嬰兒食譜

跳至

子爵府

bb6個月可以煲粥

我bb6個月可以煲咩粥仔比bb食
因我未煲過第一次煲
請咁多位靚媽咪教吓我
(thx)
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

大宅

Re: bb6個月可以煲粥

我都好想知呀.......
同埋可以煲咩湯俾bb飲呀

大宅

每次煲粥都會加啲菜茸或瓜茸和肉碎. 每次只可試一種新食物, 而每種食物我會比亞b試食3日後再加第二種食物比佢試, 如此類推, 要比佢試多啲菜和瓜類.

我亞囝由6個月開始至到而家8個月, 我比佢食過以下菜和瓜類, 你可參考一下:
佛手瓜、節瓜、日本南瓜、冬瓜、青瓜、菜芯、西蘭花、油麥菜、翠玉瓜、菠菜、唐生菜、芥蘭等.

而肉類只比佢試過以下幾款:
瘦肉、豬展、雞肉、三文魚(我買刺身, 方便啲, 但貴啲).

希望可以幫到你la!

子爵府

fong7346:
thx 請問點煲教我((唔該晒))

人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

大宅

bb仔媽咪,

我用電飯煲煲粥仔(唔駛睇火), 其實我第一次煲比亞囝食淨係煲白粥, 但係我亞囝唔多食, 所以我就放了幾片瘦肉落去一齊煲, 用來吊味, 係唔比亞囝食ge! 加咗瘦肉後我個囝才肯食呀! 食咗有一段時間, 後來我開始放啲菜落粥仔度, 我將啲菜預先切碎到好細, 跟住煮熟啲菜茸, 再用水(煮熟咗的水)沖吓啲菜, 然後放落碗仔度, 再放入雪櫃, 等啲粥煲到咁上下就將啲菜茸放入電飯煲攪云, 咁就可以"畢"起攤凍比個囝食喇!

如果係煲啲瓜類, 我會連埋啲米一齊放入煲度一齊煲, 等煲好後用飯"殼將啲瓜壓成茸再同啲粥攪埋一齊便可.

如果加肉碎就將啲肉切碎再剁吓(好似剁肉餅咁樣), 煲粥時都係同啲米一齊放入去煲.

其實我都唔識煮嘢架, 我自己就係咁做, 希望可以幫到你la !

子爵府

fong7346:
唔該晒 請問用電飯煲
落幾多"麥"米呀!
大約會煲幾耐呀!
瓜類係咪同 d 米 , 水 ,同一時間一齊放入去就ok啦!
((謝謝
))

大宅

我自己就係咁樣做喇(可慳番啲時間).

因我囝囝現在食兩餐粥, 我就用1/4cup米已有兩碗粥, 咁你自己預吓, 初初一定會煲多咗, 剩番嗰啲你自己食埋佢la!

我屋企的電飯煲係新買ge, 有個function係專煲嬰兒粥, 會煲兩小時, 我諗你要試吓你屋企個電飯煲需要幾耐, 我都唔係太清楚, 唔好意思.

BB仔媽咪 寫道:
fong7346:
唔該晒 請問用電飯煲
落幾多"麥"米呀!
大約會煲幾耐呀!
瓜類係咪同 d 米 , 水 ,同一時間一齊放入去就ok啦!
((謝謝
))

複式洋房

My mother taught me a new way. It is very quick and cost saving.
只要用一個最normal細少少嘅電飯煲,涷水落米,滾咗後再打個蓋煲,只要30分鐘左右就okay.當然你要stir 吓佢,同時要預先將d米浸吓.
Electricity is much cheaper than gas.
大家不防一試.
羲羲 :-P :-P :-P

子爵府

fong7346:
SoBBMaMi:
(thx)
但我個電飯煲無煲粥工能 可不可以訝 ?-(

子爵府

fong7346:
唔該晒~~~
我今晚煲節瓜粥比仔仔食,BB好鐘意食 thx
我想問係咪蓮續煲3日,先再煲其他粥仔呢

子爵府

請問三文魚粥點煲 thx

別墅

係呢煲節瓜粥的節瓜應該點切啦?一粒粒or一片片呀?係吾係同水一齊落呀?and煮完後係吾係用匙齊溶節瓜呀?
Thank you

複式洋房

千祈唔用"煲粥"能力,It takes u at least 2 hours. Just use the "cooking rice" function. Firstly, u pour in water and rice. It boils quickly. Then u keep the cover open. Stir the congee from time to time. Just around 30 mins, the congee is done.
U can add the minced pork, tomato, soya bean mash when congee is near done.
If u use 節瓜, pls add when the water boils.
羲羲 :-P :-P :-P

子爵府

thx

子爵府

叻媽咪 寫道:
係呢煲節瓜粥的節瓜應該點切啦?一粒粒or一片片呀?係吾係同水一齊落呀?and煮完後係吾係用匙齊溶節瓜呀?
Thank you
我就切粒,

大宅

我個仔都啱啱開始食粥仔嘞!
我会用多种蔬菜+魚肉咁煲......
蔬菜清單:蕃茄(But 一定要去皮去芯),薯仔, 西蘭花,南瓜,carrot, 節瓜, 莧菜(揀啲葉就OK)--->我就由工人揀2-3种,切粒隔水蒸不多於5分鐘,待粥仔滾後同魚肉(鯇魚腩$5就夠or 黄花鱼都好甜....但魚肉記住要拆骨去皮)一斉加入,再滾,跟住我会再全部放入攪拌機攪2-3吓,再滾番熱就OK!
係就係煩啲,但咁樣可確保BB食到所有精華,值得多做工夫!! :lol:
試咗2-3個礼拜, 我個"老細"最Likey係:蕃茄+薯仔+西蘭花+黃花魚--->佢可以食成一碗(成人飯碗)!!!
比心機試多幾款啦!!
超級貪靚敗家媽媽一個...........

子爵府

MITCHmama 寫道:
我個仔都啱啱開始食粥仔嘞!
我会用多种蔬菜+魚肉咁煲......
蔬菜清單:蕃茄(But 一定要去皮去芯),薯仔, 西蘭花,南瓜,carrot, 節瓜, 莧菜(揀啲葉就OK)--->我就由工人揀2-3种,切粒隔水蒸不多於5分鐘,待粥仔滾後同魚肉(鯇魚腩$5就夠or 黄花鱼都好甜....但魚肉記住要拆骨去皮)一斉加入,再滾,跟住我会再全部放入攪拌機攪2-3吓,再滾番熱就OK!
係就係煩啲,但咁樣可確保BB食到所有精華,值得多做工夫!! :lol:
試咗2-3個礼拜, 我個"老細"最Likey係:蕃茄+薯仔+西蘭花+黃花魚--->佢可以食成一碗(成人飯碗)!!!
比心機試多幾款啦!!
蕃茄係咪一歲先食得呀

別墅

BB仔媽咪d節瓜切粒可以嗎,因為bb冇牙喎?

子爵府

叻媽咪 寫道:
BB仔媽咪d節瓜切粒可以嗎,因為bb冇牙喎?
節瓜切粒同 d 粥一齊煲,到煲好,(張 d 節瓜用"匙壓容 d 節瓜")如果妳唔明白睇(弟一頁)有個媽媽教我架

子爵府

請問魚粥點煲 ?-(

跳至