論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢玩o野定唔識做?

我個印印呢排比我成日話佢,因為做左成大半年連煲飯仔都未掌握好。BB晚上喊又唔理,我前幾日搵公司同佢講,佢好黑面同有些眼淚。
但星期六晚我有朋友o黎玩到三點幾,個工人就做到十一點幾訓,我就叫佢聽日唔使一早起身做野啦,訓晚 o的啦,結果BB五點喊要食奶奶,佢亦自動起身餵耐,餵完奶佢竟唔再訓,不停o甘做o野,我叫佢訓番佢都唔訓,我再訓到八點亞仔喊起身,我老公抱出去比佢,點知佢已經化晒妝話要出門

以往星期日佢都係會幫手湊亞仔到十點幾十一點先走,有時要我開口話我要出門,佢先出門,今次竟然一聲提早通知話要早出門都無。攪到我同老公要死起身湊仔,前晚仲飲了酒。

佢夜晚番o黎,我同佢講:你以後要早出門就要早一晚通知,o甘我o地唔會玩o甘夜,但佢好似無咩感覺同反應,都唔知佢係玩o野定唔識做。

男爵府

Re: 佢玩o野定唔識做?

我會覺得第2日是佢的假期,佢應該約了朋友出街,所以佢會想早d出去。
佢已經"好黑面同有些眼淚",我覺佢已經唔滿意份工,有時我都會將心比己,如你放假,你老闆仲要你返公司做野,咁你會點諗,道理一樣。
我不會set個工人幾點走,通常只會同佢講要做完d工作先出去(洗碗、煲水等普通的工作,因果日始終是佢假期)
我工人8:00-10:30出街,design by herself,佢走就自己做返。如工人未出去住,佢都會幫我手,佢出去會話比我聽囉。

翡翠宮

Re: 佢玩o野定唔識做?

我個工人都係朝早無定時比佢走總之走之前要幫我攪掂個仔先, 但若果佢想出門口時我個女醒都要攪掂埋個女先走, 所以我無特定佢幾點走, 通常會在九點零鍾先走, 不過都有試過一兩次八點幾亞女未醒就走左. 而我都無特定佢幾點走, 走亦唔會通知我一聲除非我醒左, 但回家時間我就有FIX佢要九點前返到. 咁呢D野佢都好合作, 不過工人係咁你越得佢多佢反而仲反感無心工作, 所以小不忍則亂大謀係啱的.

首頁

尾頁

跳至