嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

奶癬要睇醫生嗎?

1個月大bb兩邊面同下巴又紅又乾, 要睇醫生嗎?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

洋房

Re: 奶癬要睇醫生嗎?

my baby also 又紅又乾 when he was 1 mth old. I consulated 3 Doctors who advised me to keep clean and will recover by himself, no need to use medicine.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女初生時都試過有''奶癬''我就買''金銀花''煲水同她抹面幾次之後就無晒.
**上海人有個做法:用bb食凈d奶倒落棉花度幫她抹面

伯爵府

好媽媽勳章

用咩同佢洗面呀?? 要用凍滾水wor, 唔好用tap water or warm water wor, clean d就唔會架啦, 如果唔係好得, 可以同佢搽d aqueous cream, 去clinic, 唔係呢隻就係1% hc架啦

子爵府

aqueous cream

公爵府

Thanks all!!! I have bought aqueous cream, hope his face can recover asap la.
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

My bb also got a lot of 粒粒 since new born and they got quite serious 1 wk ago. His face was so rough, red and dry. My relative told me to apply a thin layer of vasaline after cleansing the face. And it works! Now my bb only has a few 粒粒 only.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家傳秘方: 用 "雙妹嘜雪花膏", 你可以薄薄地搽呀!! 嚴重時, 你一得閒就幫佢有 "凍煲水" 幫佢抹面, 之後, 薄薄地搽. 搽幾次, 立即見效呀!

首頁

尾頁

跳至