自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

電影:Charlie & the chocolate factory

以前睇過出戲叫 'Willy Wonka & the chocolate factory',
估計係=Charlie & the chocolate factory.

今日在戲院門口有預告片段, 好似唔係幾吸引. 8月11日上畫.

有冇人有辦法已經睇左, 好唔好睇? 值唔值回票價?
唔好睇就買返舊個出睇算啦.

請報料.

複式洋房

Re: 電影:Charlie & the chocolate factory

有冇人注意有呢出戲做呀?

複式洋房

Re: 電影:Charlie & the chocolate factory

有冇人睇左呀?

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

套戲都未上,點睇?!
不過我諗會同仔女去睇,因為我個仔學校有用呢本書做教材,佢有興趣睇喎~ :-P

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlie & the chocolate factory = 朱古力獎門人

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我睇過畫頭, 覺得Johnny Depp個咀同牙好似搞過o甘, 唔係好似佢.
多拉A夢對大雄說:人的眼睛生在前面因為人是要向前看的
Don't look back in anger

男爵府

睇過下d 介紹,不過真係唔知好唔好睇。

大宅

美國票房好勁, 我都諗住去睇, 因為我係 Johnny Depp Fans, 佢做"鉸剪人"時已鐘意佢

複式洋房

我睇左啦! 我就覺得好好睇.
Johnny Depp 真係演得好好, 其他選角都很特別很貼切.
同我以前睇過 Willy Wonka & the Chocolate Factory '兒童樂園' 的感覺唔同...唔講啦, 有人睇完再講...

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

[quote]
wmt 寫道:
以前睇過出戲叫 'Willy Wonka & the chocolate factory',
估計係=Charlie & the chocolate factory.

我也看過 'Willy Wonka & the chocolate factory',很喜歡這電影,有冇人知道怎樣可以重看?THX!

子爵府

QQ_Monster 寫道:
美國票房好勁, 我都諗住去睇, 因為我係 Johnny Depp Fans, 佢做"鉸剪人"時已鐘意佢

me2

子爵府

2019新春慶豚圓

我終於搵到有人睇過 'Willy Wonka & the chocolate factory', 我記得細個時成日睇到.但依家除兄弟姊妹外, 居然同事, 老公, 姐夫連呀媽都話無印象, 令我真係以為幻覺, 有無人知道究竟當時什麼電視台播, 點解咁少人睇過 ?-( ?-(

我已約家老公一定要陪我睇這套新戲,除了情意結,當然要睇下今次Johnny Deep點正啦!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

D佈景好好靚,個廣告都幾吸引,都想睇下.

大宅

Hanayori 寫道:
我終於搵到有人睇過 'Willy Wonka & the chocolate factory', 我記得細個時成日睇到.但依家除兄弟姊妹外, 居然同事, 老公, 姐夫連呀媽都話無印象, 令我真係以為幻覺, 有無人知道究竟當時什麼電視台播, 點解咁少人睇過 ?-( ?-(

我已約家老公一定要陪我睇這套新戲,除了情意結,當然要睇下今次Johnny Deep點正啦!

絕對唔係幻覺, 我細個都係電視睇過, 應該係無綫啩!因為屋企人多數睇無綫, 不過唔肯定。 同你一樣問返屋企人, 佢地話無印象, 但我老公都記得睇過。 好想同呀女去睇,但驚佢睇唔切字幕會悶, 聽人講配音版又唔係幾掂!有無人睇過中文版?

複式洋房

maomama

舊片叫Willy Wonka & the Chocolate Factory '兒童樂園' DVD 在HMV 賣 $88, 好貴! 在charlie 未在戲院做時, 只係賣$40, 坐地起價.
好似Jurassic Park 在HMV 原本賣$20, 一有恐龍展即改賣$80, 我是在街上d正版影碟舖買, 都係$20.

所以如果你想買, 可以到d碟舖睇下, 要快d啦!
不過, 我認為電視台又點會錯過重播舊片的機會?

我都好想睇返. 我在戲院睇時經常想返出舊戲. 例如:小矮人worker, 新戲用computer 縮到d人好細, 舊戲用侏儒做...
新戲的視覺享受高, 舊戲就音樂感重...

當然要睇英語版啦! 呢d唔同卡通片, 如果睇配音版就冇晒d現場感.

最差就係個中文戲名'朱古力獎門人'.

大宅

Hanayori & clymama

實在太好la!我細個時都係tv上睇過, 當時覺得好得意, 我又like食朱古力同糖, 覺得套戲好吸引又古怪&神神化化, 所以我對呢套片都有印象. 不過睇到半路阿媽就帶左我出街, 我一直好想知道套片叫咩名, 好想再睇番, 但每次同人提呢套片, 就無人知, 係度知道有人同我一樣feel, 好開心呀! 我search過原片係1971年出的, 網址係呢個: http://www.imdb.com/title/tt0067992/

(我已經有舊版的movie, 不過only英文無字幕, 好過無la, 可以懷念下童年的記憶)

我最深刻印象係 有個小朋友跌左落朱古力池, 然後比吸管 吸左去d 管到, 另一個小朋友唔知食左o麥糖, 令佢的身體好似波咁大, d環境全部都係candy可以食....

大宅

2019勳章

實在太開心啦,其實我咁大個人,一直在心中有一套戲既印象,我記得套戲裡面有好多小山人,個畫面成日都係白色既,又記得其中有個片段係有個人被吸左係個透明管度,d人成日唱歌,我記得係在屋企睇的,但套戲叫乜名,個故事講乜就一d都唔知,一直係心裏好耐好想知係套乜野戲.突然,有一日睇電視廣告時,真係好震憾,我知就係呢套戲呀,即刻睇好多雜誌介紹呢套戲,連除介紹埋舊果套時,我就知真係比我搵到啦,實在好夢幻呀!而原來有咁多人同我感覺一様就更令我興奮

大宅

點解而家D細路戲都配晒音, 而且大部份院線都做晒配音版? 好火滾

我唔係扮英文好, 扮高檔. 只不過覺得D發行商抹殺咗香港新一代細路語言理解能力. 原汁原味唔好咩? D廣東配音又低俗, D配音主角又多數業餘, 沒質素. 簡直多此一舉.

其實你哋支唔支持配音版? 有得選擇, 你哋帶細路睇原裝外語版定粵語配音版? 我覺得睇原裝電影好過賣教材, 至少現代化, 生活化一D! 你哋又點睇?

迫我賣DVD------老翻! :tongue:

首頁

尾頁

跳至
熱門主題