婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

精神科醫生介紹

我家人有類似Panic attack (恐慌病)請問有好的精神科doctor 介紹? Tks! 請問每次收費&幾多日藥?

別墅

Re: 精神科醫生介紹

sandp,

我有朋友既老公做精神科醫生,係政府做咗好多年高級精神科醫生,宜家自己出嚟開診所,收費唔太貴,有興趣,我pm你! Hope this can help your family!
Mami and me love swim very much!!

大宅

If you mean 驚恐症, You may go to search the following link :http://www.hmdc.med.cuhk.edu.hk/main.html
and find some help.  唔洗睇精神科ga, 只要打中大的熱線, 告訴他們你住邊區, 他們會給你有經驗醫這病的醫生名單, 只是一般門診收費, 即百零二百零等, 看病情嚴重與否, 通常食半年藥左右. 成份是"血清素".
點解我咁清楚, 因我是過來人呀ma
記住, 這不是精神病lei ga, 只是情緒病一種, 其中生理因素是腦內血清素失去平衡, 只需服藥調節便可.

洋房

香港健康情緒中心
有辦課程培訓家庭醫生~認識情緒病
當眼處有"心晴行動"標誌
家庭醫生收費比
精神科醫生平宜很多
如需心理學家輔導
中心亦可提供要排期

民房

Thanks a lot .......

我打了中大的香港健康情緒中心留言,希望快得到回覆!多謝!

複式洋房

hi beachbaby

can u send me the doctor's detail for me, my mum has depression.

洋房

Cammy,

驚恐症係咪去某個地方會好驚, 心跳加速, 無安全感,
例如搭車之類
[img align=right][/img]

洋房

c旦,

請問中大的熱線幾多號? 謝謝!

大宅

keikaren 寫道:
Cammy,

驚恐症係咪去某個地方會好驚, 心跳加速, 無安全感,
例如搭車之類

係呀. 會突然好驚, 六神無主, 好頭暈, 好似隋時會死咁, 想盡辨法要離開現場.. :-(

洋房

Hi Cammy,

請問妳食"血清素"後會唔會唔舒服或者有d 想嘔, 胃口不好既現象, 我之前食過醫生開既鎮靜劑, 就有咁既, 有次搭車突然間好暈, 好寒, ,之後一搭車就驚,食左兩三次無食, 有人陪會好d, 無人陪既話心理壓力好大,

大宅

鎮靜劑我都有要黎看門口, 只可治標, 不可治本, 而且不可太倚賴; 而血清素是新藥, 直接平衡腦內的血清素失調, 是可以"醫好"我們因血清素失調而引起的情緒病, 食血清素的反應和食鎮靜劑的反應對我黎講好相似, (個個人唔同ga), 好眼瞓, 尤其最初一,兩個星期, 好難頂ga, 個人浮浮下, 做唔到野, 所以起初份量一定要輕, 慢慢適應才增加至normal, 這一關一定要刻服, 唔好放棄, (因我想過放棄, 真好浮浮呀 ), 但過了一兩星期就好多了, 我一直食左藥半年, 才可慢慢減量至停服, 現在好晒la, 冇晒驚恐症狀啦. 但總會避免坐地鐵

複式洋房

sandp

請問留言後多久有人回覆呀!我等了1日都冇回覆

別墅

mylee,

Please check pm.
Mami and me love swim very much!!

大宅

你要再打去呀. 因我都試過留言好多次佢地都冇覆, 係有一次終於有人覆ya.
mylee 寫道:
sandp

請問留言後多久有人回覆呀!我等了1日都冇回覆

複式洋房

我個friend近日出街時常有面紅耳赤的感覺,睇佐個上完情緒中心課程的家庭醫生,係就係平,不過就好似唔係好掂,又話佢係驚恐症,要食ㄧ年血清素。不過後來有人介紹佢去睇精神科醫生,個精神科醫生話佢其實唔係驚恐症,唔洗食血清素。

大宅

"面紅耳赤的感覺" - 我又唔覺得係驚恐症wor.

民房

我朋友生完bb後經常唔開心, 情緒唔穩定, 她現在在銅鑼湾間聖保祿醫院精神科睇, 情況好咗, 費用唔太貴, 你可以試下.

sandp 寫道:
我家人有類似Panic attack (恐慌病)請問有好的精神科doctor 介紹? Tks! 請問每次收費&幾多日藥?

複式洋房

咁咪係,離哂普,要人食一年藥,咁即係叫人睇你ㄧ年囉,呃錢。不過,都市人好似好鍾意睇醫生咁。我有另一個friend成日帶個仔去睇醫生,佢話個仔好鬼難教,唔知係唔係過度活躍症。最後又係睇同一位精神科醫生鑑別為正常,佢先安心。專科即專科,講野都說服力強D。 :tongue:

大宅

beachbaby,
can u pm me about the docotr u recommended? thank you very much!

複式洋房

中大的香港健康情緒中心

中大的香港健康情緒中心終於覆啦,但只是心理輔導,個醫生只是叫我媽咪繼續在威爾斯看,但我媽咪已食了那些醫生開的葯年幾,仍然無好轉,但想在中大的香港健康情緒中心看精神科not心理輔導,是否要指明的,現在我都不知如何是好

首頁

尾頁

跳至