自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 你

倒轉諗,如果你父母得你一個,佢地年紀大左或有咩頭暈身熱都係你一個照顧,大吉利是D,醫生要你決定做手術,你都唔知點算好.
而家我地有兄弟姊妹,咩都可以相議再決定,但將來我囝囝就要一個人決定所有事,壓力真係好大.
但無辦法,現今社會唔同以前,個個人都會諗得一清二楚先生仔,除左經濟外,現在離婚率高又係一個大問題.我地唯有長遠D,幫自己安排將來,減輕子女的壓力.

洋房

朱古力 寫道:
倒轉諗,如果你父母得你一個,佢地年紀大左或有咩頭暈身熱都係你一個照顧,大吉利是D,醫生要你決定做手術,你都唔知點算好.
而家我地有兄弟姊妹,咩都可以相議再決定,但將來我囝囝就要一個人決定所有事,壓力真係好大.
但無辦法,現今社會唔同以前,個個人都會諗得一清二楚先生仔,除左經濟外,現在離婚率高又係一個大問題.我地唯有長遠D,幫自己安排將來,減輕子女的壓力.

有伴成長是好事
還要看婚姻是否鞏固
老有所依現今行不通
好多事情是事與願違

男爵府

我覺得2個會好啲, 時間問題或者要精英教育全屬借口.
我見好多父母得一個小朋友, 真係當小朋友魚珠魚寶, 好多時不懂與人分亨, 所得到的東西, 會想係理所當然..........

大宅

若果經濟許可,我會生兩個.
但我囡而家已經4years old.

別墅

如果許可生幾個law,睇返我d阿姨舅父(佢地9兄弟姊妹),
雖然各有各家庭,但係一坐埋成廿幾人真係好開心架,
不過以前就得姐,宜家又要煩經濟,又要煩教育,
真係攪到我一個都唔敢生呀!!

大宅

若果經濟許可,我會生兩個.
真實和謊言一起到河邊洗澡 ,先上岸的謊言偷偷穿上真實的衣服不肯歸還 ,固執的真實死也不肯穿上謊言的衣服,只好一絲不掛光溜溜地走回家,從此人們眼中只有穿著真實外衣的謊言, 卻怎麼也無法接受赤裸裸的真實.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

[size=medium]經濟方面容許, 我建議生多一個!
路遙知馬力,日久見人心!

別墅

Re: 你?會建議生一個定生兩個呢?

經濟方面許可, 梗係生多個啦!

男爵府

Re: 你哋会建議生一個定生兩個呢?

jennyC 寫道:
經濟方面容許o既話我都會生多一個,多個伴無咁孤獨咁成長!!!

ME 2

男爵府

rabbitpiggy 寫道:
生2個好, 小朋友有個伴

Me too~

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

swwm 寫道:

Agree!

男爵府

swwm 寫道:

同意

大宅

兩個,因為我而家都係兩個,其實我心目中想有3-4個

男爵府

我現在已經計劃緊第二個啦 囡囡現在11個月大 ~ 因為我想囡囡有個伴, 第時我和老公有什麼麻煩都有兩個商量呀! :wink: :wink:
Don't worry!Be happy!

大宅

經濟方面許可, 梗係生多個啦!第二時屋企有乜事,都有個人可以商量同分擔.

早前奶奶病重入院,老公有6兄弟姊妹,我地可以分配到24小時都有人可以陪伴,同埋互相扶持.老公深深體會到有兄弟姊妹既重要.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

經濟容許梗係生多個
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

洋房

ME TOO

男爵府

我都覺得如果經濟許可, 就最好生2個, 因為我想佢地2個一齊成長會好d同埋識得同人share唔好太自私, 我個女依家16個月等到出年我都開工,生多個啦

首頁

尾頁

跳至