家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家賣樓抵唔抵?

我都唔識計,依家息口係敢升,啱啱有親友可以租層樓比我地住(可長住,每月只收幾K),想賣咗自己層樓!
4年前買入$240萬,依家放好似有大概$275左右,大家認為OK嗎?再等高D會唔會貪字得個桔呢?

別墅

Re: 依家賣樓抵唔抵?

非常複雜的問題~~~
要綜合好多因素, 再去諗諗~~~

投資角度:
帳面已賺, 會唔會再等高D? 無人知.
息口上升係因為經濟向好, 但亦會令樓市"過冷水"

居住角度
租層樓住? 搬左之后的轉變(交通/讀書)
供樓? 而家辛苦D, 廿年後乜都唔洗諗, 起碼有屋住;
租樓? 有錢咪租大D,少錢咪租細D囉,又可以儲起D錢去投資.
但一個唔好彩, 廿年後又經濟唔好 ,人到中年,看更/亞嬸都冇得做,屋企又出左兩個"雙失青年", 一家四口都唔知點算好啦?!?

男爵府

睇下你而家供緊果層樓既息, 夠唔夠租樓囉, 息係食硬你, 冇得比番你, 而家個市又回緊d, 息又將會再加, 賣樓都會比人壓下價, 呢樣你要有心理準備, 但如果有賺既, 你可以考慮。

以你個case, 冇錢賺, 只係打個和, 你唔計比厘印費, 律師費, 經紀commission, 裝修? 如果你sure你親戚度可以平租比你, 你唔蝕可以袋番d錢, 租又平, 肯定平過你比息的話, 咁就賣得過。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你親友話就話可以租層樓比你地長住, 但佢隨時可以收番架喎~~~~in case佢要收番層樓, 而你自己0個層又賣左, 0甘點算?? 你咪可能要出去租貴樓囉??

你而家賣左又唔係賺得多, 點解唔自己留番黎住? 何必要住人地間屋又要欠人人情??

子爵府

咁有D錢,應該用來投資定放落層樓度好呢?

別墅

其實喺因為身邊有好多自由人,冇樓係身,佢地都有家庭,有的有細路,好似中意住吓呢到,住吓嗰到,到仔女要升小一前又可以搬去好網區....
所以心大心細.

首頁

尾頁

跳至