跳至

首頁

尾頁

民房

有沒有BB身體或臉上有胎痣

我個仔有胎痣 :-(

男爵府

Re: 有沒有BB身體或臉上有胎痣

仔仔隻腳度有比較細同埋淺色的小小胎痣,唔留心睇都唔多覺的,開頭我仲以為係撞瘀但好耐都唔散咁先至知道係胎痣

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女有好大墶既草莓痣係右手手背,呢種痣係會脹大,最嚴重時手指仔大左1/3 :-( 好似一塊厚牛肉咁,d人成日以為佢6親 不過e家淡色咗同平咗好多啦~
另外係腰脊又有2墶好似瘀咗既痣 :-(

大宅

阿仔膊頭對下近格肋底有粒痣,肚仔中間都有達淡淡既痣 ?-(

民房

我希望將我的故事與你們分享,:
我仔仔的胎痣長在左臉旁,約有成人大姆指第一節那麼大,當我生仔仔時,本來都沒甚麼,怎知道姑娘抱仔仔給我看時,一看為何有塊胎痣,當時心情就好像玩跳樓機一樣,(離哂心),當第一次抱仔仔,眼淚就不其然流下來,怎會這樣,那時候不知道怎算好,不知哭過多少遍
後來,回家坐月子時,常常哭,哭的原因當然擔心兒子那塊胎痣,其次相信是產後抑鬱症,經牧師提意,找了個醫生吃了約二個多月葯後,就沒事了
當仔仔二個月大時我帶他去看一位整形外科醫生,醫生說要做手術來除去那塊胎痣,跟丈夫商量後,待仔仔入學前做手術,
經過這件事後,我學會兩件事:
1.不要把問題放大,凡事要向好那裡想(雖然我兒臉上有塊胎痣,但最少他只是長了一塊,不是長兩塊)
2.我曾經跟醫生說:我很怕兒子將來被別人取笑,怕他會自痺
醫生說:如果連媽媽都不接受兒子那塊胎痣,叫他怎去接納自己?醫生說:要吸引朋友來跟你玩,並不是有漂亮的樣子就行,要吸引人是要有好的品格,氣質.....
希望能給你們一點鼓勵

:-P
tear 寫道:
阿仔膊頭對下近格肋底有粒痣,肚仔中間都有達淡淡既痣 ?-(

大宅

我個女既額頭 係正眉中間 有少少淡紅印
就好似哈利波特0甘 初初出世時 都幾紅ga
而家大大下先淡左
人地老人家話
如果bb 一出世有0的0的胎痣
第時大個都係好叻ga
所以我成日會覺得 冇所謂
佢第時大個係一個成功既人
又仲會有咩人笑佢 睇低佢呢

珍珠宮

環保接龍勳章

manyee,
你的醫生沒說錯, 如果連媽媽都不接受兒子那塊胎痣,叫他怎去接納自己... 我記我曾有一個bk媽咪她的囡囡也有胎記, 小妹妹問她媽咪為什麼其他小朋友沒有胎記, 單單她有胎記, 媽咪就神色自若向囡囡說: 上天賜一個胎記給你, 是為了媽媽爸爸有一天我們若失散了, 那就方便我們把你找回. 只要父母正面樂觀面對這件事, 那其他的已不足介意, 小朋友如果發覺自己的媽媽也介懷, 可能更讓小朋友不開心,況且現在很多家長大多數受過教育, 他們會好好教導自己的子女怎樣同別的小朋友相處.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

我囡囡都有胎記,她的腳踝位置有片灰黑色,好似撞瘀的, 到現在都未見腿

別墅

我BE BE 在瞈頸後有一個紅色的印, 大約手指公大.

有是深色有時淺色 ?-( ?-(
[/quote]

大宅

囡囡嘅胎痣响pat pat度,一大片灰黑色架(好彩生響pat pat度咋!)
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

複式洋房

我阿b左邊額角有一達好似腰果咁0既粉紅色胎痣,
頭痛遮到少少,唔係好覺眼,不過係脂肪痣,
醫生話有十分一機會大個變皮膚癌,
所以依嫁keep住半年睇一科皮膚科,
話等大個d做手術整左佢就唔洗擔心,
我岩岩生完0個時,醫生咁同我講我都哭左好耐,
因為好擔心佢健康,不過依嫁冇咁擔心啦,
話晒都醫學倡明.
有時望下個仔,仲覺得佢達野仲好型,haha!!
不過唔知0既人個個都以為佢係因為撞穿個頭

別墅

我的小象後腦也有胎痣,紅色的,時深時淺(我留意到他哭時會特別深色) ?-(

別墅

我bb都有,他的左手前臂有片灰黑色,好似撞瘀的, 到現在都未見腿,不過唔算好大,大若有半個一毫子倒。

珍珠宮

好媽媽勳章

gracelam 寫道:
我記我曾有一個bk媽咪她的囡囡也有胎記, 小妹妹問她媽咪為什麼其他小朋友沒有胎記, 單單她有胎記, 媽咪就神色自若向囡囡說: 上天賜一個胎記給你, 是為了媽媽爸爸有一天我們若失散了, 那就方便我們把你找回.

阿bi出世時右邊眉上都有一粒直徑3,4mm的肉粒. 我第一眼見到都嚇一跳, 但係下一刻我已經接受左佢. 我仲覺得有呢粒胎痣, 我入bb房一定唔會認錯第二個bb.
好彩佢大大下粒肉粒就縮到只有一個黃印. 其實外觀唔緊要, 我地只係希望佢大個時粒肉粒唔會變成一些有問題的組織(如癌細胞).

大宅

PRISCILLALAM 寫道:
囡囡嘅胎痣响pat pat度,一大片灰黑色架(好彩生響pat pat度咋!)

我bb都係. 果胎痣好大好大, 又係成個pat pat灰黑哂.
我覺得好型好掂架.

男爵府

由 YanHoMum 於 2005-08-02 08:20:15

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

PRISCILLALAM 寫道:
--------------------------------------------------------------------------------

我bb都係. 果胎痣好大好大, 又係成個pat pat灰黑哂.
我覺得好型好掂架.

果d應該唔算胎痣...我大仔出世時成個背&pat都係灰黑色..一路大一路會漫漫退色架...

細仔大脾內則有"達"成個一蚊銀咁大既胎痣..入面仲有四粒墨架...真係奇怪過人

首頁

尾頁

跳至