嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

幾多個月開始 可以唔晒掃風

8個月bb 仲要唔要掃風 but 我個b 真係掃好耐風都唔 "her" but later 放低就真係嘔奶 另外想再問下 其實食完 胡仔 足仔 飲完水都要唔要 掃風呢 ??

子爵府

好媽媽勳章

Re: 幾多個月開始 可以唔晒掃風

8個月bb 應該不用掃風了, 食完其他食物都係不用掃風的,可能你 bb 對食物消化比較弱要時間消化 , 嚴重嘔奶的話 , 還是睇醫生好.

大宅

I did not do it for my son when he was 8-month old.

洋房

很視乎BB 本身易唔易吐奶. 我個細仔好易吐奶, 我幫佢掃風至一歲. 到而家佢歲半, 有時食完奶過一陣後, 會吐一兩啖出來(可能太飽).
看來你個BB 也是易吐奶的, 唔好懶, 掃多幾個月啦, 如果佢吐奶仲多功夫要做、仲麻煩.

男爵府

8個月了...應該不用掃了

複式洋房

我仔仔四個月已不用掃風,食完一坐起身就ur的。

大宅

2019勳章

我小b既醫生話基本上如果識得坐就可以不用掃風, 因為佢地會自然ur架. 但當然比佢地坐la.

珍珠宮

6個月到啦, 佢坐得好好, 已經冇掃lu.

大宅

呀女6個識坐後就唔駛再掃lu

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

大d 好, 起碼8/9 個. 上次有個bk mami 個囝食完奶, 放左落床, 可能冇掃晒d 風, 就咁...左! :cry:

別墅

我12或1點個轉奶, 因佢係瞓住

民房

我既孫之前都好難掃.後來我抱直.起身行幾步.baby就即刻厄出來啦..好有用..我依家都唔駛拍..自己就掃出黎..你試下喇.我孫得2個 幾月乍.

侯爵府

好媽媽勳章

韋言婆婆, 你好叻牙 做左人婆婆都上網 仲識上 bk 甘in 你就好啦 有孫玩啦 

洋房

琴日朝早亞仔起身, 頸度有d 奶酥味, 可能係前晚吐左少少奶, 一早起身就要抹身換衫, 我亞仔已經歲半啦.

首頁

尾頁

跳至