心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我好唔鍾意老爺奶奶成日咁講,係味我少氣?

我個仔話乖又唔係好乖,話曳又唔係好曳,佢有時會多手攪吓野,有時會扎扎跳,但大部份時間都係係地下玩玩具,講真我一啲都唔覺佢曳,但我老爺奶奶成日話佢好曳,唔乖,唔聼話,無鬼用,好大脾氣等,佢地唔係講一次就算,係一日內不停咁講,一見到面就講,玩玩吓又講,一日都唔知講咗幾多次,我聼到真係好唔開心,成日諗我個仔真係咁差咩!但最大問題係唔想傷咗佢嘅自專心,講真日日比人咁話法我都會唔開心啦,何況係一個得26個月嘅細路仔?

大宅

Re: 我好唔鍾意老爺奶奶成日咁講,係味我少氣?

吾緊要!可能他們是傳

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唔緊要啦,唔只係你老爺奶奶係咁,我既老爺奶奶都係咁,成日都話我唔知點教仔,教到個仔曳到不得了,又話我個仔瘦,問我係咪成日唔煮飯俾仔食.總之,唔好既嘢就賴晒喺我身上,所以我都慣,佢哋鍾意講咪又得佢哋講,我就左耳入右耳出,聽完就算,唔好擺喺心,要自己記著d唔開心既嘢好辛苦架.
我就覺得個個小朋友都係咁,走走跳跳,攪吓呢樣又攪吓嗰樣,如果佢哋坐定定唔出聲我仲擔心係咪有問題添.

複式洋房

[quote]
babyying 寫道:
唔緊要啦,唔只係你老爺奶奶係咁,我既老爺奶奶都係咁,成日都話我唔知點教仔,教到個仔曳到不得了,又話我個仔瘦,問我係咪成日唔煮飯俾仔食.總之,唔好既

伯爵府

係呀~~d老人家話bb唔讚得架 , 會小氣
所以只可以話咋
可能你老爺奶奶係咁諗呢
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

洋房

我奶奶重差,我個女剛出世時,醫生話要佢照燈,點知我奶奶話我老公細過時都係咁,不用照燈,惰巴閉。跟住我老公個表哥個女大過我bb2星期,常常比較,每次打來問喉我bb都是問佢幾重,都不是真心關心佢,常話我個女比人輕幾多,佢表哥用米水開奶食得很肥,要我跟佢。到現在我個女9個女大,又話佢表哥個女巳有幾重,巳出了2隻牙,我個女重未出。佢從來冇話煮什麼俾我個女食或照顧,但常批評我媽照顧我個女不好。我媽不知幾鍚我個女,醫生都話我個女個size屬於中碼。到其他人讚我個女可愛時,佢就show-off。我重記得我個女4個女時到她家拜年,叫我唔好俾我個女在她家喊,新年流流喎,你話佢是不是short short地。我同我老公講過,如果佢將來再在我女面前講一些同人比較的話,我一定好勁鬧佢,最多以後不見佢。

珍珠宮

850212:
如果係我我會答佢聰明o既小朋友先試曳,唔通一'舊'飯咁好咩。

禁止訪問

大宅

miffy 寫道:
既然佢地成日話你仔曳, 咪少d帶你仔見佢地, 廢事篤眼篤鼻。

我奶奶+男家屋企人都成日批評我仔, 初頭我頂唔順咪還兩咀。

例如佢話我仔瘦, 我咪話 "係呀, 好似欣宜o甘肥咪好"

又話我仔怕羞, 我咪話 "係呀, 唔知羞先好"

有次話表哥活潑又叻, 周圍走wor, 話我仔剩識痴住daddy, 我話 " 我教佢o架, 我成日叫佢唔好o甘粗魯, 要有家教, 唔好周圍走失禮人"

而家我都懶得採佢, 佢鍾意講就講。

高招高招,我都要學吓

男爵府

我都唔想唔比仔仔佢地見,但我係同佢地一齊住,想唔見都幾難,而且佢地唔係因為驚佢小氣,佢地係好認真咁講,仲話佢大個肯定好似老豆一樣,(我老公成日發脾氣),講到佢大個一定好壞咁,叫我睇住黎,又成日無啦啦鬧我個仔,攪到佢喊曬,又成日叫我打佢,我好唔鍾意佢地咁呀!

