家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇装修傢俬公司黑名單?

我因要搬屋,因想揾装修傢俬公司,但驚揾到一D黑店,請問有冇人曾幫襯 Homely 或 Hung Lee 傢俬?或有乜嘢好介紹?

thanks

大宅

Re: 有冇

我覺得間間都係咁勞氣

如果你驚

複式洋房

請問揾design house會唔會好d呢 ? 有無好介紹呀 ?

水晶宮

黑店 - simple living

貨期唔準,要就佢哋落船貨期,每月五號十號,其他日子唔係貨期唔可以出貨喎。

設計師度尺後無講野就走,成三星期都交唔到圖,交圖後由sales同你傾,未見過設計師個影。

比訂後做傢俬,但我個裝修師父話個櫃會撞天花線,書櫃做得太高,又無預地板厚度,馬上致電修改,simple living回覆話係我責任,設計師上門度尺但客人都要"恩"返啲位 (我點"恩"呀,我又唔識做傢俬),啲圖己經簽哂無得改,要改加三百元。我答應即改加三百,但兩分鐘後simple living再致電要加到千五,唔關佢哋事,係個廠話要喎, 仲即時要回覆,唔係比錢都無得改喎, 我唯有比,結果剩係果個"書櫃"做咗11,900HK-.

宜家又話起唔到貨,因為有野改,我話可以送住其他傢俬先,佢哋話可以,但第二轉送貨要收多400元運輸費。而家都唔知要等到幾時先等到佢哋嘅貨期。擇晒日入伙都唔知點好。

唉,仲要比老公咋形點解拺間咁嘅公司,果千五蚊仲係我自己貼出嚟唔敢講tim........

男爵府

長沙灣青山道"朗晴居",我覺得幾好.有野唔得會即刻同你跟同你改,又唔會坐地起價.

複式洋房

wewe,

我"鄧"你好激氣, 合約無寫明d傢俬幾時之前要完成咩?其實簽約時可唔可以註明遲交要扣$$0架 ?

水晶宮

wendylimb 寫道:
wewe,

我"鄧"你好激氣, 合約無寫明d傢俬幾時之前要完成咩?其實簽約時可唔可以註明遲交要扣$$0架 ?

好多謝你支持,之前話13號一定要送嚟,因為要就佢哋貨期落船,但屋企13號先裝修好交吉,我都要清潔同check屋架,佢哋話就唔到,叫裝修工人騰空地方比佢哋送貨,咁都得? 攪到我催裝修催到暈。但而家電話都無個,相信都係送唔到多。

複式洋房

wewe,

咁都得, 我提議你向壹週刋,東週呀, apple呀投訴, 佢地跟得好快0架 !

大宅

如果佢造得好、手工好,咁就算遲你都偷笑啦!

你要找design一腳踢係最多人的做法,原因係唔想煩,但往往都可能係仲煩,收得你貴都唔一定係好,因為跟本就係海鮮價,任佢up

你最好有相熟的裝修【判頭】(唔係師父),睇過佢d手工,係咪大陸造,用咩料

否則你就可以去出面有d規模的design店,之後就get your finger crossed!

Good Luck!

首頁

尾頁

跳至