論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人, 應注意甚

第一次請工人(bun bun), 應注意d 乜? 需要提供乜野日常用品? 勞工假期已經清楚, 因朋友工人完約介紹比我, 唔係經 agent co.請, 有好多野唔識, 請大家指教一下, 18/7會到我家, 而家返左菲律賓(放 2 weeks), immigration批左2年visa, 所以2年內都唔會返去, 驗身book左, 保險都買左, 重爭d乜呢? Thanks!

複式洋房

Re: 第一次請工人, 應注意甚

fannyng,

You no need provide any daily products for her, 當然如果你覺得無所謂咪比佢用囉,不過我就無嘅。因為我曾經有過此經驗,我的第一個BUNBUN用我提供的daily products (shampoo, shower gel, toothpaste etc...) 用到好似唔洗錢咁,我覺得負担好重,所以到第二個就沒有再提供嘞!

重有你是第一次請工人,而bunbun則有本地經驗,所以當佢有要求,而你又有懷疑時,記得問清楚呀!Good luck

大宅

Hi, vvmama

原來唔一定要提供, 咁我都唔會買比佢喇! Many thanks!

翡翠宮

仲有就係好多賓賓朝早都要飲coffee的, 佢地既三餐係你屋企有咩野佢就食咩野, 而唔係佢地指定要食咩就買咩的.

好似我呢個印傭咁, 好似我前世欠佢的, 公仔面唔係出前一丁就擺好耐都未食曬, 係出前一丁的話一轉眼就無曬, 朝朝要食面包, 我無買佢就唔食, 我話以前你無假放就我買, 家陣你放完假返黎就應該自己買, 佢竟然答我, 我諗都無諗過要買, 我解釋比佢聽我包你三餐定意係我屋企有咩你就食咩, 佢後來答我咁你唔買我咪唔食囉, 谷鬼氣我就唔買, 但佢叫我老公買, 一係就當我比錢佢買餸時佢就自自然攞個d錢黎買.

侯爵府

最緊要同佢講清楚乜野可以做乜野唔可以做,一有出錯就即刻同佢講...如果唔係就好似我咁...比個工人激到噴火!

翡翠宮

係呀先小人後君子最緊要, 例如朝早一定要叫人早晨, 夜晚一定要講good night, 見到人客一定要有笑容, 唔可以借錢, 唔可以做擔保人等....

大宅

my first maid was a bun (likes u, experienced in HK for 2 years, also not thro' agent, from my friend... many troubles...)

but this was a very bad lesson for me...

they are too 'smart' in cheating...and making use of your things in home...

liek u, I buy all the things and wish she will be okay with us...

BUT turn out... she becomes the QUEEN of my home by that time... order my parents to do this and that and she sleeps!!!

so, I fired her 5 mths later and now and afterwards, all my maids are brand new to HK

wish u good luck
吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

大宅

多謝大家既提點, 攪到而家越黎越驚, 希望個工人好教d、聽話d, 重諗住請個工人返黎湊囡囡, 自己出番黎做野, 睇黎都要睇佢一段時間, 唯有叫屋企人多d上黎啦!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都想問下,我請左個印印,會係7月尾到,我要包佢D乜,例如個人衛生用品,八達通(我使唔使幫佢買定),衫褲鞋襪呢D野使唔使買D俾佢,定係佢自己負責,仲有就係我地去街,佢係咪要自己係屋企食飯,你地會唔會帶埋佢呢?
工作方便,我使唔使整定張list俾佢,打掃方面,我又使唔使示範做一次比佢睇呢,真係唔好意思,我問左大多問題,請各位有經驗既指教下,等我諗到其他問題再問下!Thank You!

子爵府

小妮子 寫道:
個人衛生用品,八達通(我使唔使幫佢買定),衫褲鞋襪呢D野使唔使買D俾佢,
仲有就係我地去街,佢係咪要自己係屋企食飯,你地會唔會帶埋佢呢?
工作方便,我使唔使整定張list俾佢,打掃方面,我又使唔使示範做一次比佢睇呢,[/quote]

1 no need to supply those sanitaries,
八達通?? if she need to use quite often, then you can give her one, otherwise, (i will give her money to buy the single ticket / use 10+1 free ticket)
2. you need to provide breakfast, lunch and dinner for her, (sometimes, we went out and leave her alone)
3. u can make a list for her, easy to understand what you need laaaaaaaaaa
bye

男爵府

好媽媽勳章

Dear all,

How about mobile phone? Any of you provide one? And how do you count the cost? Just pay for the basic package for her and she pay the extra cost?

And octopus card? How do you count how much to give her? Count the number of journey and cost? Tks for sharing.

複式洋房

ToToPiggy,

我會買定一張八達通,但會自己keep住,等到有機會一齊出街嘅時候就會比佢用,用完就要立即比返我。

引文:
And octopus card? How do you count how much to give her? Count the number of journey and cost? Tks for sharing.

:-| :-|

首頁

尾頁

跳至