嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

果茸/菜茸問題

我阿B依家6個月, 昨日開始給她吃蘋果茸, 用匙羹”畢”俾佢吃, 唔知係唔係個蘋果好硬, 好難”畢”, ”畢”左少少俾佢試, 佢的表情好怪, 好似好酸噉, 蘋果酸得滯會唔會影響阿B的胃仔, 其他媽咪你地會點做果茸給阿B吃?

如果試完蘋果茸沒有敏感, 想試其他果茸/菜茸/瓜茸, 是否可以繼續吃蘋果茸之餘同時加入其他果茸/菜茸/瓜茸給阿B試, 每款份量多少?

諗住給阿B嘗試吃果/菜/瓜茸次序如下, 請給意見:
1. 蘋果茸
2. 紅蘿蔔茸
3. 香蕉茸
4. 菜心茸
5. 木瓜茸
6. 冬瓜茸
7. 波菜茸
8. 南瓜茸

sum-mum

複式洋房

Re: 果茸/菜茸問題

Hello!BB每次試新食物個樣都好攪笑ka, 食物無問題,但每次試完新野要〝格〞一、兩日再試,睇個B對食物有無敏感!

複式洋房

多謝 亞Yan !

BB每次試完新野要〝格〞一、兩日再試,睇個B對食物有無敏感!

亞Yan 其實你的意思是不是試完新野(每次試新野都要試3-5日)後, 如試其他新野都要格〞一、兩日再試

thanks

sum_mum

大宅

請問點整果蓉???? bb只有6個月, 除了香蕉外, 真唔知點整"林"d 生果 thanks

洋房

可以用細型既攪拌機攪爛生果...
或買一樽樽既 baby food

複式洋房

sum-mum 全對

男爵府

仲有..如果整蘋果蓉,都可以將蘋果放入沸水煮稔.

大宅

is it okay to eat baby food only?

大宅

或者買啲比較"粉"啲的蘋果, 會好容易"畢"到出來, 或者你可以磨研器幫下手, 將啲蘋果切開一舊舊, 然後磨茸, 會好快好方便, 不過都好快會變色. 我就會不論係"粉"還是係"爽"都係用匙羮"畢"出來.

我每次試新食物會比亞囝食3日, 才再比佢食第二種, 如此類推, 之前食過的食物係可以加埋一齊食, 即係你之前食過蘋果, 無敏感就可以日日都可以比佢食, 明嗎?

首頁

尾頁

跳至