跳至

首頁

尾頁

大宅

突然間想諗下小b的將來...

呢排工作好似輕鬆些少,所以多左時間去計劃未來,包括小b的學業,好似好癲咁,但小b半歲lu,身邊有經驗的媽咪朋友(佢地全部都好緊張仔女的學業)就提我要開始諗諗想小b讀邊間學校,要做定research,好驚呀,咁快要諗!!!
你地會否開始諗小b的學業呀?
我o既心水:
1. st. paul (因為有直屬小學同中學,煩一次就夠lu,但要過海)
2. 民生 (因為老公母校,我老公由幼稚園一直讀到中七,有直屬小學同中學, 應該有分加,但小b係天主教,民生係基督教)
3. st. catherine (派位好,據講好多女仔入到去mcs同dgs,但無直屬,要博一博)
我覺得而家諗真係有d那個...但身邊朋友提醒我,我諗有時間就諗下同做research囉! ?-(

大宅

Re: 突然間想諗下小b的將來...

我都係超緊張架, 我都係一路諗緊架, 但我最想阿囡快快樂樂, 開開心心做人, 唔想佢有壓力(其實係我自己會比自己壓力至真), 所以我想阿囡讀浸會幼稚園, 好似話上d小學都唔錯, 跟住就比佢到澳洲讀高中, 大學(家姐係個樹, 到時家姐退左休, 可以照顧阿囡). 但係我老公正一孤寒鬼, 佢話貴呀, 佢話返大陸讀喎. 不過佢一時一樣架, 有時又話為阿囡讀好學校, 出年要搬去中上環, 校網好.

您話民生, 好似係中文中學黎播
至於st.catherine, 若果父母身居要職, 實入到, 我個同事個friend, 係董事級, st. catherine即收, 但另一個 friend係普通manager, st.catherine唔收呢.

亦都有聽d同事講 (我公司係小學, 幼稚園教科書出版商), 救世軍d幼稚園間間都好, 佢地叫我入定form排隊.

大宅

民生係英文中學.
嘩!st.catherine咁講家底,我d平民百姓點入呀? 等我開間公司,話自己係老細,title係董事,咁咪得囉!
係唔係而家要入定form o架?

伯爵府

嘩.....妳地讀果d學校咁勁嘅 我本來都有考慮過出九龍塘讀(我教會辦嘅幼稚園,叫創價幼稚園)但係老公叫我考左車牌先俾佢去咁遠讀,(老公想我自己車卓然返學,唔想搭校車),但係諗吓諗吓又怕佢太辛苦,日日要坐車出九龍返學,到最後有朋友個仔讀緊我樓下果間,佢話好好,所以我都係重新再同老公商量吓先得~~

大宅

琳琳

妳信日連正宗的嗎???我婆婆和家姐們都是,界限街個佛會好靚 ,小琳都選了這間學校
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

伯爵府

媽打:
係呀,咁岩嘅,佢地第幾本部呀,我媽咪果邊所有親戚都係信創價學會架(前名日連正宗),真係好喇,妳幫小琳揀呢間幼稚園,我都好鐘意架,以前佢岩岩開嘅時候,我去參觀過,真係好靚+好正,如果妳俾小琳讀妳要快d去報名喎,聽聞好快full晒,妳有冇去呢度睇吓>>>創價幼稚園

大宅

m琳琳 寫道:
嘩.....妳地讀果d學校咁勁嘅 我本來都有考慮過出九龍塘讀(我教會辦嘅幼稚園,叫創價幼稚園)但係老公叫我考左車牌先俾佢去咁遠讀,(老公想我自己車卓然返學,唔想搭校車),但係諗吓諗吓又怕佢太辛苦,日日要坐車出九龍返學,到最後有朋友個仔讀緊我樓下果間,佢話好好,所以我都係重新再同老公商量吓先得~~

m琳琳,
我朋友個囡囡讀緊創價幼稚園, 等我8吓佢好唔好先, 問左8番比您聽先. 其實最緊要係仔女讀得開心, 您話係唔係.

大宅

MrsBunBun,

嘩!!半歲大就開始諗BB大計
以下只係小小意見:
你講緊小學定幼稚園?? 因為第1間無幼稚園的
從心理分析妳是選st. paul 直屬小學同中學,而無幼稚園...所以妳選幼稚園就大可以放心任何一間...(根德園、金巴倫...或一些有自己宗教的幼稚園)
1. ST.PAUL 係一間非常好的私校(程度不用說...妳也清楚)
2. 民生是妳老公母校,所以入讀機會高
3. st. catherine係一間好"焗"小朋友的幼稚園

大宅

MrsBunBun 寫道:
民生係英文中學.
嘩!st.catherine咁講家底,我d平民百姓點入呀? 等我開間公司,話自己係老細,title係董事,咁咪得囉!