大宅

850212 寫道:
我都唔想唔比仔仔佢地見,但我係同佢地一齊住,想唔見都幾難,而且佢地唔係因為驚佢小氣,佢地係好認真咁講,仲話佢大個肯定好似老豆一樣,(我老公成日發脾氣),講到佢大個一定好壞咁,叫我睇住黎,又成日無啦啦鬧我個仔,攪到佢喊曬,又成日叫我打佢,我好唔鍾意佢地咁呀!

你咪同番你老爺奶奶講, 我個仔似佢老豆好正常, 佢地兩父子黎

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

家陣d人仔好叻, 識得睇人黎做野架! 可能你囝囝係特登響佢面前咁都唔奇, 可能佢地d老人家一開聲就係鬧佢一係就大大聲, 所以佢先會咁! 而我想信你自己若果在佢有不對時教佢,總會解釋下先, 所以有唔同, 好似我個女既唐弟在麻麻度唔聽麻麻話, 唔食飯...之類! 我上到佢同佢傾計, 解釋佢聽, 鼓勵下佢,佢就會乖乖食飯!
我都覺得佢地再係咁, 真係會傷害到個小朋友既心靈, 因為在他們面前, 不會有讚賞或鼓勵, 若果真係得既! 你有機會都要同你老爺奶奶傾傾, 佢地老人家多數都聽唔入耳, 又話細路仔邊識丫之類架! 但你起馬至少都要俾佢地知左先!

我囡細時我都仲同佢兩老住, 冇錯, 佢地係好鍚我同埋阿囡, 但我都同我老爺鬧過一次交, 因為佢地就覺得嘜都得, 我就覺得唔得, 我同阿囡傾計,教阿囡(得幾個月)野果時又響側邊話, 佢邊識丫之類既說話,積下積下未鬧過一次交囉~ 但後來我仍然堅持我既方法, 現在他們都時常讚我囡乖過唐細佬(相差一個月)! 都讚我揍得個囡好!

其實果時同佢地一齊住都幾慘架! 因為佢地慣左個潮州話(唔知佢地up嘜),又大聲喎! 睇亞視(我睇無線架)!

講起潮州話有個笑話, 我早幾日問我囡叫佢學潮州話好唔好! 佢居然話, "咁難聽"! :lol: 笑死我, 不過後來我都同佢講唔可以響爺爺麻麻面前講, 我囡問點解, 我話佢地會傷心囉~ :mrgreen:

子爵府

miffy,

我又係好似你咁, 條衰奶奶一話我個女, 我就會駁返佢, 最近佢重衰, 我成日覺得佢想借話我女來單打我, 比說話我聽, 平時臨睡時我女都好鐘意入奶奶房玩下,我都由得佢地, 因為大家有溝通先好, 有日個女想開門入去,但門lock左,個女入唔到去咪喊晒口,佢又好耐先開返門,我地咪以為佢唔想個女入去lock左度門,過後個女喊得好凄涼咁,佢先搵藉口話換緊衫,咁佢可以即刻解釋比個孫女知換緊衫....,駛乜隔咁耐先搵呢個做藉口,好似檔她公仔,鐘意就同個孫玩,唔鐘意就唔同玩,小朋友唔係咁同你諗,自始我女就好記性,記住奶奶咁對佢,我奶奶有時想同返佢玩,她都不太想,99問我女點解咁憎佢呢!我女得4歲當然唔識點答佢,我就解釋99知因上次咁情形.....,點知條死老爺好似將個罪放係我處,好似我教到個女係咁,重話我女咁對佢,係屋企咪無訂企,講真做乜都有前因後果,自己做過乜咪受返,唔好成日以為我係背後教個女咁樣,而家我真係好憎呢個99,當然還有好多衰野做過我先咁憎佢,唔係邊個想去憎一個人.

