期已經7磅幾.
宜家11個月都有廿磅.唔係重又唔係輕.正常係佢自己既生長線.

宜家醫生推廣人奶係因為無奶粉咁易食肥b,仲要係大大減低痴肥同心血管病既機會.

正如之前有媽媽所講,我地係想bb健康,唔係要個唔健康既肥b.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