所以我無諗過幫阿囡報呢間, 因為我驚佢到時自卑 (d同學仔甘有米)

伯爵府

thx~~
我都有好多教會朋友嘅仔女讀緊,佢地個個都話好好,所以我先咁想讀,唔係,應該係咁想俾卓然讀 ,加上又係自己宗教創辦,完全明白晒佢地創校嘅宗旨~

MySweetBB 寫道:
m琳琳,
我朋友個囡囡讀緊創價幼稚園, 等我8吓佢好唔好先, 問左8番比您聽先. 其實最緊要係仔女讀得開心, 您話係唔係.

大宅

st. paul有幼稚園o架,我有同事個女九月會讀st. paul幼稚園.我考慮o既係交通問題,其實我仲有一個比較搞笑o既原因想揀st. paul,因為件校服好靚,格仔半截裙,同埋對鞋係全校同款,唔使諗買鞋o既款式.

大宅

我有兒甥在那裡讀緊,他們教的書本比較淺,環境乾淨,著重活動教學
m琳琳 寫道:
thx~~
我都有好多教會朋友嘅仔女讀緊,佢地個個都話好好,所以我先咁想讀,唔係,應該係咁想俾卓然讀 ,加上又係自己宗教創辦,完全明白晒佢地創校嘅宗旨~

[quote]
MySweetBB 寫道:
m琳琳,
[/quote]
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

大宅

民生係英文中學.

我都有一剎那甘諗過, 但係我諗諗吓, 都係唔應該甘樣出 "茂"招, 會教壞阿囡.

St. CATHERINE 應該唔駛依家入form住. 我話要入form係救世軍, 因為條龍好長, 我同事排左一年, 啱啱先至被call去interview, 家陣佢囡囡讀緊耀中, 好"那利".

大宅

MySweetBB,
哈哈,其實我都係講笑o者!
其實我有朋友教聖心幼稚園,唔知呢間好唔好,但係o係堅道,好似好遠咁.
請問你知唔知要點排隊o架?要排成一年,咁咪要出年年頭準備囉?

大宅

MrsBunBun

民生都幾好一條龍,我兩個孖女兒甥都今年入學民生

大宅

喬頭媽媽 寫道:
MrsBunBun

民生都幾好一條龍,我兩個孖女兒甥都今年入學民生

HEHE, 民生真係幾好呀 ! 我以前有個老閭(律師)都係特登返去母校 (民生)同個小學校長傾計, 比佢個囡入讀. 好似民生一排排收生既背景都唔同架, 有一期佢興收公務員, 家陣唔知呢 ?

大宅

MrsBunBun,
我知您講笑, hehe .
聖心以前我個脫就真係幾好, 好多中上家庭都係入聖心. 至於路程...您會唔會為個囡讀書而搬屋呀 ? 我地或者會. 最後都係老公決定.
我同事開緊會, 等陣等我問吓佢st.catherine係幾時就要開始攞表填報名. 問左話您知.
我只知救世軍可以係網上download d form, 然後交 hk$20報名費.

大宅

MySweetBB,
哈哈,其實我都係講笑o者!
其實我有朋友教聖心幼稚園,唔知呢間好唔好,但係o係堅道,好似好遠咁.
請問你知唔知要點排隊o架?要排成一年,咁咪要出年年頭準備囉?

我問左同事啦, St. Catherine無得排隊架, 佢每年會有個period係比人去攞form 報名架, 您要打電話去問吓佢地幾時啦, 不過我地d bb得個半歲, 佢地唔會so我地住, 我諗大約入學前半年至一年先報名就okay啦.

大宅

SUKI_C 寫道:
MrsBunBun,

嘩!!半歲大就開始諗BB大計
以下只係小小意見:
你講緊小學定幼稚園?? 因為第1間無幼稚園的
從心理分析妳是選st. paul 直屬小學同中學,而無幼稚園...所以妳選幼稚園就大可以放心任何一間...(根德園、金巴倫...或一些有自己宗教的幼稚園)
1. ST.PAUL 係一間非常好的私校(程度不用說...妳也清楚)
2. 民生是妳老公母校,所以入讀機會高
3. st. catherine係一間好"焗"小朋友的幼稚園

SUKI_C:

St. Paul宜家有幼稚園的. d 學校興有時開幼稚園, 有時唔開幼稚園.

Joycelyn

大宅

m琳琳 寫道:

m琳琳:

我都會比欣廷讀九龍的幼稚園啊! 不過佢番學就會好似表姐仔甘辛苦的了. 表姐 11:30am 落去等保母車, 好似 ~ 1:00pm 上堂, 4:00pm 放學, 要 6:15pm 才回家. 番到來熊貓甘隻黑眼圈. :-(

Joycelyn

首頁

尾頁

跳至