跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

就黎1月喇,我係1月尾先預產期,
感覺好似得返一個月時間咋,好緊張丫,
我1月14先放產假咋,1月頭預產期既媽媽應該差唔多放喇喎...
你地執好哂個袋未呀....係咪一袋裝哂呀...
定係分兩袋呀...

我暫時都執得7788了,只差我既日常用品,
EG:牙膏,牙刷,毛巾,刷牙杯呢D野...
你地會專登拎D新去,定係拎D舊去,生完用完出院直接唔拎返屋企呢?

BB衫暫時都係執左哈衣,和尚抱,羊毛底衫,
仲有手套腳套咋...唔知到時有幾凍,
著左哈衣再包抱毯係咪好煩呢?我媽媽話著左哈衣仔唔洗再包抱毯喎?

大宅

我預產期係1月中.... 真係唔夠一個月就生....越黎越緊張啦~

叫做執好左走佬袋, 只差牙刷, 毛巾, 暖水杯...
因為諗住拎d舊既, 到出院時就掉左去~~

至於BB衫, 執左哈衣, 和尚袍, 包被, 手襪, 腳襪....
會分另一個袋擺, 到時叫老公拎黎~~

別墅

我1月23日預產期, 都執得7788, 都係諗住分2袋, 入院一袋, 出院一袋, 出院嗰袋叫老公接我時先攞黎。呢排真係緊張啦, 成日覺得自已會早生, 因為喺第二胎, d人話會好快。希望啦。

大宅

畀面勳章

預產期為1月19日,我好大安至意,仲未開始執個走佬袋呢~

男爵府

我1月22日預產期....
而家未執走佬袋....
日常用品果d諗住拎舊既去....

本黎諗住放前1..但而家恥骨好痛...
連行路都好痛...
仲有一個月度..好緊張!!!
各位媽媽,, 加油!!!

伯爵府

原帖由 one@one 於 10-12-17 11:08 發表
我預產期係1月中.... 真係唔夠一個月就生....越黎越緊張啦~

叫做執好左走佬袋, 只差牙刷, 毛巾, 暖水杯...
因為諗住拎d舊既, 到出院時就掉左去~~

至於BB衫, 執左哈衣, 和尚袍, 包被, 手襪, 腳襪....
會分另一個 ...

我都捻住拎舊既日用品去用完可以即棄,
唔洗拎黎拎去嘛,但係,又怕到生個陣緊張得濟,
拎起袋野就走,結果唔知自己無執個D野喎

伯爵府

原帖由 hikki1201 於 10-12-17 11:32 發表
我1月22日預產期....
而家未執走佬袋....
日常用品果d諗住拎舊既去....

本黎諗住放前1..但而家恥骨好痛...
連行路都好痛...
仲有一個月度..好緊張!!!
各位媽媽,, 加油!!! ...

你公司比你放前一咁好既,
我公司根足勞工法例呀,最遲前二要放,
所以我都係前二放丫...
我依家又無乜痛,只係覺得BB成日郁得好大力,
成日郁...好活躍

伯爵府

好似好多人都會叫老公拎袋BB衫黎,
相變咁唔洗拎咁多野入院,
本身我都係咁捻架,但係問題就係
我呀媽話自己一次拎哂入院仲方便喎,
到時出院可能又要拎野黎比我咁,
邊個咁得閒
同埋我都唔知老公會唔會即時拎到假接我出院添...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我預產期12/1,1月先開始放產假,進入倒數好驚呀,各住媽咪一齊ADD OIL

花花b,我跟QE個LIST執好一袋,但諗諗下好似有D野個LIST冇寫E.G.護膚品,暖杯。BB衫出院先叫人拎黎,阿媽話BB都係用包被包住就搭的士返家。

原帖由 花花b 於 10-12-17 11:39 發表
好似好多人都會叫老公拎袋BB衫黎,
相變咁唔洗拎咁多野入院,
本身我都係咁捻架,但係問題就係
我呀媽話自己一次拎哂入院仲方便喎,
到時出院可能又要拎野黎比我咁,
邊個咁得閒
同埋我都唔知老公會唔會 ...

伯爵府

原帖由 patpat904 於 10-12-17 12:02 發表
我預產期12/1,1月先開始放產假,進入倒數好驚呀,各住媽咪一齊ADD OIL

花花b,我跟QE個LIST執好一袋,但諗諗下好似有D野個LIST冇寫E.G.護膚品,暖杯。BB衫出院先叫人拎黎,阿媽話BB都係用包被包住就搭的士返家。

...

