懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

第一次聽同收到電話話我個b有G6PD好無助同好唔開心,有b媽生嘅b又係咁嗎??????

大宅

我個B出世第二日醫生就同我講佢有G6PD, 開頭都真係好無助, 唔知點算好, 好擔心, 擔心係有D野佢唔食得, 但自己唔知又比左佢食...

但係, 其實都唔擔心得太多, 唯有自己小心D, 長期放把風扇仔響BB車度, 萬一搭LIFT既時候有其他人搽左香水或者有臭丸味就開風扇吹下, 有冇用都好啦, 叫做自己有做野囉!

最緊要係一定唔可以比中藥佢食, 屋企果D萬秀雷敦呀白花油呀紅藍藥水呀... 全部即刻掉晒佢囉, 好在我個大仔都知細佬唔聞得呢D野, 佢比蚊咬到豬頭咁都唔會叫我幫佢搽野

公爵府

畀面勳章

CY:唔駛驚啦!小心D湊,我表弟都有,今年F,5...唔好比中藥佢食,睇醫生記得同醫生講...加油呀!

大宅

原帖由 joanne2010 於 10-12-18 12:36 發表
我個B出世第二日醫生就同我講佢有G6PD, 開頭都真係好無助, 唔知點算好, 好擔心, 擔心係有D野佢唔食得, 但自己唔知又比左佢食...

但係, 其實都唔擔心得太多, 唯有自己小心D, 長期放把風扇仔響BB車度, 萬一搭LIFT既時 ...

唔使太緊張!! 我本身都有G6PD, 有一半機會會遺傳俾我個 bb. 不過, 我自己讀書的時候都有擦香水, 而我有偏頭痛好多年, 一直都有大量使用白花油, 至於萬秀雷敦, 我阿媽最鍾意用, 所以我都由細用到大. Touchwood, so far我都冇事. 不過, 臭丸就真係唔得, 會嚴重破壞免疫系統, 真係死得人, 我奶過野, 所以真係唔好係屋企擺放. 另外, 中西醫都好, 記得話俾醫生知有G6PD, 咁醫生開藥就會知道點開. 仲有, 少食豆類, 特別係蠶豆, 因為G6PD又叫蠶豆症.

如果唔係太嚴重的話, 根本就同普通人一樣, 所以唔好太緊張了!!

珍珠宮

虎到金來勳章

唔洗咁緊張架, 我自己有G6PD, 所以我個仔都有, 我一D都唔擔心, 其實同普通人冇咩分別架, 不過我就由細到大都唔睇中醫, 一定係睇西醫囉, 記得同醫生講有G6PD, 普通涼茶龜零膏我都照食架, 唔洗擔心, 唔係咩大病喎.

大宅

畀面勳章

快樂:講真唔擔心就假嘅,本身我已係個緊張大師~不過都無法改變嘅事實真係為有事事小心D!
原帖由 快樂 於 10-12-18 12:51 發表
CY:唔駛驚啦!小心D湊,我表弟都有,今年已F,5...唔好比中藥佢食,睇醫生記得同醫生講...加油呀!

大宅

畀面勳章

原來仲有咁多唔可以接觸架?
原帖由 bb8886 於 10-12-18 14:22 發表

唔使太緊張!! 我本身都有G6PD, 有一半機會會遺傳俾我個 bb. 不過, 我自己讀書的時候都有擦香水, 而我有偏頭痛好多年, 一直都有大量使用白花油, 至於萬秀雷敦, 我阿媽最鍾意用, 所以我都由細用到大. Touchwood, so ...

大宅

畀面勳章

咁你個B會唔會特別身體差D?我個B好似食極都唔吸收咁.
原帖由 polliebb 於 10-12-18 16:13 發表
唔洗咁緊張架, 我自己有G6PD, 所以我個仔都有, 我一D都唔擔心, 其實同普通人冇咩分別架, 不過我就由細到大都唔睇中醫, 一定係睇西醫囉, 記得同醫生講有G6PD, 普通涼茶龜零膏我都照食架, 唔洗擔心, 唔係咩大病喎. ...

大宅

原帖由 CY826 於 10-12-18 20:25 發表

吸唔吸收同有冇G6PD係冇關係的. 每個人的身體體質都唔同, 所以好難一概而論. 總之, 你放鬆心情, 唔好太緊張就得了. 肥瘦都唔係一個問題, 最重要係身體本身冇大問題就好ok了!!

大宅

我本身都有G6PD架...我又唔驚第2時個B會有WO, 因為我覺得我同其他人係無咩分別, 只係食野尤其食藥既時候要小心D...

細細個屋企人就教我認住蠶豆個樣唔好食; 睇醫生一定要講G6PD呢樣野; 從來唔睇中醫同埋出街飲街外面個D涼茶呀龜靈高呀咁... 當然張腦個D屋企人由細到大都唔用啦! 至於香水真係唔知WO, 我後生個時成日搓tim架wo!

