懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

政府醫院產檢會唔會照埋bb性別?

因為我聽一個親戚之前都係o係QE生o既,佢話醫院唔會照喎

咁係咪一定要去私家照呀?有冇o係荔枝角附近好o既醫生介紹呀? 因為我以前睇o個個部ultra-sound機好舊,冇得印出o黎俾BB爸爸睇

有冇o係QEH生or產檢o既媽媽可以分享下

大宅

Re: 政府醫院產檢會唔會照埋bb性別?

我聽人講話政府醫院唔係個個醫生都會話你知嫁~~
有d好可能會同你講,,有d照到都唔同你講嫁,,不過你問佢,,佢都會話你知既~~

公爵府

可以順口問下, 未必會講, 但試下無妨.

而私家, 我係去旺角中心, 果度係集中地黎架.
[/url]

大宅

廣華的女醫生主動問我想唔想知bb性別的.

侯爵府

你要主動問佢囉..

複式洋房

winga_li
我都將會係o係QE生!我响qe照個陣,我老公都有問仔定女!
但係個姑娘唔講!連答都無答,當聽唔到!
我都係响私家照既!
[url=]kgraz[/url]

別墅

我聽朋友講政府醫院係唔可以講既, 因為驚d人知道性別之後會走去落左佢喎.
不過我個朋友試過主動問個醫生, 佢話個醫生唔會直接答你係仔定女, 但係會兜圈子比你知道係仔定女囉.
我朋友個case就係, 醫生問佢, 同媽咪一樣好唔好. (咁咪即係女囉)

大宅

廣華有d醫生係唔會問你想唔想知個BB係男定女嫁~要你自己問的......我照果時都係自己問嫁喳....

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個朋友家姐現在6個幾月(每次返瑪禮覆診)醫生有同她講BB性別

子爵府

我係QE生,照完問姑娘,佢會話妳知
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

子爵府

winga_li 寫道:
因為我聽一個親戚之前都係o係QE生o既,佢話醫院唔會照喎

咁係咪一定要去私家照呀?有冇o係荔枝角附近好o既醫生介紹呀? 因為我以前睇o個個部ultra-sound機好舊,冇得印出o黎俾BB爸爸睇

有冇o係QEH生or產檢o既媽媽可以分享下

I visited QEH for ultrasound at 21 week and the doctor told me the baby's sex and even state in his report (though I have not asked him to)

複式洋房

好似係問先至講嫁!
Honeybaby Yan Yan

子爵府

小茹 寫道:
好似係問先至講嫁!

Not in my case. Actually I was told by my private doctor the baby's gender 3 weeks before QEH's ultrasound examination. Therefore when I attend the QEH ultrasound examination I have no intention of asking the doctor the gender.

大宅

你問佢先會講, 仲要俾e生覺得你地係仔或女都無所謂, 因為我老公個阿嫂照超聲波時問e生佢就唔肯講 (我同佢都係廣華照)
Love You Baby

大宅

lawlawsasa 寫道:
廣華的女醫生主動問我想唔想知bb性別的.

me too!!!! :lol:

伯爵府

我係東區照, 問醫生佢先會dou個大圈講, "好似係....囡, 不過佢對腳夾得好緊, 睇得唔係好清楚......"

我自己係tv度都睇得好清楚係囡, 不過, d醫生唔可以好sure咁講囝定囡架. 如果唔係有乜事妳搵佢算帳咪自己攞黎?

侯爵府

好媽媽勳章

我同mission個case一樣。嗰醫生問我地想吾想知係仔定女,我話係私家照過應該係仔,跟住嗰醫生就zoom去BB個何B仔到比我同老公睇....
我係QEH睇。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我係東區照問都唔肯講。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

我五月係廣華照中期..照之前問個醫生可唔可以講俾我聽係仔定女..個醫生好好人..照埋bb 果度俾我睇~ 我聽人講話只要友善d 問下個醫生..好多時都會講!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

My first and 2nd bbs were both born in QEH. When i did the check-up and ultra sound, the nurses did not tell me the gender of the bb. I also did not ask them.

Now I'm expecting and when i did the ultra sound in week 20, the nurse also didn't tell me the gender of the bb. As I don't wanna know, i didn't ask her.

I think the main purpose of 產檢 is for checking of the pregnant woman and the bb
while ultra sound at QEH is for checking the structure of the bb. really the gender of the bb is not a medical concern.

my friends told me that some medical staff of Kwong Wah, PWH, etc would tell u the gender but it's not their responsibility indeed. in addition, sometimes it's not 100% clear / sure, so they might not tell you. just like some other people, you can visit private doctors for the check up / checking of gender...

首頁

尾頁

跳至