跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的 BB 都係 1/05 出生, 可以入你們的會嗎 ?

Hi, 我的 BB 都係 1/05 出生, 最近開始少左飲奶, 但很喜歡吃固體食物, 很為食呀!最近睇過荃灣區的兩位醫生, 在荃豐中心 B82舖的趙麗華 & C83舖的楊嘉祥醫生, 兩個都是好好的醫生, 又細心, 又親切, 又好耐性, 值得推薦。 :-P

伯爵府

Re: 我的 BB 都係 1/05 出生, 可以入你們的會嗎 ?

welcome

大宅

Re: 我的 BB 都係 1/05 出生, 可以入你們的會嗎 ?

hello!

大宅

歡迎你 yfshum , 得閒多d上黎傾....hehee

大宅

yfshum 寫道:
Hi, 我的 BB 都係 1/05 出生, 最近開始少左飲奶, 但很喜歡吃固體食物, 很為食呀!最近睇過荃灣區的兩位醫生, 在荃豐中心 B82舖的趙麗華 & C83舖的楊嘉祥醫生, 兩個都是好好的醫生, 又細心, 又親切, 又好耐性, 值得推薦。 :-P

yfshum,

歡迎歡迎 !
係呀, 您話趙麗華醫生(50多歲,好有經驗), 好似真係唔錯架, 成日好多人排隊架, 佢隔離舖個醫生無佢甘受歡迎架.
(我聽同事講架).

大宅

HI HI

大宅

[size=large]Hi....
歡迎你 yfshum

[size=large]我都是新手媽媽....
得閒上來呀!
太陽高照出抽中, 一鳴驚人萬雲從。 太極貴人天官賜, 乙兒樂透風中馳。 多謝Joycelyn 送給太一及太乙的詩

大宅

睛靈勳章

Hi! Hello!! 多多指教
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

大宅

hi yfshum,

你係咪住荃灣呢? 我就係, 我係新手媽咪, 請多多指教.

別墅

Eddison呢幾日病佐 (傷風咳),所以都唔得上BK,不過宜家好返啲啦,所以先可以上嚟抖抖氣.
:lol: :lol:

yfshum,
歡迎你,請多多指教!!

大宅

yfshum,

welcome,我都係新手牌媽咪呀!有時間上來1月聊天室傾傾.
[size=small]敏慧聰穎智無雙,</u>[size=small]澄心可證快樂嘗。</u>[size=small]鳴謝Joycelyn於二零零五年立夏為敏澄作詩</u> :-D

大宅

yfshum:

Hello, yfshum. 你好!

Joycelyn

大宅

Ah-Goo-Chu 寫道:
Eddison呢幾日病佐 (傷風咳),所以都唔得上BK,不過宜家好返啲啦,所以先可以上嚟抖抖氣.
:lol: :lol:

yfshum,
歡迎你,請多多指教!!

Ah-Goo-Chu,

唔怪之得唔見您幾日啦 ! 您囝囝好d嗎 ? 您有無比果汁bb飲呀 ? 吸收多d維他命c, 無甘易傷風架.

別墅

MySweetBB,

因為阿B咳而且有痰,奶奶話唔好俾食生果住wor,加上阿B呢幾日成日俾我地"質"佢食藥,所以好怕我地俾野佢食, 呢幾日佢先食得個幾安奶奶咋,有時食佐都咳到嘔返晒出嚟. :-( :-( 好擔心呀!!!!!!雖然宜家佢已經好返啲(但仲有咳), 但仲係食得好差. :cry: :cry:

大宅

Ah-Goo-Chu,
我完全明白您既心情, 因我阿囡之前都好似您囝囝甘病(有咳又有痰), 我個陣時擔心到cc吓, 無哂胃口, 成個落哂型, 自動收身.

您地餵食藥用咩方法架 ? 若果用針筒, 您要將d藥打落囝囝個腮位, 避開d味雷, bb就無甘抗拒食藥. 之前有一次我地唔識用呢個方法, 搞到阿囡濁親, 挫住左, 唔上唔落, 當時我直頭吊左, 唔知點算, 後尾我老公係勢拍阿囡個背脊, 先拍返順, 阿囡條氣順返d, 佢個面仔青哂呀, 要成半個鐘先至正常返呀, 嚇到我地死死吓, 因為甘樣, bb可能會?息, 我依家諗返起當時情形都好牙煙, 好驚呀.

Ah-Goo-Chu 寫道:
MySweetBB,

因為阿B咳而且有痰,奶奶話唔好俾食生果住wor,加上阿B呢幾日成日俾我地"質"佢食藥,所以好怕我地俾野佢食, 呢幾日佢先食得個幾安奶奶咋,有時食佐都咳到嘔返晒出嚟. :-( :-( 好擔心呀!!!!!!雖然宜家佢已經好返啲(但仲有咳), 但仲係食得好差. :cry: :cry:

禁止發言

別墅

Letitbee,

我有try to幫佢拍鬆啲痰架,不過好似無muc用,唔知係咪手勢唔啱定點.

MySweetBB,

喂藥我用針筒lor,射落條利側邊,不過每次要夾住佢個頭,搞到佢喊晒口咁,藥水又鬼咁多, 所以次次喂藥都好似打仗咁,見佢喊得咁淒涼,自己都好難受 :cry: :cry:

我都試過喂藥時"濁"到佢架,仲搞到佢猛咁咳, 仲嘔埋啲奶奶出來, 好彩唔係太嚴重, 所以對於喂藥,我都有啲陰影.宜家希望阿B快啲好返,唔使再食藥啦.

大宅

Ah-Goo-Chu,
見佢喊得咁淒涼,自己都好難受 --> 係呀, 好心痛架, 我試過同老公求情, 唔好比阿囡食甘多藥 :-( :-(

您真係試吓打落個腮位度呀, bb喊緊時, 會吞口水, 襯果陣時, d藥就會順勢流入個喉嚨度, 唔會濁親架.

我地依家比阿囡食保嬰丹, 都會特登令佢有小小喊, 佢張開個口時, 我將保嬰丹打落個腮, 然後我即刻抱起佢起身行兩步, 拍吓佢個pat pat, 呵返佢, 轉移佢注意力, 佢goo一聲自己吞左, 不過都會繼續喊. 但起碼佢唔會bu返出黎同埋濁親, 您試吓啦 ! 我希望您囝囝快d好返.

禁止發言

別墅

Letitbee,

唔該晒, 我琴晚搵佐我老公做試驗品,宜家大約知拍邊度啦,不過我就唔知要用幾大力,亂拍我驚整親佢.另外我見保嬰丹mention可以去痰化咳架,唔知俾佢食有無用呢?

係播,你BB做muc事要入醫院呀?宜家無事啦嗎?

首頁

尾頁

跳至