論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

.
   本港有不少蠱惑外傭「玩殘」僱主的事例,有好心僱主花費四萬元治療患癌外傭,更另聘外傭協助打理家務,但患癌外傭病瘉後恩將仇報,不但偷懶、講大話,更先後逼走另外三名外傭,令好心僱主好激氣。另一名僱主請了一名疑佯裝患情緒病的外傭,她經常詐病「告假」,迫使僱主賠錢辭退她。有關注外傭僱主權益的團體批評勞工法例向外傭傾斜,要求政府修例,給僱主更大保障。

「佢(外傭)做咗六年,都做得好好,照顧小朋友又細心,我哋相處好融洽,當佢係家人一樣。」在王太眼中,她僱用的外傭,原本做事勤奮,因此,當她發現外傭耳後近腮的位置出現腫脹,大為擔心,立即帶她到私家醫院檢查。經過多次檢驗,外傭證實患上二期淋巴癌,即帶她往公立醫院接受治療。

另聘外傭打理家務

「醫生話佢可能會有性命危險,我同佢聽完之後都好驚。」外傭要接受電療及化療,王太得悉外傭病情後,未有介意要為她支付四萬多元的醫療費,反而因為擔心未能將她治好病,感到極大壓力。外傭患病期間,未能工作,王太反過來細心照顧她,不時安慰她,又為外傭購買頭巾及護膚膏

決意辭去變臉外傭

王太憶述,外傭在化療期間,適逢女兒發高燒,由於二人同住一個房間,擔心女兒會傳染虛弱的外傭,感到極為無助。其後,王太另聘一名外傭打理家務,又安排親友協助照料兩名子女。

半年後,患癌外傭康復,但性情大變。「最初我以為佢怕我唔同佢續約,先會咁,於是我主動續約,另一個外傭亦繼續做。」王太從沒想過,康復後的外傭,不但偷懶、講大話、偷用家中物品,又肆意差使另一名外傭做事,更經常破口大罵對方,先後迫使三名外傭辭職。

好心得不到好報的王太大為氣結,最終決定辭去變臉的外傭。「在香港請工人,我覺得好無奈,亦好無助,佢有病時我經常請假帶佢去醫院接受治療,後來我個女病,因為用晒大假,反而唔可以請假。」

等待驗證會員

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

做人好心係好,

但對外傭絕對唔洗太好心架!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Painful 於 10-12-15 01:12 發表
.
   本港有不少蠱惑外傭「玩殘」僱主的事例,有好心僱主花費四萬元治療患癌外傭,更另聘外傭協助打理家務,但患癌外傭病瘉後恩將仇報,不但偷懶、講大話,更先後逼走另外三名外傭,令好心僱主好激氣。另一名僱主請了一名疑佯 ...
雖然,中國人社会都有恩將仇報哩樣野,但在外傭世界裏,我相信是十居其九。

等待驗證會員

原帖由 cathy913 於 10-12-15 13:45 發表
做人好心係好,

但對外傭絕對唔洗太好心架!

真係賤到無人有
一點感激之心都無, 近乎冷血

公爵府

好心係好,但要防好心做壞事.好心都要睇對象,養一條狗,你醫好佢,佢都識搖吓尾,忠心報主.但我諗呢d人就唔多會咯.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

呢D賤人, 呢世未過得晒, 有天收嘅. 唔使好耐嘅.

水晶宮

報紙真係要多d報導下我地d苦主嘅慘情

大宅

我一直認為他們沒有倫理、知恩圖報之類既觀念, 所以對他們不要太好, 只係過得自己過得人就算

經過上1個工人之後, 我永遠記住佢地係黎打工, 唔係家人
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

男爵府

佢哋呢D, 永遠只係睇錢看, 係拜金, 唔可以交心, 你比個心佢, 佢咪當狗肺, 所以經過多年磨練, 已經對佢哋唔會再予同情心, 佢做錯嘢, 直情跪係我面前, 但我原來係可以乜反應都無架, 真係好服我自己, 憎佢哋可以憎到咁

男爵府

絕對同意你所講ar說話, 佢地有$最現實,唔需要同佢地有感覺,只係主僕關係..仲有果個xx僱用公司個ceo講,仲話係d僱主有問題,d外傭先做出一d過激行動,僱主都要檢討下,個女人ceo佢都係睇$, 全因要向班妹妹仔身上取$,....

等待驗證會員

原帖由 MavisNg 於 10-12-16 18:47 發表
佢哋呢D, 永遠只係睇錢看, 係拜金, 唔可以交心, 你比個心佢, 佢咪當狗肺, 所以經過多年磨練, 已經對佢哋唔會再予同情心, 佢做錯嘢, 直情跪係我面前, 但我原來係可以乜反應都無架, 真係好服我自己, 憎佢哋可以憎到咁 ...

佢做錯乜野, 做乜激動到跪係度?

象牙宮

可憐又無知的 雇主.... 她該多上 BK 爬文!

反思, 消化一 下每雇主的 說法. 好/坏都要再
分折& 吸受. 得益良多!

等待驗證會員

原帖由 333s 於 10-12-17 10:33 發表
可憐又無知的 雇主.... 她該多上 BK 爬文!

反思, 消化一 下每雇主的 說法. 好/坏都要再
分折& 吸受. 得益良多!

係! 外傭既思維同香港人唔同, 佢地可能無感恩圖報既概念
如果有人咁幫我醫病, 我就算唔報恩, 點都無可能可以咁忍心害番僱主

等待驗證會員

:;pppp: :;pppp:

珍珠宮

原帖由 Painful 於 10-12-15 01:12 發表
.
   本港有不少蠱惑外傭「玩殘」僱主的事例,有好心僱主花費四萬元治療患癌外傭,更另聘外傭協助打理家務,但患癌外傭病瘉後恩將仇報,不但偷懶、講大話,更先後逼走另外三名外傭,令好心僱主好激氣。另一名僱主請了一名疑佯 ...

請問這個是否報紙報導?定係週刋?幾時的?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

我請第一個工人時, 都係希望好似一家人咁相處, 點知佢持住"一家人"既概念, 偷野食、唔衛生、人前一樣背後一樣、唔尊重我媽、甚至幾次同我媽講叫我地炒佢 :( 真係衰到爆!!

所以千祈唔好對佢講, 想以一家人咁待佢.

.

象牙宮

好似拍拖 :

你愛她, 但是她不愛你.

冇需要待太過好, 也不要待人太過差. 香港法律保障了外傭, 比任何國家都好.

香港僱主往往做多了, 並非是好方法. 不如待自己好一些吧! 尊重自己, 尊重家里老人家.

外僱無論什么說都是外人一个!!!!

首頁

尾頁

跳至