我表弟今年11歲, 佢都有G6PD架, 佢都完全冇野wo, 仲好精靈tim wo!

我都明白身為媽咪一定會好擔心, 不過唔好太過緊張啦, 其實真係好平常的! 你諗下, 你有冇睇過報紙有人因為G6PD出事呀?! 所以平常心啦...

珍珠宮

虎到金來勳章

一定唔慣事架, 我BB好正常, 食得瞓得.

珍珠宮

虎到金來勳章

回復 5# CY826 的帖子

香水, 白花油, 萬秀雷敦, 我都有用過喎, 不過BB咁細就當然最好唔好用啦, 咁又唔洗話扔晒去咁誇囉.

大宅

原帖由 polliebb 於 10-12-22 06:06 發表
香水, 白花油, 萬秀雷敦, 我都有用過喎, 不過BB咁細就當然最好唔好用啦, 咁又唔洗話扔晒去咁誇囉.

我一知道細仔有G6PD 我真係即刻掉晒呢D野, 仲掉埋蚊怕水/防蚊帶同有香味既濕紙巾, 連湯火膏/按摩貼都掉晒!

男爵府

回覆 1# CY826 的文章

唔洗禁擔心..我自己本身都有G6PD..
醫生都話BB 有機會會遺傳到..
白花油我由細到大都有用..
涼茶,湯水就自己煲..
臭丸,樟腦,中藥,蠶豆果d就一定要避開
睇醫生記得話比醫生知有G6PD,,
放心wor!!我細個肥妹仔黎架!!

子爵府

原帖由 joanne2010 於 10-12-18 12:36 發表

但係, 其實都唔擔心得太多, 唯有自己小心D, 長期放把風扇仔響BB車度, 萬一搭LIFT既時 ...

你有無驚細囝會同大囝比較?? eg 有d野唔食得...

我大囝係蠶豆b, e+陀緊細囝, 佢都會有50%機會有G6PD, 我諗住同細b講佢都係蠶豆b, 因為我怕大囝會唔開心....

雖然我都覺得蠶豆症無乜野, 由生完第二日兒科e生搵我, 我都無乜野(幾年前我朋友個老婆喊到c, 又話對唔住個老公), 只係鬧佢點解咁蠢, 二揀一, 都揀左我有問題既基因..??

e+主要唔俾佢食中成藥...尤其果d保嬰丹...

我個囝出世就揭開左三十幾年既"迷" , 我大哥應該都係G6PD, 果個年代未有得一出世就驗, 佢細個換血換左成個星期(佢同我個囝呢個基因應該係一樣, 我個囝係0.4, 即係好易溶血&溶得好快果隻), 我阿媽講起都眼濕濕...仲話問過"神婆"係因為陀大哥時摸過其他bb, 內疚左三十幾年...

子爵府

原帖由 bb8886 於 10-12-18 14:22 發表

唔使太緊張!! 我本身都有G6PD, 有一半機會會遺傳俾我個 bb. 不過, 我自己讀書的時候都有擦香水, 而我有偏頭痛好多年, 一直都有大量使用白花油, 至於萬秀雷敦, 我阿媽最鍾意用, 所以我都由細用到大. Touchwood, so ...

如果你生"囝"就"一定"係G6PD...

我諗除左蠶豆唔食得, 其他豆都ok, 我個囝(就兩歲)成日食花生, 黃豆...

子爵府

我個囝就兩歲, (touchwood)只係病過4次...

我大哥會考7A, 1st hon degree, master攞disting...

放鬆d....

子爵府

原帖由 polliebb 於 10-12-22 06:06 發表

唔洗番工我都唔搽香水, 不過我諗無野掛, 我番工出門口都會抱下佢...

不過如果搭車隔離位有人查白花油之類, 就會遠離囉, 因為佢個度數太低(幾乎無酵素), 儘量免得就免....

大宅

好媽媽勳章

原來真係咁多人有,咁點先知邊個遺傳俾bb,如果我再生,係咪仔就一定有,女就可能冇?如果係我嗰邊遺傳,咁我細佬生仔,有嘅機會大唔大?

子爵府

原帖由 1234babies 於 10-12-22 13:15 發表
原來真係咁多人有,咁點先知邊個遺傳俾bb,如果我再生,係咪仔就一定有,女就可能冇?如果係我嗰邊遺傳,咁我細佬生仔,有嘅機會大唔大?

如果你(係女性)又係G6PD既話, 生"囝"就"一定"係蠶豆b, 生"囡"就要睇下係老公係唔係G6PD, 如果你老公都係G6PD, 個"囡"就"一定"係蠶豆b; 如果你老公唔係G6PD, 個"囡"就"一定"唔係蠶豆b(只係carrier)...

至於你細佬個老婆如果係陀"囝", 你細佬係咪G6PD都無影響...

首頁

尾頁

跳至