興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

Upgrade 問題

現在 config:
PIII 730
256M Ram
3 個 PATA Hardisk
1 個 dvd-rw
1 個 cd-rom
matrox g400 agp display card
lan card
amr modem card

如果用約$4,000 可以點 upgrade 呢?
用途多數係轉片,畫圖及耐唔中打下機咁.

唔該各位俾啲意見!!!

男爵府

好媽媽勳章

Re: Upgrade 問題

唔駛諗點upgrade喇,,$4k夠架成set買過喇(唔包lcd mon),因為妳upgrade得個cpu底板又唔岩用,所以一係買過晒,一係加ram換display就夠喇,$1k左右就得

男爵府

醒目開學勳章

迪迪仔 寫道:
唔駛諗點upgrade喇,,$4k夠架成set買過喇(唔包lcd mon),因為妳upgrade得個cpu底板又唔岩用,所以一係買過晒,一係加ram換display就夠喇,$1k左右就得

我都係咁話, 如要upgrade, 除了modem card, hard disk叫做可以留番, 其他都要買過晒

我提議妳買行intel 915的底版, 因為有內置的usb2.0, 速度快lancard, 5-7聲道sound card, 有d仲有埋1394 (用來傳送dv到電腦), 仲可用速度快ge sata hard disk, ram(ddr400 or ddr2)和 pci-e 顯示card(打機必備), cpu 買 p4 530j

簡單如下

底板 : intel 915, 我較鍾意915p ($1000)
cpu : p4 530j, 即p4, 3.0g ($1300)
ram : ddr 400 or ddr2
vga card : geforce 6600gt pci-e($1300), 貴咗d不過玩新出d games 唔會窒和玩唔到

hard disk : 可保留舊的, 新置可買sata, 現時同p-ata一樣價
modem : 可保留舊的
floppy : 可保留舊的 (如要用的話)
機箱 : 可能要買過, 因為火牛要300-350w以上, 火牛供電插位唔同晒, p4後面插位唔同晒

最後要講其實你同我幾個月前的情況一樣, 結果我考慮咗好耐同忍咗好耐, 直到張vga card瓜咗, 我就忍痛砌過set新電腦

洋房

底板, Display, RAM 什麼牌子好?

男爵府

醒目開學勳章

sd 寫道:
底板, Display, RAM 什麼牌子好?

底板 : ASUS p5gd1 $1050 (貴不過穩定和come用, 之前用過幾塊都好靚), 這張card唯一唔好是沒有1394插口

Display : INNO3D 6600gt pci-e $1350(新嘗試, ok, 大廠)

RAM : 2 x Patriot DDR400 Dual Channel 512mb (新嘗試, ok, 貪平)

Hard Disk : Maxtor 160GB, SATA, $750

Case : Icute, 祗換了火牛, 牛魔王, he-350pro

*** 有時買電腦d 硬件都係撞手神, 如火牛, hard disk, bk網都聽過話maxtor (我都用了兩個成幾年都無事), 牛魔王唔好 (我就覺得so far so good) ***

洋房

儲存裝置 / 磁碟陣列
Intel® ICH6R South Bridge:
- 1 x UltraDMA 100/66/33
- 4 x Serial ATA with Intel® Matrix Storage Technology with RAID 0, 1 support
ITE IDE RAID controller:
- 2 x UltraDMA 133/100/66 with JBOD, RAID 0, 1, 0+1 support

按照上述說明, 是不是可安裝 1只 dvd-rom, 1只 dvd-rewriter, 3只 pata hardisk,
而又不用行 raid 呢?

男爵府

醒目開學勳章

sd 寫道:
儲存裝置 / 磁碟陣列
Intel® ICH6R South Bridge:
- 1 x UltraDMA 100/66/33
- 4 x Serial ATA with Intel® Matrix Storage Technology with RAID 0, 1 support
ITE IDE RAID controller:
- 2 x UltraDMA 133/100/66 with JBOD, RAID 0, 1, 0+1 support

按照上述說明, 是不是可安裝 1只 dvd-rom, 1只 dvd-rewriter, 3只 pata hardisk,
而又不用行 raid 呢?

係呀, 除了4個sata hard disks, 仲可支援6個device, 如4個pata hard disks + 2個cd/dvd rw/rom, 我都係無行raid, 以前張raid card都可以收起埋

首頁

尾頁

跳至