親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb手推車是否需要寄倉?

帶bb去搭機, 請問bb手推車是否需要寄倉?還是可以推上機?

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

Re: bb手推車是否需要寄倉?

要寄倉, 唔可以推上機架.

男爵府

好媽媽勳章

之前有mami話可以推上機喎,我下月都帶bb去旅行都會帶bb車,

男爵府

唔可以推上機架, 要寄倉.

複式洋房

bb車是不用寄倉的,只要在check-in時向職員提出把bb車set "priority baggage"就可以,職員會比個"priority" label比你貼在bb車上,咁你可推住上機,空姐見到個label會自動幫你收起bb車直到飛程完畢,下機時會有空姐或工作人員把bb車放在出口等客人自行認領,好方便架,千祈唔好寄倉,祝你旅途愉快!
主佑平安、喜樂常在!

『耶穌說:「你們若只愛那愛你們的人,你們還有什麼賞報呢?」。』 申26:16-19 ; (瑪5:43-48) ☆ ﹒﹒☆★☆*°∴°*﹒﹒☆﹒﹒☆★☆*°∴° ☆

大宅

可以推到侯機室, 等上機時才給空姐寄存. 如check-in 時交給空姐時, 架車仔的遭遇會同行李一樣四處掉的.

smarties

男爵府

我之前搭CX都唔使寄倉, check in 時安排就可連人帶車一齊上機。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

複式洋房

尢其是如果你係要轉機,就一定要要求推到去"機門",check-in 時同侯機室都唔好交比空姐。佢地實話架機好full叫你寄存。我每次同呀囝去玩都係推到去"機門"先交比佢地,但有一次西班牙反香港响英國轉機就响侯機室比完個空姐就.....英國個機場又大,架機又daly左,我抱住呀仔响機場辦命跑,好在都上到機。跎住到香港唔使又抱.......佢地原來連見架bb車都唔見左。終於差不多兩個星期後佢地先送反比我。

大宅

thanks 各位媽咪
咁需唔需要搵袋pack好佢才交俾職員上機.會唔會dirty呀?如果唔係,架車dirty,亞b要座,咁咪好trouble?!

民房

應該可以上機前交比空姐架

民房

民房

民房

民房

sorry

sorry 請 delete, 我D電腦技術唔係幾好..

大宅

Re: sorry

對上幾次我帶仔仔上機(每次都是坐國泰的),bb車都可以直接推到候機室。

首先於check in 時將bb車交給地勤人員貼label,到登機前,將bb車摺好,放於通道口,稍後自會有空姐幫你把bb車存放妥當。到達目的地,一出機艙,你會看見bb車就放在通道口。

別墅

jjmame 寫道:
唔可以推上機架, 要寄倉.

係要奇倉架, 但同普通行李寄倉唔一樣, 只要提出要求, 可以係閘口上機前先交俾空姐, 安排特別寄倉處理, 落機時會在閘口先把bb手推車交回給客人, 個次係坐NW.

別墅

raynthia 寫道:
thanks 各位媽咪
咁需唔需要搵袋pack好佢才交俾職員上機.會唔會dirty呀?如果唔係,架車dirty,亞b要座,咁咪好trouble?!

"需唔需要搵袋pack好"就要睇下BB是否好細個, BB細既話, 當然係包好佢衛生D啦, 始終係寄倉呀嗎, 只不過係放係面, 可以一落機就俾返你之嗎, 萭一好似我個次坐CA唔好釆, 佢地錯左, 落機攞唔到, 咪好似其他行李甘既命運...

大宅

thanks kikimon :wink:

別墅

有無航空公司唔俾帶bb手推車上機架?

首頁

尾頁

跳至