母乳餵哺

跳至

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有無人知道呀?

我都係諗住餵人奶咖, 不過我有一個問題想問, 聽人講如果生完之後想回奶既話就飲淡豆豉水, 咁豆豉鯪魚既豆豉又食唔食得咖? 我食左幾次, 而家驚唔知會唔會唔夠奶...... 同埋仲有韮菜花, 而家有左9個月咁食唔食得咖? 因為我怕會唔夠奶呀....

子爵府

Re: 有無人知道呀?

carmenwong0208 ,
我個時係醫院間過D姑娘,佢哋話回奶嘅食物有:淡豆豉,豬潤,
白鴿(仲有D唔記得,但一定無韮菜花),淡豆豉嘅豆豉唔係豆豉鯪魚既豆豉黎架,如果你怕唔夠奶,飲多D木瓜煲魚尾湯,上奶架,餵人奶期間,要飲多D魚湯同鮮奶呢??
希望幫到你la...
就生呢...祝你順順利利.母女平安
生咗記得上黎報喜呀

伯爵府

2019勳章

manchan716 寫道:
我個時係醫院間過D姑娘,佢哋話回奶嘅食物有:淡豆豉,豬潤,
白鴿(仲有D唔記得,但一定無韮菜花),淡豆豉嘅豆豉唔係豆豉鯪魚既豆豉黎架,如果你怕唔夠奶,飲多D木瓜煲魚尾湯,上奶架,餵人奶期間,要飲多D魚湯同鮮奶呢??
希望幫到你la...
就生呢...祝你順順利利.母女平安
生咗記得上黎報喜呀
[size=medium]明白~~~多謝~~~~唔該晒 [size=medium]我嘅預產期係8月8日呀~好期待呀 :lol: :lol: :lol:

男爵府

MANCHAN:

唔該喔~~~ 到時生左會叫老公上黎報喜~

my-baby:

你去邊間醫院生呀?

子爵府

唔駛客氣

伯爵府

2019勳章

carmenwong0208 寫道:
MANCHAN:

唔該喔~~~ 到時生左會叫老公上黎報喜~

my-baby:

你去邊間醫院生呀?
[size=medium]carmenwong0208[size=medium]我係東區醫院生呀 你呢 [size=medium]係呀 我果嗰係陳b仔呀 哈哈 :lol: :lol: :lol:

伯爵府

2019勳章

[size=medium]大家都生個肥肥白白 健健康康 活活潑潑 精靈可愛嘅bb[size=medium]餵母乳成功[size=medium]加油 努力呀

男爵府

MY-BABY:

我會喺聨合生呀~ 好緊張呀, 唔知bb會早到定遲到呢? 你剪短左頭髮未呀? 我諗住廿幾號再剪呀~ 一諗到坐月唔洗得頭就想剪短啲喇~ 你個肚而家點呀? 我未有肚硬呀... 希望我哋都餵母乳成功啦~

伯爵府

2019勳章

carmenwong0208
未剪呀 我諗住月尾剪架啦 但我唔會剪太短 我有時會有肚硬呀 你個肚痕唔痕呀? 我十級痕呀 :-( :-( :-( 就黎

伯爵府

2019勳章

d長輩話第一胎會遲架 我每日都係度倒數呀haha 好緊張呀 :mrgreen:

男爵府

MY-BABY:

我個肚又唔會好硬呀, 係BB有時唔知係唔係佢個PAT PAT頂住就會硬一陣LAW~ 因為一硬我摸個肚就會FEEL到佢轉位~ 之後就唔硬喇, 我個肚都好痕呀, 不過我今日去左藥房買橄欖油, $4咋~ 都OK丫, 不過搽完隻手就好油, 藥房既人話如果手腳都有痕都可以搽橄欖油WOR~ 我請左工人幫手LAW, 不過就麻麻哋.... :-|

伯爵府

2019勳章

係呀 我初頭都諗住請工人 但唔鐘意有個人係屋企過夜 所以請陪月 我覺得陪月專業D 又有鐘點OK la 救命呀 :-( :-( :-( 好痕呀 :-( :-( :-( 我已經用baby oil架啦 就黎要用花生油架啦 講笑咋

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