在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

近來公司請shipping, 睇到好多CV 近1,2 年都係做temp, 她們都說很難找工, 有temp 都做住先, 又聽d 舊同事講, shipping 好難找野做, 係咪真係咁差呀? 唔同真係要轉行~~

男爵府

我有個舊同事, 過去一年幾都係做TEMP, 就算搵到, 都係好難頂, 要放棄. 希望2011年, 大家想轉工都有奴際遇.

大宅

搵工真係靠自己經驗, 學歷同埋最緊要既運氣~

過左農曆年後, 就係轉工黃金期
至6-7月到啦. 就會開始淡下來
(呢番話係我舊年搵工時, agent同我講既)

好快過農曆年. 希望妳地搵到工. 加油~

子爵府

真係愈來愈難, 我2個舊同事2年幾嚟都係做temp. 搵極都唔啱. 有個客仲將2/3個shipping dept 搬左上大6.
原帖由 3509 於 10-12-21 12:28 發表
我有個舊同事, 過去一年幾都係做TEMP, 就算搵到, 都係好難頂, 要放棄. 希望2011年, 大家想轉工都有奴際遇.

大宅

shipping唔係應該易揾工好多乜? 我見好多招聘廣告都請shipping clerk.

男爵府

你係講緊shipping既trading定係forwarder?
如果係shipping既trading..''夕陽行業''

男爵府

原帖由 小B仔 於 10-12-20 11:17 發表
近來公司請shipping, 睇到好多CV 近1,2 年都係做temp, 她們都說很難找工, 有temp 都做住先, 又聽d 舊同事講, shipping 好難找野做, 係咪真係咁差呀? 唔同真係要轉行~~ ...

你公司請 SHIPPING 呢個位 , 要不要 跟大陸上料 , 落貨 ,入倉 ,送貨 , 又跟大陸鹽田港 , 蛇口出口柜貨 ??或者多數打單, 跟 FORWARDER 做 BOOKING ? 出口定入口 ??

而家 好多船公司 或 FORWARDER , 都係請 TEMP 的. 生意唔好, 做 SHIPPING 最早 CUT 的部門 .

如果是廠家 , 一無單, 或生意唔好, 甚至換老細, 同樣係最早 < 郁 >的部門 , 好心的 高層咪叫你在第二個 DEPARTMENT 咯 . 到 SHIPPING 有大量工作, 又叫返你柩幫手, 一人做 2 個部門工作 , 邊有新人給請去做 SHIPPING 新丁 , 多數係內部搵個肯搓抵得諗個去做 .

MY FRIENDS 年尾係一間公司, 首日已經 7 :00 走, 跟跟住晚晚 10:00 啦. 佢頂唔順, 因為佢前 2-3 年唔係咁樣做 SHIPPING . 係跟大陸上料, 落貨 , 入倉果的 , 故唔做, 後來友人話在 LAST DAY , 老闆話叫返MERCHANDISER 做,因為佢之前係個呢 SHIPPING,仲有間公司有幾個 MERCHAND 都係在其他公司做SHIPPING.

而家好大廠 , TRADING , 由其代理物品入口 , 都無怖乜真係 SHIPPING 果位 , 有都跟部分 , 絕大都已搵物流 , FORWARDER 跟晒 SHIPPING兼做埋倉庫嫁啦 .

係FORWARDER,物流公司請SHIPPING 多,一唔請,一請係做死你.
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我知有d Bills Dept (Bank) 會有team人專幫客做埋shipping documents.

首頁

尾頁

跳至