禁止訪問

大宅

AlienaKKK 寫道:
miffy,
你個方法都幾好, 有時我唯有唔出聲, 唔駁咀, 奶奶就知我唔高興, 佢好鬼大細超架, 我生果個係女, 叔仔果個係仔, 佢鬧都唔會鬧佢地, 佢地分開住架, 有錢請工人, 甚麼都大小姐, 大少咁, 我奶奶倒埋茶, 裝埋飯比佢兩個架, 個二嫂成日唔聽佢講野, 見到我就發洩曬係我度, 有無方法可以過得好D?

d老人家都唔諗下邊個陪住o係佢身邊?! 越唔理佢o個個佢就越錫! 範賤!

大宅

850212 寫道:
我個仔話乖又唔係好乖,話曳又唔係好曳,佢有時會多手攪吓野,有時會扎扎跳,但大部份時間都係係地下玩玩具,講真我一啲都唔覺佢曳,但我老爺奶奶成日話佢好曳,唔乖,唔聼話,無鬼用,好大脾氣等,佢地唔係講一次就算,係一日內不停咁講,一見到面就講,玩玩吓又講,一日都唔知講咗幾多次,我聼到真係好唔開心,成日諗我個仔真係咁差咩!但最大問題係唔想傷咗佢嘅自專心,講真日日比人咁話法我都會唔開心啦,何況係一個得26個月嘅細路仔?

叫佢收聲啦! 個仔係你的, 又不是他的! 要教就教下自己個仔!
或者你同你老公施下壓得唔得? 我o個時仲慘過你, 大住個肚, 諗住個老公係最親, 但佢竟然幫晒佢屋企人, 一d都唔企o係我o個邊! 最慘真係莫過於此啦!

侯爵府

我老公個老豆以前都係咁, 次次見親我囡囡都話佢, 有一次, 囡囡(2歲幾)去完影樓映相, 好開心咁拎比佢睇(我自問映得錯)但係佢就話肉酸咁, 又話囡囡唔著衫, 我囡囡好sensitive架, 佢今晚唔開心, 又喊...

一番到婆婆度, 就話比婆婆知:"我冇叫爺爺呀, 爺爺話我醜樣, 仲有肉酸tim.." 之後, 我囡囡見到佢, 都唔叫佢, 又唔睬佢.... 有一次, 我阿媽見到佢同佢講(好似係話囡囡咁叻, 咁好記性咁), 話囡囡咁講, 話囡囡唔開心咁...

之後, 佢冇再咁講過啦~~

小朋友係咁架啦, 你話佢, 佢咪唔鐘意你law, 到尾都係佢地(老爺99佢地)自己受番... 到時佢地喊都無為~~

男爵府

我阿媽同我奶奶講話我個仔好乖,好得意,我奶奶就話佢好曳,脾氣好大...係要講到個孫一文不值,佢又成日將我個仔同人比較,話人地果啲都唔會咁咁咁,你要學吓人,佢瀨尿唔識講,又話佢無鬼用,有次佢唔食野,咁我好嬲鬧咗佢一餐,跟住佢死死氣食曬碗飯,跟住我老爺返黎,奶奶就不停同佢講頭先佢唔肯食飯,話佢好曳,講咗好多負面嘅說話,又叫老爺唔好彩佢,唔好錫佢,我心諗使唔使咁呀,啲野過咗去就算啦,佢係要摷返出黎講,仲要講得咁難聼,夠竟佢知唔知人地講到會好hurt咖! :evil:

大宅

咦,如果bb係唔讚得,我果兩位老人家次次都話大小姐好乖咩都識,咪有心玩野?好,我要同老公告狀。

最搞笑係我個bb係加大碼,老公居然同我講佢果邊有人話bb瘦蜢蜢唔及呀邊個咁肥嘟嘟,吓,果個bb係著衫lau bau咋話。真係唔知點答好,加大碼都話瘦蜢蜢,好,下次就話似欣宜最好囉呵。笑死。

laughin' to keep from cryin'

首頁

尾頁

跳至
熱門主題