烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

~請幫忙~ 小時侯食過一種叫"粉仔"嘅食品........

小時侯食過一種叫"粉仔"嘅食品, 請問大家知唔知而家仲有無得賣? "粉仔" 又係唔係 = 狗仔粉?

我食過果隻"粉仔"係用麵粉/糯米粉猜成, 白色一條條好似手指尾咁長倒, 加埋冬菜煮成一碗(有湯), 熱辣辣, 香噴噴.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: ~請幫忙~ 小時侯食過一種叫"粉仔"嘅食品........

睇飲食男女講....粉仔=狗仔粉=銀針粉
我最鍾意炒嚟食

大宅

Re: ~請幫忙~ 小時侯食過一種叫"粉仔"嘅食品........

係呀~我細個既時候都成日食架我就叫狗仔粥,真係好懷念啊~不過而家就算搵到都食唔番個種味道啦! :-|

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

http://www.leisure-cat.com/frm_1333.htm

少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

鑽石山荷里活foodcourt賣米綫的雲貴xx有狗仔粉賣,我以前未食過,唔知應該係咩味,但食過都唔錯.$12

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我會用上海麵剪約一吋長, 冬菇,瘦肉切絲, 蝦米, 唔怕肥可加豬油渣煮. 上海麵唔好過冷河, 煮好了加菜圃碎和蔥花已經好好味.

我叫印印煮來做早餐

民房

阿迅媽,
我老媽就有成日煮吓銀針粉, 係唔係呢種呀?
如果湯煮, 依家最方便就: 粉煲好, 用蒸溜水過泠河. 湯碗內加雞粉1.5茶匙, 冬菜2茶匙, 倒d粉落碗即加滾水, 攪拌最後加幾滴芝麻油.
炒就又係d粉過咗泠河等等, 配料就有好多選擇: 肉絲, 火鴨絲, 叉燒, 銀芽, 紅蘿蔔絲, 魚片切條, 韭黃, 冬菇絲, 硬豆腐切條, 蝦仁, 火腿絲, 蛋絲, .... 炒時加可加上湯, 或雞粉, 或依家新式方便嘅醬油, 隨口味喜好. :-P

大宅

多謝以上咁多位媽媽嘅回應

我小時侯0係街邊小販檔食到呢隻"粉仔", 但唔係銀針粉, 佢係用麵粉/糯米粉 / 粘米粉猜成白色一條條好似手指尾咁長, 頭尾唔係"占", 係"掘"嘅, 好似擦膠咁, 但就無擦膠咁闊, 大概 1cm x 4cm....., 我記得賣果個婆婆, 一大煲煮好曬, 用火"興"住, 邊個要就"不"一碗出黎......熱辣辣, 香噴噴......好好味. 其實碗粉就無咩其他材料, 只係食之前"不"更冬菜上面, 真係好好味....

Anyway, thank you for you all.

伯爵府

好媽媽勳章

屯門置樂有檔賣粉仔好好味架...
(不過近年水準有下降跡象)

男爵府

阿迅媽 寫道:
多謝以上咁多位媽媽嘅回應

我小時侯0係街邊小販檔食到呢隻"粉仔", 但唔係銀針粉, 佢係用麵粉/糯米粉 / 粘米粉猜成白色一條條好似手指尾咁長, 頭尾唔係"占", 係"掘"嘅, 好似擦膠咁, 但就無擦膠咁闊, 大概 1cm x 4cm....., 我記得賣果個婆婆, 一大煲煮好曬, 用火"興"住, 邊個要就"不"一碗出黎......熱辣辣, 香噴噴......好好味. 其實碗粉就無咩其他材料, 只係食之前"不"更冬菜上面, 真係好好味....

Anyway, thank you for you all.

仲要加好多好多既菜普, 有竦有唔竦, 真係好好味。
你可以試下用面粉加水搓至軟身, 用刀切成條, 放湯前把條狀的粉再拉一拉長先就得了

複式洋房

阿迅媽:
我細個果時都係食到呢d狗仔粥架,絶對唔係銀針粉.而家無見囉,阿迅媽,妳細個係唔係响葵芳食架?

大宅

係元朗千色廣場
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至