嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

厭奶期??

大宅

Re: 厭奶期??

咁佢食幾多糊仔呀?
該用戶已被刪除

大宅

您試吓唔好用奶開米糊, 因為會好甜, bb之後飲奶, 會覺得奶唔好飲, 我阿囡有幾日都係甘, 有日(係全日)仲係飲得5.5oz, 甘我地走去睇醫生, 係醫生話我知, 教我地架, 我諗您bb同我阿囡一樣好識食, 其實係好事黎架, 因為佢唔係'檬誠誠', 比物佢都食.

希望您bb隔幾日後飲奶開始正常返啦.

大宅

其實你bb只有4個半月大,喂糊仔只係敎佢學食固體食物, 應該從正餐飲奶後每次試食1湯匙, 即使佢食到都唔好咁快比佢當正餐.因為bb食到唔等於消化到, 我囝囝差唔多係5.5月開始試食(佢當時每日食30oz仲有好多口水,呢d都係bb轉食固體先兆),直至6個月我都會係糊仔後再補奶. 既使佢食完糊仔後減少食奶都會食到24-28oz每日. 你既問題係bb咁細又唔可以咁快比2餐糊仔佢食, 我諗你都要停一停糊仔, 直至佢維持番正常奶量, 因為奶始終有營養過糊仔又容易消化. 如果你bb每日只吃2餐(2-3oz)實在太少了, 希望佢快d回覆正常. 唔好咁心急, 佢大把時間食固體啦. 又或者你試下用米水開奶, 睇下佢唔會好d, 因為米水杰d,有d似糊仔既口感.加油 :mrgreen:

大宅

我仔來都係4個半月大~now每日只係食1餐糊仔~
起初我只係開一安奶既米糊俾佢試食~
因為我仔仔一去到4個月到就唔鐘意食奶奶~so俾佢試下~
過左幾日之後, 見佢食得哂o係1安~咁就加到2安奶黎開~
但係食完糊仔之後既1-2hr到, 我就會開番奶奶俾佢食~
一日食4-5餐奶奶, 加埋都有最小20安~
但你仔仔一日食兩餐大小啦~你試下停一停糊仔先~
等佢食奶好番d, 先再俾佢食糊仔啦~
同埋bb厭奶唔出奇ga~我個仔之前可以有一餐只係食一安奶~仲可以頂到3-4個鐘tim~
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至