嬰兒醫護

跳至

洋房

睇見BB咳成咁,好心痛呀

BB而家四個幾月,之前俾屋企人傳染左d咳,睇醫生睇左成個禮拜都未好過。每次餵佢食藥,都搞到BB喊晒,真係唔忍心。

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 睇見BB咳成咁,好心痛呀

try下第二個醫生試下啦, 我兩個b睇左好多個醫生, 都係咳, 氣管唔好咁果d, 但就唔係好似你bb咁細個果陣起既, 大約10個月果陣lor, 佢地睇咳就會去睇楊澤銘醫生, 好夾佢既

同埋你又留意下屋企環境, 一有人sick過之後, 我連全屋curtain都拆出黎洗架!

如果佢晚黑咳到sleep唔到, 洗淨一舊薑, 拍開佢, 放入oven, or火側邊慶熱佢, 用黎look下bb背部, 當然要小心d溫度唔可以太hot, hot親佢啦, 咁會help佢氣管擴張, 冇咁咳既

公爵府

咳食西藥好難好的. 煲d apple + pear + 川貝比bb 飲, 應該飲3日就會好架啦. 好甜架, 唔駛驚bb 唔肯飲.

大宅

bb或小孩咳係好難好的,除左飲醫生的藥水幫佢減輕外,你可以每天一起身比暖水佢飲,千祈唔好比 orange 汁佢飲,如 bb 肯飲湯就煲止咳湯比佢飲,記住全日都比多 d 暖水佢飲,希望你 bb 早日康復。

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

1.川貝研粉燉
2.猴棗散(余人生)
3.羅漢果、南杏、北杏煲蘋果
去藥房買一両川貝叫藥房幫你研粉分四份
用一份川貝加碗半水燉三個鐘
煲羅漢果緊記去殼,去殼後味道比較清淡,
唔去殼羅漢果味太濃,小朋友很喜歡飲,
我也會加紅蘿蔔去煲,我大女5/y,
細女7/M都好喜歡飲。