基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己就會一定選基督教, 不過, 最近發覺我小朋友的班主任帶著佛珠, 突然覺得基督教學校的老師都唔係一定係基督徒, 所以我都唔知我的堅持係唔係應該的.

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

唔會 因為我覺得孩子選校最應該考慮是孩子的性格、學校的理念是否適合孩子的成長
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

如果自己係基督徒, 我會堅持, 我認為基督徒父母有責任教養小孩行當走的路包括按聖經既真理黎教導小孩, 但將來佢地自己點選擇又當別論, 又或者考不到/派不到基督教的學校又作別論. 但父母必須有為子女選擇相同信仰學校的心智 (純熟個人意見).

原帖由 slimmum 於 2010-12-19 23:34 發表
我自己就會一定選基督教, 不過, 最近發覺我小朋友的班主任帶著佛珠, 突然覺得基督教學校的老師都唔係一定係基督徒, 所以我都唔知我的堅持係唔係應該的. ...

禁止訪問

回復 1# 徐啤啤 的帖子

侯爵府

我對仔女宜家讀梗嘅小學同幼稚園都係無信仰嘅學校, 其實選小學時都有唸過宗教嘅問題, 佛教學校就一定唔會係我地嘅選擇, 我地都儘量選基督教或無宗教信仰嘅學校.

大宅

多謝大家意見, 其實, 我覺得有基督教背景的學校唔多唔少都會有些聖經, 神的理念俾小朋友, 咁佢地可以多些地方接觸基督教. 當然, 屋企的屬靈氣氛係相當重要, 但佢地除了屋企之外, 學校就係最影響佢地的地方. 所以, 我都堅持選基督教.

水晶宮

slimmum

支持你的決定呀,
我地大人都需要有同路人去支持陪伴,所以我地都會需要返教會,小組,小朋友我覺得都需要,記得之前有姐妹係到分享過,
簡單如謝飯祈禱,都希望小朋友唔駛單獨自己進行,擔心佢會比其他同學仔笑...祝福你的小朋友,願神安排一間最適合佢的學校.
原帖由 slimmum 於 11-1-19 10:26 發表
多謝大家意見, 其實, 我覺得有基督教背景的學校唔多唔少都會有些聖經, 神的理念俾小朋友, 咁佢地可以多些地方接觸基督教. 當然, 屋企的屬靈氣氛係相當重要, 但佢地除了屋企之外, 學校就係最影響佢地的地方. 所以, 我 ...

洋房

作為基督徒的父母, 我一定會讓子女入讀基督教的學校, 你都要堅持給他們最好的選擇呀!

用心禱告, 神會為你安排最合適的給你。

大宅

原帖由 MMM888 於 11-1-19 10:59 發表
slimmum

支持你的決定呀,
我地大人都需要有同路人去支持陪伴,所以我地都會需要返教會,小組,小朋友我覺得都需要,記得之前有姐妹係到分享過,
簡單如謝飯祈禱,都希望小朋友唔駛單獨自己進行,擔心佢會比其他同學仔笑... ...

多謝您的分享及鼓勵, 希望神也祝福您的家人.

大宅

原帖由 lionbrian2002 於 11-1-19 17:17 發表
作為基督徒的父母, 我一定會讓子女入讀基督教的學校, 你都要堅持給他們最好的選擇呀!

用心禱告, 神會為你安排最合適的給你。

多謝您的分享及鼓勵, 你最後那句, 是很真實及感動到我. 最近, 又有另外一個問題, 我地係唔係應該追求名校.

因為我最近都等緊一間學校的消息, 但發覺迷失了自己, 因為那一間是一所名校, 雖然也是基督教的, 我好想入, 唔係只因為基督教, 最重要是名校, 個個都想入; 有時, 都唔知我地應唔應該好似其他人咁, 追逐名校, 不過, 最近好多聲音同我講, 要順服上帝的安排.

侯爵府

我小學讀佛教學校, 之後信耶穌....所以每朝"唱佛寶歌"時, 我都唔唱, 咩都唔做...後來, 我發現, 教佛學O既老師成日O係呢個時間企O係我旁邊, 我感受到好大壓力; 家人又未信, 我更加唔知應該點做

名唔名校, 我覺得唔重要, 反而係唔係O岩你小朋友/教學理念/是否能實踐呢個理唸更重要; 我有朋友O既小朋友入左一間"講就天下無敵"O既學校, 結果因為唔O岩佢, 所以幾年後最CRITICAL O既時間要轉校

最近我都要幫小朋友選校, 兩間都唔係名校; 本來一心唸住要入A學校, 因為校舍大D, 設施多D新D, 而B學校人數少, 又舊又細...最後我地都選左B, 因為B O既老師似乎有愛心D...當然, 選幼兒園同選小學有唔同考慮, 但我發得先決條例係令小朋友開心上學, 如果你心儀O既名校小朋友都開心上學, 咁就OK喇

最重要係, 我覺得神會O係成件事上面有安排, 你只要祈禱交托, 然後"剝定花生等睇天父安排"好過喇...即係, 入到咪入, 入唔到咪算囉

禁止訪問

侯爵府

無咁勁, 只係覺得唔應該唸佛, 咪唔做囉
後來, 我都離開過上帝, 到大學之後從新認識耶穌
原帖由 Go-to-school 於 11-1-20 10:15 發表
你做小學生時家人又未信, 你都為真道企硬, 感謝上帝有你呢個甘好見證! God bless you and your family!!!

我不一定會讓子女入讀基督教的學校, 但一定不會讓子女入讀其他宗教的學校. 無信仰學校都可接受.

基督教 ...

大宅

我同意,我與丈夫是基督徒,如果兒子都能入基督教學校,我地能夠容易貫徹基督的信念,可將之融入生命。

男爵府

Yes, I'll choose a Christian school for my kids.

Some Christian schools got a higher proportion of Christian teachers.

首頁

尾頁

跳至