我都係跟QE張LIST執呀,
但係呢,小臉盆棉花個D唔洗帶丫,暖壺佢有寫架,
不過SKIN PRODUCT,我未必帶了,
因為生完B話唔好濕水嘛,我連浴露都唔會帶丫,
只係帶多支滴露去,用黎溝水洗下身,
平時就抺下身啦,咁凍,唔想沖丫...返屋企先用薑水沖身

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

你地個個都好勁~
我07-Jan 預產
而家我仲返工 XDD
我仲要返埋呢個12月先放
野就買齊, 不過未執落個袋

伯爵府

原帖由 wincycc 於 10-12-17 12:13 發表
你地個個都好勁~
我07-Jan 預產
而家我仲返工 XDD
我仲要返埋呢個12月先放
野就買齊, 不過未執落個袋

你做咩返到咁遲先放呀,
唔休息下咩?
公司又會比你前一星期先放既,
我公司唔比呀><

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我公司比我可以前1後9
我諗住起屋企都冇咩好做
不如生完休息多d仲好

原帖由 花花b 於 10-12-17 12:25 發表

你做咩返到咁遲先放呀,
唔休息下咩?
公司又會比你前一星期先放既,
我公司唔比呀>

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一月中預產期,走佬袋都執得7788..仲差一支細既滴露同拖鞋
另外會執一袋bb初出院果陣叫c6拎黎~!

大宅

我放前10日乍,公司老闆都冇理我~我入紙佢就簽~岩岩有左時的預產期係計出來的(寫12月),佢又冇睇岩果張。話知佢,係公司生得咪走人LAW

原帖由 wincycc 於 10-12-17 12:48 發表
我公司比我可以前1後9
我諗住起屋企都冇咩好做
不如生完休息多d仲好

大宅

產前房、產後房先生都5入得,只有產房先可以叫先生陪,諗起自己一個係產前房痛到你死我活,產後房又得我同BB,只有6-8的探病時間先有人黎,就覺得好驚

原帖由 花花b 於 10-12-17 12:07 發表

我都係跟QE張LIST執呀,
但係呢,小臉盆棉花個D唔洗帶丫,暖壺佢有寫架,
不過SKIN PRODUCT,我未必帶了,
因為生完B話唔好濕水嘛,我連浴露都唔會帶丫,
只係帶多支滴露去,用黎溝水洗下身,
平時就抺下身啦,咁凍,唔想沖丫.. ...

男爵府

原帖由 花花b 於 10-12-17 11:37 發表

你公司比你放前一咁好既,
我公司根足勞工法例呀,最遲前二要放,
所以我都係前二放丫...
我依家又無乜痛,只係覺得BB成日郁得好大力,
成日郁...好活躍 ...

老闆係外國人,,可能隨和d掛!!!
萬一突然早生既.. 咪咩都唔理即刻走!!!

大宅

原帖由 patpat904 於 10-12-17 13:21 發表
產前房、產後房先生都5入得,只有產房先可以叫先生陪,諗起自己一個係產前房痛到你死我活,產後房又得我同BB,只有6-8的探病時間先有人黎,就覺得好驚

...

順產都係住3日2夜, 應該都捱得住既, 大家一齊努力啦

伯爵府

原帖由 arcaar 於 10-12-17 13:11 發表
我一月中預產期,走佬袋都執得7788..仲差一支細既滴露同拖鞋
另外會執一袋bb初出院果陣叫c6拎黎~!

我買左支大滴露呀
捻住其他時候都用到嘛,依家唔知點算,
整枝拎去,定係倒出黎,有點煩丫...
同埋我發覺大滴露後面會寫住用1樽蓋加2.8L的曖水,
但細滴露又無寫明,所以我先揀大咋...
你到時捻住點溝份量呀

伯爵府

原帖由 patpat904 於 10-12-17 13:21 發表

...

係呀,我都係驚呢D囉,
入院時去到,佢地登記完你又未生得個陣,
會叫陪你GE屋企人走先,之後你自己係產前房等等等...
直到你穿左水,姑娘先叫你打比老公黎醫院等,
到你開到7-8度左右先叫老公入產房陪你咋!!
一生完如果傾陣計都無就分開,自己係產後房同BB,
都幾可憐咁

首頁
12345...9

尾頁

跳至