興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

將攝錄機影帶製作DVD - 可以自己做嗎?

想自己動手將攝錄機影帶剪輯製作成DVD,難做嗎? 有甚麼software好介紹?
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

複式洋房

Re: 將攝錄機影帶製作DVD - 可以自己做嗎?

做其實就唔會好難,但係如過想要套片有內涵,就要考下心思喇.
至於軟件方面,坊間都唔少,入門軟件,例如會影會聲,威力導演,高階D就有Adobe Premiere Pro,Pinnacle
等.

此外,電腦本身都好重要,速度,容量等,都會影響質素同埋製作時間.

希望幫到你啦!

GreyParrot 寫道:
想自己動手將攝錄機影帶剪輯製作成DVD,難做嗎? 有甚麼software好介紹?

複式洋房

Dear 明心,

偶然睇到呢個topic. 我想請教下你如果要將製作的DVD當中的精華片段剪接出來並轉為*.wmv 格式, 請問最好應該用什麼軟件呢?

因我有會影會聲8.0, 但係佢好似唔能夠編輯DVD 上的 *.vob 格式, 我只係識先用別的軟件 (eg. TMPGEnc DVD Author 1.6) 先剪出有用的一段, 再用 WinAVI 轉為*.wmv 格式. 如果要剪去該片段中間的段落又要再用會影會聲, 我想請教有無方法可以簡單快捷一d 將DVD 剪接並轉為*.wmv 格式呢? 請多多指教. MANY THANKS!!!

洋房

Why you need to change it to .wmv? 會影會聲8.0 allows you to save the clips in .mpg or .avi

複式洋房

VenusB 你好,
要剪接DVD是比VCD複習得多,先要將VOB轉為AVI,因為AVI是影片的原本格式,做剪接畫質最好,而現時的轉換軟件只可以轉成DivX的AVI,這是一個壓縮了的AVI,但剪接軟件一般暫時都不支援DivX的剪接,所以處理需要很長時間,如果你的剪接只是一小片段的話,可以先大概的剪下來,然後編碼成AVI,出了AVI檔再慢慢修正,修正後再編碼成WMV.

VenusB 寫道:
Dear 明心,

偶然睇到呢個topic. 我想請教下你如果要將製作的DVD當中的精華片段剪接出來並轉為*.wmv 格式, 請問最好應該用什麼軟件呢?

因我有會影會聲8.0, 但係佢好似唔能夠編輯DVD 上的 *.vob 格式, 我只係識先用別的軟件 (eg. TMPGEnc DVD Author 1.6) 先剪出有用的一段, 再用 WinAVI 轉為*.wmv 格式. 如果要剪去該片段中間的段落又要再用會影會聲, 我想請教有無方法可以簡單快捷一d 將DVD 剪接並轉為*.wmv 格式呢? 請多多指教. MANY THANKS!!!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題