自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

真人真實個案-請各位媽媽留意電動扶手梯

親愛的媽媽們:

話說上星期六,我到而家都吾知我阿仔佢係吾小心呀定又做事漫不經心!不過我知佢一定係半對腳企左係樓梯邊,但吾係次次都甘好彩架啦!過年時阿仔係自動電梯玩腳夾到對皮鞋破爛不堪,果次慢一秒腳仔都無埋呀!

警戒後已經特別留神,誰知上星期六一上電梯佢企喎我隔離,心已經覺得奇怪,點解佢同平時個高度吾同左呢???
誰知見他已整個人後倒,電梯行至半空,唯有即刻最快速度伸出隻手落佢背部環腰後doubt,嘩!阿仔呢倫發育運動量勁後食力驚人,吾知佢重左甘多啊!結果二個人一齊碌左幾級,我仲壓係佢上便,睇住佢個後腦撞落條梯級邊,無辦法救佢啊!心諗一定要以最快時間起番身啊!如果吾係條樓梯一路上梗,後繼續碌落去我地實死無生啊!當時隔離仲有二個女仔,好彩佢地避得快,如何吾係拖低埋佢地就害人不淺啊!

上到去企定落黎仲有餘悸猶存,望下阿仔成身都係樓梯痕污卒卒,目瞪口呆傻晒企問我:做勿時呀!我話你仲問我應該我問你點樣企樓梯至係呀!經過上一次教訓仲吾知死,你估次次都甘好彩架,佢答我佢都吾知做勿喎!你話係咪比佢激死呀!

一路行返黎一路話佢知,我而家陣係比二條路你行,一條就係以後醒定做人,另一條就係死吾緊要,吾好留番黎害人..佢又好似上次甘諗都吾諗各即刻答我醒定做人,我吵佢呀!次次都甘快有答案,返屋企企喎度諗清楚至答我,仲有爸爸返黎自己同佢講做左勿野,呢幾日吾吾蘇擾我,吾想彩你...

尋日佢以為好錫佢個爸爸一定又會原諒佢,一路罰企一路係樹講仲有半個鐘爸爸返黎吾洗罰羅,有電視睇,有飯食,誰知佢講完比爸爸聽後火都黎返埋,差的湯左佢呀!関完同解釋一倫又係叫佢企埋一邊思己過,因為我倆都覺得吾係第一次也不是每次甘好彩,仲會因為佢架不經心行為累埋人家添!所以一定要教訓他,嬲還嬲,星期六晚都擔心佢撞親個腦會嘔啊!今早起身龍精虎猛,你地話係咪激死呀!

各位媽媽請放心,
我地二個無事幹,
呢個真實架個案,
更是深痛的教訓.

betty
:-( :-( :-(
NNN

禁止訪問

Re: 真人真實個案-請各位媽媽留意電動扶手梯

大宅

一路睇一路為你膽顫心驚~~ 宜家無事就好。
上次睇過單新聞話有個3歲/4歲架男仔手指斷左之後我就好小心,我每次上樓梯都好驚有類似事發生,所以要我女企高一級。

大宅

多謝提醒呀, 我地返屋企要經過好多電動扶手梯架, 一定要留意喇!

公爵府

好媽媽勳章

thanks~~

大宅

嘩~妳囝囝冇事就好啦,真係好危險啊!不如每次出街妳都再提一提醒佢我唸咁樣會好d啦~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Dear Jason&All:

吾好意思呀!今早外出,剛回來,好多謝大家関心..

<你個仔幾大呀?>十歲,升小五..
<叫佢扶實扶手呀.叫佢唔好咁玩
輕則斷手指,腳趾....斷手斷腳.重則命都冇呀.>我同爸爸都成日同佢甘講..
<咁樣玩.
咁你有冇事呀?>我可能年紀大啊!受吾住突如其來重激,果日返到黎成個腦空晒,好似失憶甘,好彩訓醒一覺好好多啦!不過到而家諗起個心都重係跳得好緊要啊!

<冇人扶你地呀?>無得扶架,邊個扶親一定一齊碌埋落去,好大濟架...果二個妹妹仔好彩閃得快咋!吾係真係要call白車啊!

betty :-(
NNN

侯爵府

你唔好話現場,我就甘睇你篇野我都一額汗.....
太危險啦

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至