嬰兒醫護

跳至

複式洋房

駛唔駛加奶粉

我bb六個幾月勒...每日六餐....其中一餐轉緊米糊.
但係奶佢仲係食緊五安士一餐.....有時仲食唔晒. 但佢體重18.5磅.
我好想佢食多d....因為5oz好似好少咁....但佢又唔係次次食晒.....我又唔敢亂加俾佢食滯佢.
咁究竟駛唔駛加奶粉呢???

男爵府

Re: 駛唔駛加奶粉

你個B重得唔錯丫, 佢食唔晒都冇乜問題呀, BB食到夠就唔食囉.
如果五安一餐, 食五餐, 都有廿五安. 就算唔係次次清, 我估你BB起碼有廿一二安卦? 加埋糊仔, 我覺得都好夠了.
如果你真係想加, 咪試下加夜晚同朝早個餐囉, 加到六安, 睇佢食唔食? 不過我見好多BB話開始食糊/粥仔之後對奶奶就唔係好食了. 唔知你個B會點.
I support autism acceptance!

複式洋房

Re: 駛唔駛加奶粉 (仲有夜奶要戒嗎)

多謝你意見呀.
暫時佢都仲肯食奶. 其實我都覺得就算加俾佢...佢可能最多都係食到五安就停. 不過而家佢4:00am仲要食夜奶...我就諗緊係咪應該同佢戒....如果戒左都仲係每餐五安....咁咪好少囉.
又有諗過只係夜晚12:00個餐加到六安....等佢食得晒先同佢戒夜奶.....佢如果佢食唔晒係咪就唔戒住呢.
定係暫時由佢.....等佢大d食固體食物食得好d先算呢?!

Jolly 寫道:
你個B重得唔錯丫, 佢食唔晒都冇乜問題呀, BB食到夠就唔食囉.
如果五安一餐, 食五餐, 都有廿五安. 就算唔係次次清, 我估你BB起碼有廿一二安卦? 加埋糊仔, 我覺得都好夠了.
如果你真係想加, 咪試下加夜晚同朝早個餐囉, 加到六安, 睇佢食唔食? 不過我見好多BB話開始食糊/粥仔之後對奶奶就唔係好食了. 唔知你個B會點.

男爵府

同佢戒夜奶啦!! 都成六個月大了, 根本不用食夜奶了呀!! 食夜奶對佢腸胃唔好架!!
戒左夜奶, 日斗食既奶餐餐加多一安, 睇佢又食成點? 基本上到佢食粥仔(一日兩餐)之後, 奶量可降到十五至廿安一天都冇問題呀!!
你有冇問下同你個B一樣咁大個D媽媽係點餵BB呢? 有得對照下都好呀!

I support autism acceptance!

別墅

glow,

You may go to 01/2005 "Mothers Club" to have a look. You will see the feeding schedule of other babies at the same age.

複式洋房

thanks....but i can't find the link.......can u help me?

Ah-Goo-Chu 寫道:
glow,

You may go to 01/2005 "Mothers Club" to have a look. You will see the feeding schedule of other babies at the same age.

男爵府

05年1月媽媽會
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

複式洋房

thank you晒!!

littlewhite_amy 寫道:
05年1月媽媽會

跳至
熱門主題