跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 突然間想諗下小b的將來...

MySweetBB,
謝謝你!
我都唔想我個女山長水遠咁返學,但st. paul附近d樓好貴呀!聖心附近堅道d樓係半山豪宅呀,中左六合彩先買得起呀!
唉,我呢d打工仔,都係要向現實低頭lu! :-(

大宅

MrsBunBun,
唔駛一定係半山豪宅d樓o者, 我地都無錢買o個d呀, 不過我地諗中,上,西環d舊樓, 有d唔會係好貴架, 得閒都真係要睇埋樓市, hehe.

大宅

好似西環又話起mtr,我諗d樓價又會企硬d lu!我諗都係努力賺錢,努力儲錢啦! 我會俾心機喇!

大宅

我巳經報左救世軍喇, 報名費10蚊! 不過聽人講救世軍課程好淺, 主要係活動教學, 即係玩多, 我唔buy呢套, 所以都係同好多人一樣, 想小b返九龍塘 九龍塘果d貴d, 係咪唔使咁快報架, 我姨甥舊時讀約克, 都好似即報即讀架 :lol:

別墅

MySweetBB,
How is 聖心? Is that so difficult to get in....Do they have whole day Kindergarden?
Since I work close to 聖心, will that be easy for me to take my bb to study there (do I really need to live close to the school)?
What about 聖心 Vs Man-son?

MySweetBB 寫道:
MrsBunBun,
我知您講笑, hehe .
聖心以前我個脫就真係幾好, 好多中上家庭都係入聖心. 至於路程...您會唔會為個囡讀書而搬屋呀 ? 我地或者會. 最後都係老公決定.
我同事開緊會, 等陣等我問吓佢st.catherine係幾時就要開始攞表填報名. 問左話您知.
我只知救世軍可以係網上download d form, 然後交 hk$20報名費.
芷蘭清秀可人兒,柔情似水百花依。

大宅

MrsBunBun 寫道:
st. paul有幼稚園o架,我有同事個女九月會讀st. paul幼稚園.我考慮o既係交通問題,其實我仲有一個比較搞笑o既原因想揀st. paul,因為件校服好靚,格仔半截裙,同埋對鞋係全校同款,唔使諗買鞋o既款式.

香港果間有直屬幼稚園 我out左"添"...遲下要update番 不過我小b係要跟家姐讀果間,因為小b無分,除非去私小 我大女讀幼稚園時...我也有小小因為校服靚

複式洋房

nausica 寫道:
我巳經報左救世軍喇, 報名費10蚊! 不過聽人講救世軍課程好淺, 主要係活動教學, 即係玩多, 我唔buy呢套, 所以都係同好多人一樣, 想小b返九龍塘 九龍塘果d貴d, 係咪唔使咁快報架, 我姨甥舊時讀約克, 都好似即報即讀架 :lol:

我好想囡囡有個開開心心既童年, 玩到小學三、四年級

你地知唔知救世軍d課程淺其他學校幾多呀? 會唔會到小學跟唔上呀?

大宅

Alicia媽咪 寫道:
MySweetBB,
How is 聖心? Is that so difficult to get in....Do they have whole day Kindergarden?
Since I work close to 聖心, will that be easy for me to take my bb to study there (do I really need to live close to the school)?

[quote]
MrsBunBun,
聖心以前我個脫就真係幾好, 好多中上家庭都係入聖心. 至於路程...您會唔會為個囡讀書而搬屋呀 ? 我地或者會. 最後都係老公決定.
我同事開緊會, 等陣等我問吓佢st.catherine係幾時就要開始攞表填報名. 問左話您知.
我只知救世軍可以係網上download d form, 然後交 hk$20報名費.
[/quote]

Alicia媽咪,
等我聽日返去幫您問吓d sales同事先.
不過我諗小朋友返學最好近返屋企, 萬一打風落雨, 您同bb都無甘辛苦, 再者小朋友返幼稚園返半日咋, 您會返工返全日架麻. hehe.

