單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

我覺得有起事

我覺得有起事

別墅

Re: 我覺得有起事

係架....我自己覺得有起事上黎....
最终都係要靠自己去判斷,去解決....
但係身邊既人某程度係緩和當時既氣氛, 同俾一D意見你.
咁佢地都俾到一D喘氣既空間俾你呀..

換個角度講..身邊既人只可以係協助你, 條路點行, 都係你自己決定. 無人可以捉住你對腳幫你行... 身邊既人只可以鼓勵你大步大步繼續行你既路... 如果你抱住呢個心情... 可能會舒服D....既然, 有呢個CHAT ROOM, 想搵人傾計個時, 不妨,POST上黎傾下LAW... 共勉之

大宅

[quote]
LAVEDAMA 寫道:
我覺得有起事

男爵府

畀面勳章

幾年前,我見緊一個社工。

有一日,我同我先生發生左一d問題,當時我好想即刻搬走,但當時我無工做,經濟唔可以獨立,好徬徨之下打電話俾果個社工,問佢有冇一d臨時中心可以俾我住一陣,等我唔駛唔知點算好。點知佢話係無e d中心既,叫我自己搵朋友幫下手。佢當時不單無慰問過我情況點,而且同佢收左線之後,佢成3-4個星期先再打電話俾我, 我見到係佢來電都無聽到,後來佢寫左封信俾我,話搵極都搵唔到我,如果我再唔覆佢佢就close我個case。

佢係我最需要佢果時都無幫過我,佢有冇諗過如果我當時睇唔開做左傻事,咁佢又會點呢?

男爵府

我果個都一樣, 我自問自答後, 結果提議我返去學校社工再問過?! 嗄 !

別墅

信媽,我就好你少少....非典時因為舊屋係麗瑤邨既長者屋...日日新聞報導話長者染病死亡..你知啦,會傳染.....家中只係得我照顧阿仔,我死左點算?會傳染架麻..我又唔知d長者有冇染到,我唔係歧視佢地,我真係驚,訓覺都帶口罩,非典果半年真係嚇傻左,米打去社署家庭服務中心睇下有冇得調遷...本來冇架,我喊到死,跟住個社工好好,叫我試下睇心理科,咁睇左之後,個医生又好好幫我寫紙申請搬屋調遷,搞左前後半年,足之搬得...咁你又乜事要揾學校社工呀
信媽 寫道:
我果個都一樣, 我自問自答後, 結果提議我返去學校社工再問過?! 嗄 !

別墅

你試下电社署家庭服務個部門會好d架......[quote]
梓麒 寫道:
[quote]
LAVEDAMA 寫道:
我覺得有起事

複式洋房

同意, 我覺得有起事

男爵府

大媽,

多謝你的分享!
我仔間學校經常唔問清楚, 凡有小朋友爭執, 爭玩具, 唔見筆袋, 就一定話係我個仔. 到有一次我忍不往入去鬧個主任,
先肯去弄清楚個小朋友個筆袋仲在屋企無帶.
攪到我兩母子都經常都不開心!

別墅

下....... 咁既主任都有?.......不過我阿仔間小學唔好得幾多.......簡直黑暗!
信媽 寫道:
大媽,

多謝你的分享!
我仔間學校經常唔問清楚, 凡有小朋友爭執, 爭玩具, 唔見筆袋, 就一定話係我個仔. 到有一次我忍不往入去鬧個主任,
先肯去弄清楚個小朋友個筆袋仲在屋企無帶.
攪到我兩母子都經常都不開心!

男爵府

其實我知我小朋友有很多心事, 但每日放工回來,
我已心力交瘁了, 何況還有一大堆做不完的家務.
不知不覺間, 小朋友學會咬手指直至流血.
我才找社工幫忙, 她一邊看錶一邊看我自問自答,
結論是叫我兩個都要看心理醫生!!
I have no money.
Where? Who? How? How much? And then?
個社工也無時間答我.
我對社署的社工失去信心.
有無媽媽可以教我怎樣做?

