跳至

首頁

尾頁

別墅

有無"無飯媽咪"呀??你地叫外買個時食咩呀??

我通常叫菜遠肉片炒米...
um...有菜有肉....

唉...有唔同以前...
可以食下加喱雞呀,炒貴刁呀, 星州米呀咁,
我又唔食牛...真係好貴悶...haha

大家有無好介紹, 有菜又有肉既外買呢???

別墅

Re: 有無"無飯媽咪"呀??你地叫外買個時食咩呀??

I seldom to cook for myself. My job is too busy. :lol:

別墅

我都好少煮飯架....
所以都係叫外買多...
你叫外買,會叫咩呀???

大宅

我都有日日中午叫外買,食都食到厭,我通常食鮮茄肉片飯呀,開胃d,有時食下雲撈麵咁. :mrgreen:

別墅

鮮茄肉片飯, 幾好咁war....
我仲成日以為鮮茄要食牛肉...
haha....
不過, 雲吞有蝦...你怕唔怕毒呀???
我而家食親蝦都敏感,
有d紅色一粒粒...
好麻煩既....

大宅

oc2005~
係呀,鮮茄好開胃,有時食下會意粉都吾錯,不過成日食街外野都範幾油膩,不過無法啦要返工.
雲吞有蝦,我吾係成日食,都無敏感.
吾食雲吞我會轉水餃. :mrgreen:

複式洋房

但係你地對外買有冇厭倦o既感覺?我已經食到冇晒感覺啦,
今日都係食左三個包做午餐,早餐兩個禮拜食朱扒米,食到厭啦,又轉,哩期食緊腸旦通...........唔知捱到幾時.......... :-(
晚餐又會好多時去同一間餐廳,食雞,食西x花,食肉餅.....

別墅

係呀, 真係好悶架.....好想有住家飯食..
日日有湯飲, 咁鬼叫要搵食, 唔可以做full-time mummy...
我都好想好寧靜咁安胎......

你幾時預產呀? 其實我係想問下大家點樣外賣都咁有營...
但係你好似唔係order得咁好喎... (haha, 唔好見怪)

首先, 你唔好食香腸啦...有大量防腐劑同色素.
早餐, 你可以(茶餐廳-旦治)/(包店/吞拿魚飽),
去7-11買鮮奶 (8蚊2包)
食朱扒米做lunch, 你要加多碟油菜呀..
總之有菜有肉就最好勒...

懷孕期..唔係好長...要俾你可以既最好俾佢...
共勉之!!!!!

別墅

提下大家! 去茶餐廳,記住唔好飲咁多濃茶...
你俾BB既營養, 佢吸收得無咁好架....

別墅

我擒日煮飯..所以今日唔洗食飯盒啦! 不過係一D好簡單既...大家參考下呀... 如果你地都有D簡單易煮既不妨POST上黎,同大家分享.

1)靈芝菇肉絲反(晚餐加第2天帶飯)2人份
1-2盒靈芝菇 + 10蚊柳梅<--如果係街市買, 叫佢切片. 咁番去剩係切絲..做少個STEP.
~肉絲掩半個鐘..可多D老抽同生抽.麻油.糖.少少酒.水. 攪混後加少少生粉 , 另靈芝菇去蹄洗淨.
~煲飯D水要少D(切記), 因為D菇會出水. 煲飯時水開始滾,
就落全部材料,攪混...再焗, 咁就得勒...
2)芝士西蘭花
~加'嚴'恰西蘭花半熟...
~加2片卡夫芝士落易潔鑊, 放 西蘭花撈混....

HEHE...係咪好懶呢...呢D野百佳都可以買到架..., 大家返工唔太攰, 不妨試下...

大宅

oc2005,

想問下你....你肚邊係唔係bb的腳仔黎架?
寶貝彤彤及欣欣 !

首頁

尾頁

跳至