大宅

飛飛 寫道:
[quote]
nausica 寫道:

我好想囡囡有個開開心心既童年, 玩到小學三、四年級

你地知唔知救世軍d課程淺其他學校幾多呀? 會唔會到小學跟唔上呀? [/quote]

飛飛,
我無聽過人地話課程淺呀, 我只知佢地用 "蒙特梭里(Montessori) 教學法" (其實我唔知係物), project approach去教,我諗係比適合d唔係讀死書既小朋友讀架(我諗我個囡係呢隻), 您可以去呢樹睇吓 :
http://ccs.salvation.org.hk/directory.html

我公司dsales 成日見幼稚園老師, 佢地知邊d係好幼稚園, 邊d唔好, 佢地highly recommend救世軍.

大宅

m琳琳 寫道:
thx~~
我都有好多教會朋友嘅仔女讀緊,佢地個個都話好好,所以我先咁想讀,唔係,應該係咁想俾卓然讀 ,加上又係自己宗教創辦,完全明白晒佢地創校嘅宗旨~

[quote]
m琳琳,
我朋友個囡囡讀緊創價幼稚園, 等我8吓佢好唔好先, 問左8番比您聽先. 其實最緊要係仔女讀得開心, 您話係唔係.
[/quote]

m琳琳,
我記錯左,我朋友個囡囡原來九月至入學呀.不過佢個姨仔個囡囡家陣讀緊中班,d老師會對小朋友各方面既發展都照顧,試過同家長講,個小朋友好似無物自信,叫家長多d同小朋友傾計,等小朋友建立自信心. 

不過我想提提您呀,您要問吓人間幼稚園派小學係點喎,其實家陣d媽咪由幼稚園就甘緊張,係因為小學同中學直上問題.

大宅

nausica 寫道:

nausica:

York 係唔難入的.

Joycelyn

伯爵府

MySweetBB:
我聽我教會d朋友講,話創價會起小學,不過詳情我唔係太清楚~

大宅

分享一d家長小b的將來計劃 (2個案) ....好誇

家長鋪路 升讀名校

王太
女兒升讀拔萃女小學

從小部署

知道獨女

大宅

嘩!一個月會使成三四千蚊,生兩個咪成皮野?

大宅

MySweetBB,

[quote]
MrsBunBun,
[/quote]

Alicia媽咪,

我問過啦, 聖心仲係勁好呢. 您可以問吓mrs.bunbun, 佢朋友係個樹教書呀 !

大宅

[quote]
SUKI_C 寫道:
分享一d家長小b的將來計劃 (2個案) ....好誇

家長鋪路 升讀名校

王太
女兒升讀拔萃女小學

從小部署

知道獨女

大宅

聖心真係好勁,但係你驚唔驚有tb的風氣,我有個朋友(好多年前),入左去聖心,做左tb,而家仲係lesbian(佢睇起上黎真係好靚仔!),但我想我個女鍾意男仔.

伯爵府

我以前都係讀女校,真係有d女同學勁似男仔,仲要係靚仔果隻

男爵府

我都想比囡囡讀聖心.. 不過都應該好難入..
睇佢自己考唔考得入羅
我都無錢架. 不過我住西環..覺得比較近又好就係聖心
[quote]
MySweetBB,

[quote]
MrsBunBun,
[/quote]

Alicia媽咪,
等我聽日返去幫您問吓d sales同事先.
不過我諗小朋友返學最好近返屋企, 萬一打風落雨, 您同bb都無甘辛苦, 再者小朋友返幼稚園返半日咋, 您會返工返全日架麻. hehe.[/quote]
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

男爵府

我嫁左之後本來都係住大埔. 因為我覺得d學校唔好..
先叫老公搬去西環(我未結婚前跟屋企人住西環)
諗住第時雪雪返學會搵到好d學校
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

首頁

尾頁

跳至