產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽咪過咗預產期BB仍未出世?

我BB預產期應在7月10曰, 但到今曰(11号)仍未有任何動静,好心急,有點坦心, 有無媽咪有類似經驗 指教下?

大宅

Re: 有無媽咪過咗預產期BB仍未出世?

我個女當年既預產期, 私家醫生話1月6日, 政府醫院就話1月15日, 不過我最終1月21日先生個女.. 無事既...

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔駛擔心架, 梗係有遲有早啦, 我個囡囡都41週先出世

別墅

ME TOO!!

洋房

Re: 有無媽咪過

我13號預產期,但我都係1D跡象都冇!!!! ?-(

大宅

我預產期21號~唔知會唔會過呢~~~~希望唔會啦~

複式洋房

I hope my baby will come out soon too but according to the doctor 38 to 42 wks are acceptable.

ahchungma

別墅

我就希望阿b準時或者遲少少就好喇, 因為阿b預產期踏正年初一, 如果佢早出黎就係雞仔, 準時或者遲呢就係狗仔.....我希係佢係狗仔呀!

男爵府

2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我宜家39週,放梗產假,我都想BB早D出生,起碼對住BB多D時間, 好過宜家放假咁悶, 但一D動靜都無, 唔知會唔會過預產期出生,我預產期是19號

男爵府

2019勳章

My EOD is also on july 21st wo, still no sign up tp this moment.

大宅

畀面勳章

我當年的預產期係3月5日但bb就3月9日先至出黎,嗰時政府醫生話如果過咗1星期就要催生啦!

大宅

只要BB在42週前出世就冇問題,所以大家唔好咁擔心!預產期只係一個指標(而一般情況是以40週為多)。

我都好明白大家現在的心情,我在臨近預產期時都一樣好緊張,有怕要醫生"催生"。最後,我在預產期當晚九時許入院,兩日後,囡囡便出世了。我先生同我一齊看著囡囡出世,真係好感動o架!

民房

我預產是25號, 我都希望bb怏d出世, 因我最近好大食怕bb好重不能順產, 因為bb於6月28日已經有6.7lbs :-P

男爵府

2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又係我, 由於我預產期係19號,星期四曾見紅,直到現在都無見紅, 私家醫生話叫我一到預產期還未生,就入院傕生, 但我聽人話通常過預產期一星期才會傕生, 點解我一到預產期就要, 佢話因我曾見紅, 而且我宜家兩日要履疹一次兼用機檢查BB心跳及子宫收縮頻率, 你地又無試過? 宜家我都唔知點做?

大宅

各位媽咪~

你地唔駛咁擔心架!通常BB係42週內生,都OK架!我聽過一個媽咪話佢足足42週零2日先生呀!

我都係過來人,本來囡囡預上期係今年3月10日,但到左果日去產檢都冇動靜,因為我9個月時去照私家4D,醫生話BB已經7磅,如果3月頭都未作動,就要話俾政府醫生聽.當日醫生知道後就話,重D問題都唔大,或者過多1個星期都係咁,就幫我入院做'催生'...

之後我3/17入院,放左2日催生藥(入陰道),但都冇反應,又唔係好痛(最痛時部儀器都係指去'一百度'左右),宮縮亦都唔係好頻密(大約十分鐘痛一次)...本來醫生諗住再放多一日藥(最多放3日),但因為我有少少發燒,而且我話BB已經過左8磅,我未必生到,所以佢地再幫我照超聲波,並決定立即開刀...我終於係3/17(即係過左預產期9日)開刀生左個3.89kg(8磅半)既肥妹仔喇! 總算係母女平安!

維尼熊pooh~

你唔駛太擔心架!醫院咁做都係為你同BB安全著想o者!check密D都好既,大家都安心D嘛!
我果時係'聯合'都有綁過尼部機,幫助檢查BB心跳及子宫收縮頻率,咁樣就可以好安全咁知道BB既情況,對知道/估計幾時生得好有用架!而且對媽媽同BB都冇副作用,又唔痛既,唔駛怕架! (你係咪都係'聯合'生架? 我以前好似見過你去尼個題目留言?)

待產中的媽咪~ 其實你地都唔駛擔心架,BB自己會係'適當'既時候出黎架喇! 希望大家既BB都健健康康!平安出世喇! 而家好好照顧自己,同老公享受下'自由身'既日子仲好喇! 遲D BB出世後有排忙架!

男爵府

gillianchan:
其實你記性幾好, 我曾經考慮係聯合生,所以有去過尼個題目留言, 但最後都係決定係私家醫院生, 因我今次第一胎,樣樣都唔識又驚政府醫院的手勢,老公見我咁擔心, 唯有慳D, 就叫我去私家醫院生等我安心D, 我想問吓你,你覺得我應該繼續等到有陣痛先生,還是按私家醫生意見,一到預產期就入院傕生呢?

禁止訪問

畀面勳章

大宅

維尼熊pooh~

多謝你讚我喎!呵呵!
其實'聯合'都OK既,不過錢銀許可既話當然係去'私家'好D喇!
我個人意見覺得等陣痛先入院會好D,因為我見過一D孕婦見紅+陣痛入院都要三日先生得呀!我自己都係遲左7日入院用催生,再過2日都唔得,先開刀咋!如果你係'私家'既一定好貴o者!而且你諗住自然分娩定開刀呀?如果你屋企離醫院好近,又係順產既,你等陣痛密少少先入都未遲....不過當然係安全最重要喇!

希望你 同headphone0528~ & 各位待產媽媽都生產順利,母子/母女健康喇!

男爵府

gillianchan,
其實今日已經係我預產期,但BB都無動靜, 明天我會再做產檢,如果再無動靜,星期四晚入院催生,我會選擇順產的, 我想問吓醫生有沒同你解釋點解塞咗藥都未反應,咁你有無吊催生藥水,我驚我會無反應

別墅

你不用擔心,
我預產在今年6月17日,
BB在25日才出世,
政府醫生話要在25日催生
但剛巧當日早上見紅。

首頁

尾頁

跳至