懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無最近在浸會或法國醫院生的媽咪講吓的情況

有無最近在浸會或法國醫院生的媽咪講吓的情況, 例如人多唔多, 姑娘有唔耐性, 支持喂母乳等等. 我係開刀, 唔知join 套裝好唔好? 麻煩有經驗的媽咪教吓路. 多謝哂!

複式洋房

Re: 有無最近在浸會或法國醫院生的媽咪講吓的情況

我上年六月係浸會生BB,但係係自己生。我都係join套餐,住三人房。人唔算太多,因為我住頭兩日都係得我一個,眼見其他大房都係最多住四、五人度。我覺得D姑娘好好又有經驗,好願意分享育兒心得,教餵人奶又好有心機同耐性,講座內容都幾豐富,佢哋仲設有產後育兒熱線,我都有打去問嘢,D姑娘態度都好好。

大宅

我生完bb之後都成日打電話去問姑娘呢樣o個樣,佢地態度真係好好,好有耐性咁答我.不過浸會就細d同舊d,冇法國咁靚,不過我領教過法國d姑娘態度頗差,扣哂分.

別墅

我之前視察過兩間醫院的環境,格過價,但諗起浸會SARS單野就揀左法國生第一胎,但個人評價係"極差":
去視察之前,我打電話問套餐資料,姑娘態度認真麻麻,好似煩到佢地咁,攞完資料後再問多少少詳情,佢地態度都係咁,反而我去到浸會視察兼攞套餐資料時,姑娘明明忙緊都帶我同老公走一圈,仲好熱心咁介紹套餐的分別.
其實法國除左環境比較新淨闊落外,部份護士對待病人頗為冷漠,BB房姑娘甚至可以講係晦氣兼不耐煩,醫生幫我安排左幫BB做檢查,但佢地安排唔到又拗話唔關佢地事,無通知我不特止,仲惡死騰騰賴係醫生同我之間的溝通問題,一D歉意都無;係待產室姑娘比較親切體貼;又極多大陸產婦,我住6人房,頭幾日住滿人,兩港四大陸,覺得衛生極差,衛生巾唔掉專用垃圾桶而掉當眼垃圾桶,洗手盆同廁所總是濕立立,又有血又唔沖水,開閂門砰砰聲,夜晚嗌痛嘈喧巴閉,老公又多數陪過夜;
找數仲興,要呆等半日,排餐死之餘,仲要死追爛追先攞到張詳細少少的賬單;
睇面價,浸會貴過法國少少,但其實法國有好多"隱藏收費",老公陪產要另收$200,非繁忙時間/假日開刀手術室會收附加費,假日化驗或檢查亦收附加費,順產套餐轉開刀又收附加費$2000,如果媽咪出院先而BB有需要繼續留院會當新入院計,雜費夾埋好襟計,反而浸會明碼實價,無咁多巧立名目的附加費

複式洋房

Re: 有無最近在浸會或法國醫院生的媽咪講

我5月份係浸會開刀生,D姑娘好好呀.我住8人房但只得4個人住(兩港人~1個係我,兩大陸).姑娘好支持喂母乳,又好用心教我喂母乳.如果你學識左喂母乳,就可以book間房同老公一齊喂母乳親子 ,我覺得唔join package平D,我total用左$26070

複式洋房

多謝哂咁多位媽咪, 我諗我不需要再考慮, 都係去浸會. 姑娘態度好重要, 影響心情真係唔想. 上一胎生時, 係qe, 有一位阿嬸,都好斯文, 氣質都好好, 麻煩佢俾一樽奶俾bb, 因為bb大份, 母乳我又唔多夠. 麻煩佢幾次, 都係叫我等.bb又係到喊, 激得我火滾出口閙佢, 自己又喊埋一份, 情緒好激動. 到宜加我都記得佢個樣. 所以姑娘態度好重要.

多謝哂!

複式洋房

請問住浸會三人房理單共多少? 我都考慮緊住三人or八人房. Thanks

大宅

其實私家好睇你個醫生收幾多錢,你最好問下你個私家醫生,咁先至有個約數,而三人房大約貴20-25%.
Genki 寫道:
請問住浸會三人房理單共多少? 我都考慮緊住三人or八人房. Thanks

大宅

I gave birth at St. Teresa on June 30, 2005. I think the service is very good. I lived in 3-person room and there was no "inland" woman with us.

The nurses are good. I got fever on the 2nd day after delivery. And they kept checking my status.

Some nurses taught me how to "breast-feed" patiently! And it did not take long to check-out.

So I guess it would be better to stay at 3 person ward instead of 6 person. Since most "inland" women stay there.

It costed me around $ 21K to stay for 4d/3n, including my consulation fee of fever.

I would recommend St. Teresa as the location and enviroment is better.

大宅

ABB 寫道:
It costed me around $ 21K to stay for 4d/3n, including my consulation fee of fever.

請問二萬一千元係咪計埋私家醫生的接生費呀?咁你有冇join佢地的package呀?我見佢地的網頁,三人房係$13,380
該用戶已被刪除

民房

我岩岩去參觀過浸會,d姑娘真係好好,非常helpful,好詳細解釋俾我知d收費,連d嬸嬸都都好有禮貌架.

我想問下有響浸會生既經驗既媽媽,你們有沒有發現3人房好似闊過2人房呀?

大宅

akbaby,

Can you please advise, jow to arrange a site visit?

Thx

Tvoincy

akbaby 寫道:
我岩岩去參觀過浸會,d姑娘真係好好,非常helpful,好詳細解釋俾我知d收費,連d嬸嬸都都好有禮貌架.

我想問下有響浸會生既經驗既媽媽,你們有沒有發現3人房好似闊過2人房呀?

大宅

Moominchan,

I did not join the package. My Dr. asked me not to join the package.

Dr. fee = $8000 (so St. Teresa charged me around $ 13000)

And my husband stayed with me for 3 nights from June 30 until July 4.

子爵府

ABB
You have normal delivery or C-section?
Since you didn't join package, were there any additional charges?

別墅

i gave birth to my baby boy a week ago and a I stayed in a standard room (8 patients),it was rather noisy at night, but i think it was still ok cos you only stay for 3 nights, cant sleep anyway cos i was too excited. Total cost for the hospital was about $17000 and cost for the doctor was about $10000. Service in Baptist was quite ok except the fact that they tends to persuade the mother to 開刀, so a good personal doctor is very important, my doc is really really good and professional and he suggested i can deliver my baby by vacuum extraction. so i didnt have to 開刀.

大宅

Mei721,

Vaginal delivery by vacuum extraction.

No additional charge.

The total cost was $ 21,000.00, including Dr. fee $8,000.00. Normally, the total cost should be under $20,000.00 but because I got fever on the 2nd day so I needed to stay 1 more night and had some medicine and consultation so it costed more.

大宅

有少少題外話
想問一下, 在浸會生bb既媽媽
你地搵邊位醫生接生呢...
因為我正在諗, 想搵定個醫生, 起碼臨生前2-3個月轉醫生
方便的話請告知接生醫生費

另外, 想問下, 如果唔join package, 係咪生果日先去醫院登記架?!

thank you very much!!
2子之母

大宅

若我打算順產,請問join package or not join抵D呢? 若想visit 吓the hospital 先,do I have to make an appointment?

複式洋房

聽你地咁講令我都好想o係浸會生添 (本身諗住o係QE算, 因老公係公務員)

我想問在浸會生係咪會幫你留臍帶血架? 要唔要另收費?

首頁

尾頁

跳至