別墅

你住邊區呢?
信媽 寫道:
其實我知我小朋友有很多心事, 但每日放工回來,
我已心力交瘁了, 何況還有一大堆做不完的家務.
不知不覺間, 小朋友學會咬手指直至流血.
我才找社工幫忙, 她一邊看錶一邊看我自問自答,
結論是叫我兩個都要看心理醫生!!
I have no money.
Where? Who? How? How much? And then?
個社工也無時間答我.
我對社署的社工失去信心.
有無媽媽可以教我怎樣做?

民房

我都覺得, D社工好似淨係幫新移民或取綜緩的人士, 而我這種有工番的人士就唔會點理, 但係入息又低, 又無時間教個仔,又申請唔到公屋, 又要租屋住, 都唔知點算. :-( :-( :-(

別墅

我都話係 人地叫去死...佢地就即刻比屋佢地,我有病都要等半年多先搬到屋呀..... :-(
tinkyma 寫道:
我都覺得, D社工好似淨係幫新移民或取綜緩的人士, 而我這種有工番的人士就唔會點理, 但係入息又低, 又無時間教個仔,又申請唔到公屋, 又要租屋住, 都唔知點算. :-( :-( :-(

大宅

tinkyma 寫道:

我都係咁話,我去見社工話佢知我現在開始生活有些困難,她一知我有份工做就話什麼都幫唔到我,講真,如果我份人工夠我們2個用的話我就唔使搵你們啦,你估我們無自尊心?

子爵府

[quote]
pigpigbaby 寫道:
同意, 我覺得有起事
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大宅

大媽 寫道:
你試下电社署家庭服務個部門會好d架......[quote]
梓麒 寫道:
[quote]
係,上星期見社工,我講完一大餐,之後問我有咩期望和解決辦法,我諗到咁多野我就唔使搵你傾啦。激死 [/quote][/quote]我咪就係同佢地傾,得個傾字囉.............唉 :cry:

別墅

唉.....不如你有事揾我傾啦......
梓麒 寫道:
[quote]
大媽 寫道:
梓麒 寫道:
[quote]
係,上星期見社工,我講完一大餐,之後問我有咩期望和解決辦法,我諗到咁多野我就唔使搵你傾啦。激死 [/quote][/quote]我咪就係同佢地傾,得個傾字囉.............唉 :cry: [/quote]

民房

我都覺得找社工係無用家!, 當年仔仔老豆走時,我都有找社工,希望佢地幫自己向情緒方面有幫助!因為那時好DOWN,但結果係幫唔到我!:-(
盡後係時間醫好左我!心中傷口唔再流血,但我要用三年家時間先至可以止血,血雖然止左,但心中還會常常作痛,因為我唔可以比仔仔一個完整家庭.
那時我常常問自己點解佢唔要我地,會甘決絕離開我地,同佢女友一齊.
現在終於明白到,佢離開係佢的隕失,因為佢無左一個大好家庭同一個曾經深愛佢的人,我失去的只係一個唔愛自己的人,同對我和仔仔唔付責任的人,
:pint:

別墅

唔好成日覺得欠阿仔呀,你已经比左全世界最好的礼物佢架啦.....就係你自己 ......
YYYO 寫道:
我都覺得找社工係無用家!, 當年仔仔老豆走時,我都有找社工,希望佢地幫自己向情緒方面有幫助!因為那時好DOWN,但結果係幫唔到我!:-(
盡後係時間醫好左我!心中傷口唔再流血,但我要用三年家時間先至可以止血,血雖然止左,但心中還會常常作痛,因為我唔可以比仔仔一個完整家庭.
那時我常常問自己點解佢唔要我地,會甘決絕離開我地,同佢女友一齊.
現在終於明白到,佢離開係佢的隕失,因為佢無左一個大好家庭同一個曾經深愛佢的人,我失去的只係一個唔愛自己的人,同對我和仔仔唔付責任的人,

首頁

尾頁

跳至