興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

又有問題啦 - USB 安裝唔到 - 請救!

我係重新安裝部腦, 但插在前面的 USB 用唔到,

"Inter(R) 82801EB USB2 Enhanced Host Controller-24DD"

無法安裝, 我又冇碟, 我可以點做呢? 請救!

別墅

Re: 又有問題啦 - USB 安裝唔到 - 請救!

你是用Windows XP嗎?
你要安裝SP1就可以用. 用Windows Update就可以下載SP1.
My name is Donny Moy 梅梓峰 2004年8月19日出世 -> Please visit my album <- -> Please visit my baby blog <-

大宅

若你部腦個mother board係用Intel i915/925 chipset,咁就唔係樣樣USB產品都認到的,我就試過MP3機認到而USB Harddisk就認唔到,同埋若你唔係直駁,係搵左條USB extend cable,咁你試下直駁得唔得,有機會係條cable令佢認唔到

男爵府

ericmoy,

真係好多謝你的回應, 我個 win xp 係"蕃簡" 黎, 可以用 windows update 嗎?

壞左個 harddisk 搞到我好倦, 每晚等囡囡瞓左又開始攪部機, 攪到好夜, 但好似攪左好多日都未得, 好有錯失敗感! 因為我未試過自己裝, 又要重新安裝軟件, 其中又好多問題又唔識點解決, 好彩呢度有個空間比我發問, 多謝你們的幫忙 . (發完up風啦)

重想問下, 之前我部機未壞時行得好順, 同返應好快, (click 左即刻有返應) 但而家返應慢, 每個動作都要諗一陣先完成, 點解呢? (我己調整過個 mouse 啦, 都係咁)

麻煩晒!

男爵府

CYK,

我未睇返個主機板係咩, 等我返屋企睇下先?
咁你後來點解決?

侯爵府

畀面勳章

WENDY 寫道:
我係重新安裝部腦, 但插在前面的 USB 用唔到,

"Inter(R) 82801EB USB2 Enhanced Host Controller-24DD"

無法安裝, 我又冇碟, 我可以點做呢? 請救!

別墅

老番要先改SN才可以做Windows Update. PM我留下你的email, 我可以告诉你怎样做.
My name is Donny Moy 梅梓峰 2004年8月19日出世 -> Please visit my album <- -> Please visit my baby blog <-

大宅

若你係之前用過得而現在唔得就會係software問題,若係新買回來的話,就要搵下人幫手係唔係另一部腦都唔得

我的問題係hardware,認唔到就認唔到啦,我用另一部腦就認到,係用i855 chipset,之後買左個貴box(USB+1394),就認到(用USB)

若你有1394,就用下1394試多次啦

男爵府

CYK,

我個 MOTHERBOARD 係
BRAND: ASUS MB-P4P800
P4P800 INTEL 865PE P4 DDR w/RAID 0
Audio,Gigabit LAN,Serial ATA ATX MB

男爵府

ericmoy,

please check PM, THANK YOU!

大宅

你個motherboard用的是i865 chipset,應該ok的,會唔個係USB cable,係唔係原裝跟USB device的?個device有無着燈?有無CD rom跟device?若有,應該有driver在內的

男爵府

CYK,

我試過, 前面同後面的 USB 位, 除左 KEYBOARD, MOUSE, MIC得之所, 1394同 數碼相機都冇返應, 但前面的 USB位插左部外置HARDDISK, 部 HARDDISK就有燈著, 但係就 READ 唔到入面的資料!

大宅

若你試過keyboard,mouse得,就可能係driver有問題,唔update,不過,連數碼相機都認唔到,係driver問題的可能性都幾大,你試下update個driver

男爵府

我真係要投降啦! :-( :-( :-(

原來諗住返到屋企試下整下個 USB, 點知開唔著部機 :-(

拆開見到底板的綠色燈著左, 但前面的開機燈按黎按去都冇返應 :-( :-( , 我已經逐個插頭都按下, 睇下有冇鬆到, 但都係咁) 殺左我吧啦!

衰野永遠都係一浪接一浪, 我有另一部舊機, 平時比囡囡用(即係我而家用梗呢部) 頭先我一開機, 成個畫面變晒粉紅色 :-( , 要等一陣才回覆原色, WHY>>>>>> :-(

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章

妳部腦既病情都幾嚴重下,我諗妳不如搵人上門幫妳睇睇喇

男爵府

我都係咁諗, 我放棄自己整啦!
迪迪仔 寫道:
妳部腦既病情都幾嚴重下,我諗妳不如搵人上門幫妳睇睇喇

複式洋房

ericmoy

我都聽過老翻會有這情況出現請教我怎樣做,我現在部多工能printer 只可以print 野唔可以sncan我可否產晒所有野再安裝過部機唔有無幫助呢

首頁

尾頁

跳至
熱門主題