夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我老公成日同bb講英文

bb現在兩歲多,我老就成日同佢講英文,佢d英文唔係太差,但d發音就好唔"店",仲成日嚮條街道講英文,有時真係好"魚"ga,但我老公就方死bb唔識英文,第時讀書sit底比人,有冇媽咪嚮屋企都成日講英文ga?

大宅

Re: 我老公成日同bb講英文

孖寶,
我個仔依加20個月,佢1歲到我已開始同佢講英文,但係只係一d簡單字同句子,如沖涼除衫會叫佢hands up,食野會話比佢聽係乜,如orange、apple果d,聽得多就易入腦,依加同佢講hands up,佢就會舉起對手,叫佢歷orange,佢就知係乜,初初我同佢講都係抱住即管講下的心態,講d簡單唔複雜的,點知講得多佢竟然記得,所以講下都冇壞,不過就唔駛太緊張,當同佢玩咁就ok。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

男爵府

孖寶 寫道:
bb現在兩歲多,我老就成日同佢講英文,佢d英文唔係太差,但d發音就好唔"店",仲成日嚮條街道講英文,有時真係好"魚"ga,但我老公就方死bb唔識英文,第時讀書sit底比人,有冇媽咪嚮屋企都成日講英文ga?

~~~
孖寶

就算你5c講英文,你都可以多d開個英文台比佢睇,等佢聴多d,大個都會有幫助

大宅

有呀.

你老公都好好呀,很為孩子著想.

子爵府

我就覺得教小朋友講英文一定要讀音準囉, 到佢講慣左要改口就難啦, 相信大家係街都成日聽到人講"sor-li"而唔係"sorry" 啦, 其實我覺得真係幾核突架...

洋房

你老公真係用心良苦,不過我覺得都有D問題!!
1)一時用母語,一時用英語同BB溝通可能會引致BB無所適從,到時兩頭唔到岸就麻煩,因為我都曾經睇過D書係噤講.(我建議先學好母語,等大過D先至學第二語言,你要明白佢係BB唔係大人)
2)你"蝦子餅"英文水平如何???有時可能會將D錯誤Gammer同"用語"教BB而唔知道,到時BB用錯比人笑仲死喇!
3)唔好請菲傭,因為佢地D菲律賓"英語"教壞BB.
4)建議如果經濟許可的話,等BB大個D(約5,6yrs左右)先至同BB參加一些由外籍英文老師教授既英語班.記往欲速則不達.

別墅

我就覺得影響唔係太大, 就好似有d大陸嚟的新移民, 佢地講廣東話都唔正, 但佢地喺香港生的小朋友一返學就會學到講話, 而且重會無佢公母的鄉音添! 正等如學英文, 將來小朋友返學時就會接觸到正確的英語, 所以揀學校就好緊要!

至於揾外藉老師, 自己都曾經經歷過, 除非持之以恒, 而且一個星期幾日, 長時間咁學, 如果唔係想講得一口流利的英語都唔係咁易, 不過我好同意可以比小朋友睇d英節目, 比較容易接受!
因為愛...所以等待...

伯爵府

BK Milk勳章

學姬公主 寫道:
我就覺得教小朋友講英文一定要讀音準囉, 到佢講慣左要改口就難啦, 相信大家係街都成日聽到人講"sor-li"而唔係"sorry" 啦, 其實我覺得真係幾核突架...

Agree!!

大宅

我認為路人說一聲"sor-li", 其意思是"sorry" 吧/ 可能他的發音不好, 或習慣了. 只要是有心說道歉的話, 發音錯了, 也不要太介懷啦.

學姬公主 寫道:

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

當然對住d本身學識唔高既人同你道歉, 發錯音都無咩大所謂啦, 不過我地有責任教小朋友正確既英文發音, 以免佢地大個左改唔番....

christylai 寫道:
我認為路人說一聲"sor-li", 其意思是"sorry" 吧/ 可能他的發音不好, 或習慣了. 只要是有心說道歉的話, 發音錯了, 也不要太介懷啦.

[quote]
學姬公主 寫道:
[/quote]

子爵府

如果個小朋友係有言語/智力發展問題, 如speech delay或global delay, 同時用兩種語言既話就會好易令佢地既語言發展有更大阻礙, 不過如果小朋友係正常既話, 基本上兩歲佢地已經可以對唔同既語言有初步概念.

五六歲先開始參加由外籍英文老師教授既英語班應該係遲左d, 我覺得兩三歲已經可以俾佢地試下係英語環境下面玩下, 如參加英文playgroup, 其實唔使佢地一定要學到英文, 你只要唸係俾佢地試下, 玩下, 唔好驚聽英文或者同外國人say hi, 甘就ok架啦.

zxc100 寫道:
你老公真係用心良苦,不過我覺得都有D問題!!
1)一時用母語,一時用英語同BB溝通可能會引致BB無所適從,到時兩頭唔到岸就麻煩,因為我都曾經睇過D書係噤講.(我建議先學好母語,等大過D先至學第二語言,你要明白佢係BB唔係大人)
2)你"蝦子餅"英文水平如何???有時可能會將D錯誤Gammer同"用語"教BB而唔知道,到時BB用錯比人笑仲死喇!
3)唔好請菲傭,因為佢地D菲律賓"英語"教壞BB.
4)建議如果經濟許可的話,等BB大個D(約5,6yrs左右)先至同BB參加一些由外籍英文老師教授既英語班.記往欲速則不達.

洋房

我個仔兩歲開始我已經請西人教英文,一星期一次.平時下午開明珠台.星期六就到九龍糖上 english class.當3歲既時候已經講得十分流利.可以自已面對外籍人仕.

我本身英文都不大差,但點都係local school出身,自知發音有好大問題,文法亦會有錯,所以我唔會同bb講英文(除

伯爵府

我只係會同bb 講d 英文單字, 都係d apple, orange 之類, 有時叫佢 come on/sit down 都明白. 冇expect 有好正口音, 唔好似我老公講得咁核突就算.

你想d bb 有 'Oxford sound' 咁勁

大宅

孖寶

就算你5c講英文,你都可以多d開個英文台比佢睇,等佢聴多d,大個都會有幫助

首頁

尾頁

跳至